Lohivoileipäkakku saaristolaisleivästä - Dansukker

Lohivoileipäkakku saaristolaisleivästä

1 vrk
Tee maistuva lohivoileipäkakku saaristolaisleivästä kahdella täytteellä kevään ja kesän juhliin. Saaristolaisvoileipäkakussa on kylmäsavulohta sekä mätiä ja päällä tuorejuustoa.
Lohivoileipäkakku saaristolaisleivästä
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

  • 1 saaristolaisleipä (kts. ohje alla)
  • n. 1 dl maitoa (tai vichyä) kostuttamiseen

Täyte 1

  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 dl tilliä hienonnettuna
  • 100 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 3 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria

Täyte 2

  • 150 g kirjolohen mätiä
  • 1,5 dl Flora Kuohua
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 pientä punasipulia pieninä kuutioina
  • 1 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • mustapippuria

Päälle

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 dl Flora Kuohua
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 200 g graavi- tai kylmäsavulohta ohuina viipaleina
  • 100 g tuoreita herneitä tai sokeriherneenpalkoja
  • 5 retiisiä ohuina viipaleina
  • tuoreita yrttejä ja versoja

Leikkaa saaristolaisleipä pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi (5 kpl). Valmista täytteet valmiiksi.

Hienonna kylmäsavulohi veitsellä pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon hienonnettu tilli ja vuohenjuusto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Anna makujen tekeytyä hetki jääkaapissa. Valuta mäti siivilässä. Vatkaa Flora Kuohu vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon loput aineet ja sekoita. Tarkista maku.

Kostuta leipäviipaleet kevyesti maidolla leivinpaperin päällä. Kokoa kakku siten, että joka toinen kerros on kylmäsavulohitäytettä ja joka toinen mäti-punasipulivaahtoa. Täytekerroksia tulee neljä.

Notkista tuorejuusto kermalla ja kääntele joukkoon tilli. Peitä kakun pinta seoksella, jätä reunat ’nakuiksi’. Koristele pinta lohiviipaleilla, herneillä ja retiisiviipaleilla. Viimeistele yrteillä ja/tai versoilla.

HUOM!

Paras voileipäkakku syntyy siten, että valmistat kakun edellisenä päivänä tekeytymään ja kuorrutat ja koristelet sen vasta seuraavana päivänä. Kääri täytetty voileipäkakku napakasti ensin leivinpaperiin ja sitten kostutettuun keittiöliinaan. Nosta kakku vadilla tai vuoassa jääkaappiin ja aseta vielä päälle kevyt paino. Näin kakku kostuu ja mehevöityy jääkaapissa parhaimmilleen.

 

Saaristolaisleipä
(2 kpl)

1 l piimää (tai 5 dl vettä, 5 dl appelsiinimehua)
50 g hiivaa
2½ dl Dansukker Tummaa Siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruishiutaleita
5 dl ruisjauhoja
6,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
(voita vuokien voiteluun)
Voiteluun
siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää kaikki muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen voideltuun kartonkiseen paistovuokaan (suorakaide) ja tasoita leipien pinta. Anna leipien kohota puolisen tuntia liinan alla.

Paista leipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita leivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranee.

 

Resepti ja kuva: Taikinaterapiaa Teresan kanssa

 


;