Kultareuna nyt ja tänään
1940-luvulle asti sokeri myytiin sokeritoppina. Ne painoivat jopa 15 kg ja saivat muotonsa suppilomaisista muoteista, joissa oli reikä, josta neste valui ulos. Topat paloiteltiin pienemmiksi paloiksi myymälöissä.
Suomalaisten sokerinkulutus, kuten moni muukin kuluttamiseen liittyvä asia, on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Ruoka-aineiden saanti on monipuolistunut, eikä syksyllä tarvitse enää säilöä marjoja, hedelmiä ja kasviksia koko vuoden varalle. Kiireinen elämäntahti saa monet suosimaan puolivalmisteita tai valmisruokia. Sokeria ei tarvita kotitalouksissa enää samoja määriä kuin vuosikymmeniä sitten.
Toisaalta omilla käsillä tekeminen ja ”tuunaus” on kasvattanut suosiotaan. Monet haluavat taas tehdä ruoan alusta lähtien itse ja siten myös ”kotisokeri” on noussut uuteen suosioon. Pullan leipominen, hillon keitto ja siman valmistaminen kotona ei ole pelkkä makunautinto. Se on tapa tehdä jotain käsillä, rentoutua ja poiketa arjen rutiineista.