Sokerijuurikas ja sokeriruoko
Kaikki hedelmät, vihannekset ja marjat sisältävät sokeria. Ne tuottavat sitä auringonvalon avulla vedestä ja hiilidioksidista. Samalla ilmaan vapautuu happea. Ilmiötä kutsutaan yhteyttämiseksi eli fotosynteesiksi.
Sokerijuurikas ja sokeriruoko ovat ainoat kasvit, jotka sisältävät niin paljon sokeria, että sen talteenotto kannattaa. 75 % maailmalla tuotetusta sokerista saadaan sokeriruo'osta. Suomessa viljellään vain sokerijuurikasta, sillä ilmastomme on liian kylmä sokeriruo’olle.
Sokerijuurikkaassa sokeri on varastoituneena kasvin juuriosaan, kun taas sokeriruo’ossa kasvin ydinosa on latvaosaa lukuunottamatta täynnä sokeripitoista nestettä.
Sokerijuurikkaasta ja sokeriruo'osta saatavaa sokeria kutsutaan sakkaroosiksi. Sakkaroosi sisältää saman verran glukoosia (rypälesokeria) ja fruktoosia (hedelmäsokeria). Muita sokerilajeja ovat laktoosi, jota on erilaisissa maitotuotteissa, sekä maltoosi, jota on viljatärkkelyksessä, esim. vehnässä.
Kaikki sokerilajit ovat hiilihydraatteja, jotka sisältävät saman verran energiaa 100 grammaa kohti.