Ainekset
Sokerikakkupohja
4 isoa munaa
saman verran Dansukker Taloussokeria
puolet lasin tilavuudesta vehnäjauhoja
puolet lasin tilavuudesta perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Raparperihilloke
500 g raparperia
1 1/2 dl Dansukker Taloussokeria
1/2 dl maissitärkkelystä
Kinuskivaahto
2 dl Dansukker Fariinisokeria
6 dl vispikermaa
Kostutus
2 dl maitoa
Kinuskikuorrute
2 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
2 1/2 dl kuohukermaa
(n. 100 g omenamarmeladia)
Kermavaahto (reunat ja pursotus)
4 dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Taloussokeria
1/2 rkl Dansukker Vaniljasokeria
Kandeeratut eli sokeroidut kukat
syötäviä kukkia
valkuaista
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
Ohjeet
POHJA
Riko munat lasiin. Kaada toiseen lasiin yhtä paljon sokeria kuin munia on. Myös jauhoja tulee sama määrä kuin munia siten, että puolet on vehnäjauhoja ja puolet perunajauhoja. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe.
Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Vaahto on riittävän kovaa, kun vatkaimesta valuttamasi kuvio jää hetkeksi pinnalle.
Siivilöi jauhoseos munavaahtoon pienissä erissä nuolijalla rauhallisesti käännellen.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (sisähalkaisija 23 cm).
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa kakkupohja jäähdytysritilän päälle. Anna jäähtyä ja leikkaa sen jälkeen kolmeen osaan.
RAPARPERIHILLOKE
Leikkaa raparperit paloiksi. Laita kattilaan yhdessä sokerin kanssa.
Keitä kolmisen minuuttia, kunnes raparperit ovat hieman pehmenneet ja niistä on erottunut mehua.
Mittaa astiaan maissitärkkelys ja kaada kattilasta joukkoon noin desilitra lientä. Sekoita tasaiseksi ja kaada takaisin kattilaan.
Jatka keittämistä pari minuuttia. Anna hillokkeen jäähtyä. Nosta jääkaappiin, jossa se jähmettyy sopivan paksuksi.
KINUSKIVAAHTO
Mittaa kulhoon fariinisokeri ja kerma. Vatkaa vaahdoksi.
KAKUN KOKOAMINEN
Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Huom! Alimmaiseksi kannattaa laittaa kakkupohjan paistopinta – eli se puoli, joka on ollut paistettaessa pinnalla. Päällimmäiseksi taas laitetaan vuoan pohjaa vasten ollut sileä puoli.
Kostuta maidolla. Alimman kerroksen kostutus tehdään maltilla, ja määrää lisätään kerroksittain ylöspäin – eniten kostuketta tulee siis päällimmäiseen levyyn.
Levitä päälle puolet raparperihillokkeesta ja kinuskivaahdosta.
Laita päälle seuraava pohjalevy, kostuta ja levitä päälle loput täytteet. Jos kinuskivaahtoa jää hieman yli, sitä voi käyttää reunojen tasoitteluun. Laita päällimmäiseksi viimeinen pohjalevy ja kostuta.
KUORRUTE
Kakun pinnalle voi levittää kerroksen marmeladia, joka tasoittaa pinnan ja auttaa kinuskia säilyttämään paremmin kiiltonsa.
Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan.
Keitä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee ja sen lämpötila on 110–112 astetta.
Kaada kinuski heti kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.
KERMAVAAHTO
Vatkaa kerma ja sokerit kevyeksi vaahdoksi. Pyyhkäise kermavaahtoa lastalla kakun reunaan siten, että seuraava pyyhkäisy tulee aina osittain edellisen päälle.
Laita loput vaahdosta pursotuspussiin, jossa on iso tähtitylla. Pursota ruusukkeita kakun päällisen reunoille.
KANDEERATUT KUKAT – tee tarjoilua edeltävänä päivänä!
Kasta kukka valkuaiseen. Pyyhi ylimääräinen valkuainen pois – ohut kerros riittää. Huolehdi kuitenkin, että valkuaista on joka kohdassa – myös terälehtien alapuolella. Voit käsitellä useamman kukan kerralla ennen sokeroimista.
Ripottele kukan päälle Siro-sokeria. Paksummat lehdet voi sokeroida myös kastamalla sokeriin. Sokeroi kukat joka puolelta.
Laita kukat leivinpaperin päälle ja anna kuivua ja kovettua huoneenlämmössä yön yli. Asettele sitten kakun koristeeksi.
NÄIN AJOITAT KAKUN VALMISTELUT
2 päivää ennen tarjoilua:
• Kakkupohja
• Raparperihilloke
1 päivä ennen tarjoilua:
• Kakun täyttäminen
• Kuorruttaminen
• Kukkien kandeeraus
Tarjoilupäivänä:
• Kukkien asettelu kakun päälle
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Joulun parhaat kahvikakut
Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!
Leivo maistuvat joululeivät
Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.
Itse tehdyt joulumakeiset
Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!
Ruokalahjaideat
Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.
Herkkuja joulupöytäään
Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?
Joulujuomat
Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.