Vapun nyhtöpulla

3 kpl 1 ½ tuntia
Leivo iloisen värikkäitä pullakukkia, joille pirteää makua antaa appelsiini. Nyhtöpullan reseptillä voit valmistaa myös pikkuisia vappumunkkeja.
Vapun nyhtöpulla
Arvioi: ( 7 kpl)

Ainekset

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 luomuappelsiinin oranssi kuoriraaste ja mehu (¾ dl)
  • ½ palaa (25 g) hiivaa
  • 1 dl Dansukker Fariinisokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • noin 550 g (8 dl) vehnäjauhoja
  • 125 g voita tai margariinia

Voiteluun

  • 50 g voita sulatettuna

Pinnalle

  • Dansukker Taloussokeria

Koristeluun

  • 2 dl Dansukker Tomusokeria
  • 1–2 rkl sitruunasta puristettua mehua
  • vihreää ja keltaista elintarvikeväriä

Kaada kädenlämpöiset maito ja appelsiinimehu taikinakulhoon. Sekoita appelsiininkuoriraaste, hiiva, fariinisokeri, suola, kardemumma ja kananmuna joukkoon. Lisää 2/3 jauhoista ja vatkaa seosta voimakkaasti pari minuuttia. Lisää pehmeä rasva ja loput jauhot ja vaivaa kimmoisan pehmeä, kulhon laidasta irtoava taikina. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa se kolmeen osaan. Pyöritä taikinapalat pötköiksi. Jaa pötkö kahdeksaan osaan niin, että yksi pala on hiukan suurempi. Pyöritä palat pulliksi ja siirrä leivinpaperoidulle pellille. Aseta suurin pulla kukan keskiöksi ja seitsemän hiukan pienempää pullaa terälehdiksi ympärille. Jätä kukkasen pullien väliin kohoamisvaraa. Tee loput kaksi kukkasta samoin. Peitä ja kohota.

Paista uunissa 220 asteessa noin 12 minuuttia. Voitele haaleaksi jäähtyneiden pullakukkasten terälehdet voisulalla ja ripottele kerros taloussokeria voideltujen pullien päälle.

Sekoita tomusokerin joukkoon sitruunamehua, kunnes saat pursotettavan kuorrutuksen. Jaa kuorrutus kahteen osaan ja värjää ne keväisen keltaisella ja vihreällä. Pursota pullan keskiön pinnalle vihreitä ja keltaisia pisteitä.

Nauti vappupöydässä siman kera.

Vinkki!
Samasta taikinasta voit valmistaa pikkuisia munkkeja. Keitä munkit 180-asteisessa öljyssä, valuta. Kierittele lämpimät munkit Dansukker Siro erikoishienossa sokerissa.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker