Herkkuja jälkiruoaksi

Tarjoa suussa sulava päätös jouluaterialle. Ihanan samettinen pannacotta tai perinteinen sekahedelmäkeitto riisipuuron kera maistuvat kaiken ikäisille. Luumu ja appelsiini sekä piparkakkumausteet antavat makua myös jälkiruokiin. Löydä suosikkisi joulun jälkiruoista ja tee hyvää...


Helppo suklaafondant

Helppo suklaafondant

6 annosta 35 minuuttia
Helppo ja herkullinen jälkiruokaklassikko suklaan ystäville!
Ainekset

100 g voita
110 g tummaa suklaata (+ 6 palaa)
3 kananmunaa
1/2 dl Dansukker Tummaa  Muscovado ruokosokeria
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
Tarjoiluun
vadelmia tai muita marjoja
vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa


Sulata voi ja paloiteltu suklaa vesihauteessa.

Vaahdota munat ja sokerit kulhossa. Vatkaa joukkoon jauhot. Lisää suklaa-voiseos ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele voilla kuusi uuninkestävää annosvuokaa.

Jaa taikina vuokiin (täytä 2/3 vuoista) ja lisää päälle pienet suklaapalat.

Paista 200-asteisen uunin keskiritilätasolla 6–8 minuuttia. Valmiin suklaafondantin tulee olla vielä sisältä valuva, joten älä kypsennä niitä liian kauan. 

Anna jäähtyä hetki ja kumoa tarjoilulautaselle. Koristele halutessasi vadelmilla. Tarjoa heti vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Katso video: Helppo suklaafondant

Reseptin on laatinut

Dansukker

Joulupavlova

Joulupavlova

3 h
Joulupavlova on piparkakun makuinen jälkiruoka tai kahvipöydän marenkiherkku. Voit koristelussa käyttää mielikuvitusta ja omia suosikkimakujasi.
Ainekset

4 munanvalkuaista
2 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl maissitärkkelystä
1 tl sitruunamehua
2 tl piparkakkumaustetta

Pinnalle
4 dl vispikermaa
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
5–7 (gluteenitonta) piparkakkua
50 g valkosuklaata
punaisia säilykekirsikoita, karpaloita, suklaarusinoita tms.


Vaahdota valkuaiset valkoiseksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon sokeri vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti vatkaten. Vatkaa joukkoon vielä maissitärkkelys, sitruunamehu ja piparkakkumauste.

Levitä marenki ympyräksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia.

Laita jäähtynyt marenki tarjoiluvadille. Vaahdota kerma ja mausta sokereilla. Levitä seos marengin päälle. Ripottele pinnalle murustettuja piparkakkuja ja rouhittua valkosuklaata. Koristele säilykekirsikoilla tai marjoilla. Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Maltan riisi

Maltan riisi

8 annosta 2,5 tuntia
Ris à la Malta on perinteinen riisijälkiruoka, joka sopii hyvin jouluun.
Ainekset

2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
1 l maitoa
1/2 tl suolaa
2 dl kuohukermaa tai hapatettua kermaa
1/2 dl Dansukker Tomusokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
Punainen kastike
225 g pakastekirsikoita tai -vadelmia
3 dl vettä
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 kanelitankoa
1 rkl perunajauhoa


Mittaa vesi ja riisi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua kansi päällä noin 10 minuuttia. Lisää maito ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä kansi päällä noin 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Mausta suolalla ja jäähdytä.

Vatkaa kerma kevyesti ja sekoita vaahto kylmään puuroon. Mausta sokereilla.

Kiehauta kattilassa kastikkeen muut ainekset paitsi perunajauho. Sekoita keskenään 1–2 tl vettä ja perunajauhot ja kaada ohuena nauhana kastikkeen joukkoon. Anna pulpahtaa kerran ja siirrä kattila pois liedeltä. Jäähdytä.

Annostele puuroa ja kastiketta kerroksittain laseihin.

Vinkki!
Voit hyödyntää jälkiruoassa ylijääneen riisipuuron.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jouluinen jäätelökakku

Jouluinen jäätelökakku

4 annosta yli 12 tuntia
Joulun jäätelökakussa maistuvat valkosuklaa ja puolukat tai muut marjat.
Ainekset

4 munankeltuaista
1 dl Dansukker Tomusokeria
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl maitoa
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
200 g puolukoita
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
½ tl kanelia
100 g sulatettua tai rouhittua valkosuklaata

Koristeluun
(puolukoita)
50 g rouhittua valkosuklaata


Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Mittaa kasariin kerma, maito ja glukoosisiirappi ja kiehauta. Jäähdytä hetki ja valuta keltuais-tomusokerivaahdon joukkoon ja sekoita.

Rouhi kohmeiset puolukat leikkurilla ja lisää muiden ainesten joukkoon. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Sekoita joukkoon sulatettua tai veitsellä karkeaksi rouhittua valkosuklaata.

Kaada seos jäädykevuokaan tai metalliseen kakkuvuokaan. Laita pakastimeen vähintään yön yli.

Nosta huoneenlämpöön hetki ennen tarjoilua. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele puolukoilla ja valkosuklaalla.

Vinkki!
Puolukat voi korvata myös muilla marjoilla, kuten karpaloilla, vadelmilla, mustikoilla, tyrnimarjoilla tai lakoilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Suklainen pannacotta marenkihuipulla

Suklainen pannacotta marenkihuipulla

6 pientä annosta 4 tuntia
Herkullinen suklainen pannacotta koristellaan marengilla.
Ainekset

3 dl kermaa
½ dl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl Dansukker Muscovadosiirappia

Marenki
1 kananmunan valkuainen
½ dl suomalaista Dansukker Taloussokeria
1 rkl Dansukker Tomusokeria
(1–2 pisaraa minttuesanssia)

Koristeluun
pähkinöitä tms.


1. Mittaa kerma, kaakaojauhe, sokerit ja siirappi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kiehua alhaisella lämmöllä puoli minuuttia. Kaada seos pieniin laseihin, siirrä jääkaappiin, jäähdytä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

2. Laita kananmunan valkuainen kuumavesihauteen kestävään kulhoon. Laita kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehumispisteeseen, sammuta lämmönlähde ja siirrä valkuaiskulho vesihaudekattilan päälle. Aloita vatkaaminen välittömästi ja lisää sokerit vähitellen vatkauksen aikana. Vatkaa pari minuuttia. (Mausta minttuesanssilla.)

3. Valmis marenki on kiiltävää ja kauniisti muotoutuvaa. Annostele tai pursota marenki jääkaappikylmien pannacottien päälle. Halutessasi voit ruskistaa marenkipinnat kaasupolttimella. Koristele pähkinöillä. Tarjoa esim. espresson kera.

Vinkki!
Marengin sijaan voit koristella pannacottat kermavaahdolla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kirsikka-charlotte (gluteeniton)

Kirsikka-charlotte (gluteeniton)

noin 10 annosta
Ainekset

4 munaa
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 ½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Väliin
200 g kirsikkahilloa

Vuokaan
tuorekelmua

Täyte
5 liivatelehteä
2 ½ dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
150 g valkosuklaata
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl piparkakkumaustetta
½ dl vettä 


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Kumoa leivinpaperin päälle.

Levitä pinnalle kirsikkahilloa. Kääri rullalle ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa pyöreä salaattikulho tai vastaava vuoka kelmulla ja lado viipaleet vieretysten pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vaahdota vispikerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto.

Hienonna valkosuklaa rouheeksi tai sulata paloina mikroaaltouunissa puolen minuutin erissä välillä sekoitellen.

Lisää sulatettu suklaa täytteeseen. Mausta vielä vaniljasokerilla tai piparkakkumausteella.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Valuta liemi ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan, jossa on kääretorttuviipaleet. Suojaa kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kumoa hyytynyt kakku tarjoiluvadille ja tarjoa!

Vinkki!
Voit huoletta valmistaa kakun jääkaappiin jo muutamaa päivää ennen tarjoilua tai laittaa pakastimeen vieläkin aikaisemmin.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jouluinen jälkiruokakastike

Jouluinen jälkiruokakastike

8 annosta
Ainekset

200 g smetanaa tai ranskankermaa
½–¾ dl Dansukker Muscovadosiirappia tai Tummaa Muscovado ruokosokeria
1 maustemitallinen kanelia
tai
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Sekoita aineet. Anna maustua hetken aikaa ja sekoita vielä kerran.

Tarjoa hedelmien, leivonnaisten tai jälkiruokien kanssa.

Vinkki!
Kauniin koristelun saat, kun sekoitat muscovadosiirappia kevyesti kastikkeen pintaan juuri ennen tarjoilua.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mausteinen marjamalja

Mausteinen marjamalja

6 annosta
Ainekset

6 dl vettä
1 (25 g) glögimaustepussi
1 ½ dl Dansukker Hyytelösokeria
600 g kotimaista marjasekoitusta (musta- tai punaherukka, mansikka, puolukka, karpalo, vadelma)

Paahtosokerikoriste
1 dl Dansukker Taloussokeria tai Sirkku Palasokeria
1 sitruunalohko

Viimeistelyyn
1 dl kuohukermaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Laita vesi ja glögimauste kattilaan, kuumenna kiehuvaksi, siirrä kattila liedeltä ja anna mausteen muhia kannen alla noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi, lisää vettä niin että saat lientä 6–7 desiä. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri sekoittaen joukkoon. Keitä puoli minuuttia. Siirrä kattila liedeltä ja kuori pinnalle muodostunut vaahto pois.

Jaa jäiset marjat jälkiruoka-astioihin ja annostele liemi päälle. Laita astiat jääkaappiin 1–2 tunniksi.

Levitä leivinpaperi työpöydälle lieden lähelle. Ruskista sokeri paistinpannussa kauniin ruskeaksi, lisää sitruunasta puristettu mehu. Ota paahtunutta sokeria haarukalla pannusta pyörittävin liikkein ja tee kuvioita leivinpaperille. Jäähdytä.

Vaahdota kerma ja vaniljasokeri. Nosta kermavaahtonokareet marjahyytelöannosten päälle ja viimeistele sokerikoristeilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jouluinen pannacotta

Jouluinen pannacotta

4–6 annosta 10 minuuttia + 2-12 tuntia
Jouluiset mausteet ja punaiset marjat maustavat nopean ja helpon pannacottan.
Ainekset

5 dl kermaa
1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa

Tarjoiluun
karpaloita, puolukoita tai kiinteitä hedelmäpaloja
Dansukker Vaaleaa siirappia


1. Mittaa kerma, sokerit ja mausteet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kiehua poreillen ½ minuuttia.

2. Kaada seos pieniin purkkeihin (tai annoskulhoihin) ja anna hyytyä jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään.

3. Viimeistele jälkiruoat marjoilla tai hedelmäpaloilla ja halutessasi siirappilorauksella. Jos mahdollista, tee viimeistely vasta juuri ennen tarjoilua.

4. Sulje kannet ja kietaise värikäs kangas tai silkkipaperi kannen päälle ja nauha purkin ympärille. Vie jälkiruokatuliaisena.

Vinkki!
Kevyemmän pannacottan saat korvaamalla kerman (täys)maidolla.

Katso video: Helppo jouluinen pannacotta

Reseptin on laatinut

Dansukker

Puolukkasorbetti

Puolukkasorbetti

noin 6 annosta 12 tuntia
Joulun jälkiruoaksi sopiva puolukkasorbetti
Ainekset

1 dl laimentamatonta punaista glögiä
1 dl Dansukker Fariinisokeria
1 ½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
7–8 dl puolukoita
3 munanvalkuaista
¾ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
n. 1 ½ dl Dansukker Tomusokeria


Mittaa glögi, fariinisokeri, glukoosisiirappi ja puolukat kattilaan ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Jäähdytä seos ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Erottele valkuaiset kulhoon ja mittaa joukkoon sokeri. Vatkaa valkoiseksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Sekoita vaahto jäähtyneeseen puolukkaseokseen ja tarkista maku. Lisää tomusokeria sen verran, että saat sopivan makean sorbetin.

Laita seos kelmulla suojattuna pakastimeen ja vatkaa seosta puolen tunnin välein muutaman kerran.

Pyöritä palloiksi ja tarjoa.

Vinkki!
Voit halutessasi maustaa seosta jouluisilla mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla, piparkakkumausteella tai appelsiinista puristetulla mehulla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mehevä juustokakku ja mausteiset siirappimarjat

Mehevä juustokakku ja mausteiset siirappimarjat

10 annosta
Ainekset

Taikina

75 g leivontamargariinia tai voita
½ dl Dansukker Fariinisokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 kananmuna
150 g vehnäjauhoja (2 ½ dl)
1 tl leivinjauhetta
Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 prk rahkaa (250 g)
3 keltuaista
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 ½ dl Dansukker Taloussokeria
1 pestyn luomusitruunan keltainen kuoriraaste ja mehu
2 tl perunajauhoja
3 valkuaista


Vaahdota huoneenlämpöinen rasva, sokerit ja kaneli vaaleaksi. Lisää kananmuna rasva-sokeriseokseen hyvin vatkaten ja sekoita jauho-leivinjauheseos joukkoon.

