Piparilyhty

1 vrk
Leivo piparitaikinasta lyhty ohjeiden mukaan. Laita pieni led-tuikkukynttilä sisään, sytytä ja nauti lyhdyn valosta.
Piparilyhty
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

  • 1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
  • 1 dl Dansukker Taloussokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 125 g voita tai margariinia
  • 1 muna
  • 4,5–5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa

Tee edellisenä päivänä piparitaikina. Taikinan ohjeella saat noin 700 g piparitaikinaa. Siitä leivot piparilyhdyn ja jouluisia pipareita.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.

Ota taikinasta pala ja kauli se noin 2-3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä 6 neliötä kokoon 8 x 8 cm. (Tee neliöiden reunoista mahdollisimman tasaiset.) Leikkaa neliöihin kuviot sapluunan mukaan tai paina ne pienillä piparkakkumuoteilla. Jätä kuvion ympärille riittävästi taikinalaitaa niin että piparkakkulyhdyn aihio on riittävän tukeva.

Siirrä aihiot leivinpaperoidulle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia piparien paksuudesta riippuen.

Liitä neljä aihiota lyhdyn seiniksi sulatetulla sokerilla tai sokerikuorrutteella (ks. ohje alla). Tee kahdesta aihiosta lyhdylle katto ja liitä palat toisiinsa kuten edellä. Koristele halutessasi sokerikuorrutteella ja/tai Dansukker Tomusokerilla.

Laita pieni led-tuikkukynttilä sisään, sytytä ja nauti lyhdyn valosta.

Lataa ohje ja sapluuna pdf-muodossa.

Sokerikuorrute
Vatkaa kananmunan valkuainen, noin 3 dl Dansukker Tomusokeria ja pari tippaa sitruunamehua pursotettavaksi tahnaksi. Pane seos pursotinpussiin ja pursota.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker