Omppusato purkkiin!

Syksyn hurmaavat omenaherkut!

Säilö syksyn omppusato purkkiin näillä ihanilla ohjeilla. Itse tehty omenahillo maistuu herkulliselta mm. ohukaisten, pannukakun ja puuron kaverina sekä kakkujen täytteenä.


Omppu-chilihillo

Omppu-chilihillo

noin 1 litra
Ainekset

1 kg kuorittuja omenoita pilkottuna
2–4 punaista chiliä
½ dl vettä
500 g (6 dl) Dansukker Hillosokeria


1. Halkaise chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Laita omenat ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes omenapalat pehmenevät ja soseuta ne. Sekoita chili ja hillosokeri soseeseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin.

2. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omppuhillo oman maun mukaan

Omppuhillo oman maun mukaan

noin 1 litra
Ainekset

1 kg kuorittuja ja pieneksi paloiteltuja omenoita
1 dl vettä
(1/2–1 sitruunan mehu)
500 g Dansukker Hillosokeria 
Mausteeksi jokin seuraavista:

* 2 kanelitankoa
* 1 vaniljatanko
* pari tuoretta rosmariinin oksaa
* 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
* ½–1 luomusitruunan raastettu kuori


Pane omenat, vesi, (sitruunamehu) ja valitsemasi mauste kattilaan. Keitä 5–10 minuuttia omenoiden kiinteydestä riippuen. Halutessasi sileää sosetta, soseuta pehmenneet omenat sauvasekoittimella. Lisää hillosokeri, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja anna kiehua kevyesti 5–10 minuuttia välillä sekoittaen. Poista maustetangot/-oksat. Kuori vaahto pinnalta ja kaada hillo kuumiin, puhtaisiin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä.

Vinkki!
Omenahillon voi maustaa myös monilla muilla mausteilla kuten kardemummalla, tähtianiksella tai timjamilla. Keittämisen lopuksi voit sekoittaa joukkoon lorauksen konjakkia tai calvadosia.

Itse tehty omenahillo maistuu herkulliselta mm. ohukaisten, pannukakun ja puuron kaverina sekä kakkujen täytteenä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Inkiväärillä maustettu omenahillo

Inkiväärillä maustettu omenahillo

noin 1 l 45 minuuttia
Ainekset

1 kg hapokkaita omenia kuorittuna ja paloiteltuna
1 dl vettä
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
500 g (6 dl) Dansukker Hillosokeria


1. Keitä omenapalat pehmeiksi vesitilkassa.

2. Lisää inkivääri- ja sitruunankuoriraaste, sitruunamehu ja hillosokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. 

3. Jäähdytä hilloa runsas vartti ja purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Chai-omenahillo

Chai-omenahillo

(n. 5 dl valmista hilloa)
Ainekset

500 g omenaa kuorittuna ja kuutioituna (n. 700 g kokonaisia omenoita)
¼ dl vettä
2 rkl laadukasta chai-teetä
250 g (3 dl) Dansukker Hillosokeria


Lusikoi teelehdet teesihtiin tai teenhaudutuspussiin. Mittaa kattilaan vesi sekä omenakuutiot. Laita teesihti tai -pussi kattilaan omenakuutioiden joukkoon. Kuumenna ja hauduta miedolla lämmöllä niin, että omenat alkavat pehmetä. Sekoittele varoen, jotta teesihti tai -pussi pysyy ehjänä. Lisää Hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10–15 minuuttia välillä sekoitellen. Poista teesihti tai -pussi ja purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Vinkki!
Voit halutessasi myös soseuttaa hillon sauvasekoittimella tasaiseksi.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Helppo omenasose

Helppo omenasose

1 tunti
Ainekset

2 kg soseutettuja omenia
(noin 2,5 kg käsittelemättömiä omenoita)
2 dl vettä
(1 sitruunan mehu)
1 kg Dansukker Hillosokeria


Pese omenat huolellisesti, kuori ja poista siemenkodat. Höyrytä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa ja survo soseeksi. Punnitse sose. Lisää vesi, sitruunasta puristettu mehu ja hillosokeri.
Keitä sosetta 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo kuumaa sosetta ja pienennä tarvittaessa lämpöä.
Kaada sose puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin, puhdista lasitölkin reunat ja sulje tölkit.

Resepti: Ruokatoimittaja Inga Aaltonen / Hillosokeri 20 vuotta

Reseptin on laatinut

Dansukker

Punainen omenasose

Punainen omenasose

noin 1 l
Ainekset

700 g kuorittuja ja pilkottuja omenoita (esim. Raike tai Ingrid Marie)
300 g punaherukoita tai puolukoita
1 dl vettä
500 g Dansukker Hillosokeria


Pane omenapalat, marjat ja vesi kattilaan. Keitä kunnes omenapalat ovat pehmeitä.

Soseuta ja sekoita hillosokeri soseeseen. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen, pane kansi päälle ja anna soseen kiehua lempeästi poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Purkita kuuma sose puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Aronia-omenahillo

Aronia-omenahillo

1 litra
Ainekset

500–600 g (noin 1 l) marja-aronian marjoja
250 g (noin 3 kpl) kotimaisia omenia
vajaa ½ dl vettä
400 g (4,7 dl) Dansukker Hillosokeria
(tilkka sitruslikööriä)


Huuhtele ja perkaa marja-aroniat. Poista omenista siemenkodat ja lohko ne. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi ja lisää marjat ja omenalohkot. Kuumenna sekoitellen muutaman minuutin ajan.

Lisää hillosokeri, sekoita ja keitä seosta miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Mausta halutessasi sitrusliköörillä. Jaa hillo puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin ja siirrä kylmäsäilytykseen.

Aronia-omenahillo sopii vaalean leivän, esim. paahtoleivän päälle, juustojen kanssa, pannukakulle tai leivonnaisten täytteeksi ja kakkuihin.

Maustamisvinkit:
Voit lisätä keittämisen alkuvaiheessa marjojen ja omenien joukkoon halkaistun vaniljatangon tai muutamia kuivattuja pomeranssinkuoren palasia tai pari tähtianista. Tai mausta hillo lopuksi aavistuksella neilikkajauhetta.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Punainen omenahillo

Punainen omenahillo

noin 5 dl valmista hilloa
Ainekset

500 g kuorittuja omenoita kuutioina
½ dl vettä
½ raakaa punajuurta kuorittuna
3 dl Dansukker Hillosokeria


1. Pane omenakuutiot, vesi ja punajuuri kattilaan. Mausta halutessasi (ks. alla). Kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.

2. Lisää hillosokeri, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 15 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. Keittoaika riippuu omenoiden palakoosta ja hedelmälihan kiinteydestä.

3. Poista punajuuren puolikas (ja isot mausteet), jäähdytä hilloa runsas vartti ja purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Vinkki!
Pala punajuurta antaa hillolle kauniin punaisen värin.

 

MAUSTAMISVINKKEJÄ
• kanelitanko
• vaniljatanko
• pari tuoretta rosmariinin tai timjamin oksaa
• 1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
• ½–1 sitruunan raastettu kuori ja/tai mehu
• kardemummaa
• tähtianiksia
• loraus konjakkia tai calvadosia keittämisen lopuksi

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omenaiset juuresmarmeladit

Omenaiset juuresmarmeladit

2½ kg
Ainekset

1 kg porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta tai kesäkurpitsaa
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
1 sitruunan mehu
1 dl vettä
1 kg hapahkoja omenalohkoja
2 pkt (à 330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Kuori ja raasta juurekset. Mittaa vesi, sitruunamehu, inkivääri ja juuresraaste kattilaan. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää kuoritut, kodattomat omenalohkot. Keitä hiljalleen noin 30 minuuttia ja soseuta seos.

Lisää joukkoon hillo-marmeladisokeri ja keitä kymmenisen minuuttia.

Kaada säilyke puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje kansilla.
 

Vinkki!
Omenien sijaan voit käyttää myös raparperia, ruusukvitteniä tai karviaisia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mehevä omenapaistos ja muut omppuherkut – katso reseptit täältä »