Vuoraa irtopohjavuoan (ø 25 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reuna. Painele taikina vuoan pohjalle ja 3–4 cm:n verran reunoille. Pistele pohja haarukalla. Pane vuoka jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.

Sekoita täytteen aineet, valkuaisia lukuun ottamatta, sileäksi.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoita vaahto juusto-rahkatäytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan.

Paista uunin alaosassa 150–170 asteessa 60–70 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä seuraavaan päivään jääkaapissa. Tarjoa mausteisia siirappimarjoja
tai vadelmakastiketta juustokakun kanssa.


Mausteiset siirappimarjat

1 ½ dl Dansukker Tummaa siirappia
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
2 dl karpaloita tai puolukoita

Kuumenna siirappi ja mausteet kiehuvaksi. Sekoita kuuma maustesiirappi jäisiin marjoihin. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Luumutrifle

Luumutrifle

4 annosta 20 minuuttia
Luumutrifle on näppärä jouluinen kerrosjälkiruoka.
Ainekset

2 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
200 g luumumarmeladia
1/2–3/4 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl Dansukker Kanelisokeria
50 g mantelirouhetta
225 g purkki cocktailkirsikoita
Lisäksi
8–10 haarukkaleipää tai piparkakkua
Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia


Vaahdota vispikerma. Lisää joukkoon maitorahka ja luumumarmeladi. Mausta tomusokerilla, vaniljasokerilla ja kanelisokerilla. Sekoita joukkoon mantelirouhe ja puolet cocktailkirsikoista valutettuna ja silputtuna.

Kokoa jälkiruokakulhoihin tai laseihin kerroksittain luumurahkaa ja haarukkaleivän tai piparkakun paloja. Valuta pinnalle siirappia. Koristele kirsikoilla.

Vinkki!
Tämän jälkiruoan voit valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan tarjoiluhetkeä. Suojaa kelmulla.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Joulun luumu-kermajälkiruoka

Joulun luumu-kermajälkiruoka

5–6 annosta
Ainekset

2 dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3/4 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
150 g luumumarmeladia
1–2 dl piparkakkumuruja
1 rkl rommia

Lisäksi
1–2 piparkakkua/annos murustettuna


Vaahdota vispikerma ja sekoita joukkoon maitorahka. Mausta sokereilla. Jaa seos kahteen osaan. Lisää toiseen luumumarmeladi ja toiseen piparkakkumurut ja rommi. Jaa seos juomalaseihin tai annoskulhoihin kerroksittain. Ripottele väleihin murustettuja piparkakkuja. 

Vinkki!
Voit jättää rommin pois ja maustaa seosta elintarvikearomeilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Piparkakkujäädyke

Piparkakkujäädyke

10 annosta 12 tuntia
Jouluun sopiva piparkakun makuinen jäädyke tarjoillaan karpalosiirapin ja lumikarpaloiden kera.
Ainekset

2 dl Dansukker Vaaleaa tai Tummaa siirappia
½ dl Dansukker Kanelisokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
4 munankeltuaista
4 dl kuohukermaa

Karpalosiirappi

3 dl karpalo- tai puolukkamehua
2 dl Dansukker Taloussokeria


1. Mittaa siirappi, kanelisokeri ja mauste kattilaan. Kiehauta.

2. Vaahdota keltuaiset. Lisää siirappiseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten keltuaisvaahtoon.

3. Vaahdota kerma ja sekoita varovaisesti sekoitellen siirappiseokseen. Kaada massa vedellä huuhtaistuun jäädyke- tai kakkuvuokaan ja pakasta kannella tai foliolla peitettynä. Ota jäädyke huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa ja korista sokeroiduilla karpaloilla ja tarjoa karpalosiirapin kanssa.

4. Kaada karpalomehu ja sokeri laakeaan kasariin ja keitä hiljalleen kunnes sokeri sulaa ja seos on siirappimaista.

Vinkki!
Tarjoa jäädykkeen kanssa karpalomakeisia.

Kaada karpalot hieman vatkattuun munanvalkuaiseen. Nosta siivilään valumaan ja kaada leivinpellille, jolle on leivinpaperin päälle seulottu tomusokeria. Seulo päälle lisää tomusokeria ja pyörittele karpaloita sokerissa, kunnes ne ovat saaneet reilun kuorrutuksen. Anna kuivua ja tarjoa makeisina.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Muita jouluisten jälkiruokien reseptejä löydät täältä »