Piparikasvihuone - Dansukker

Piparikasvihuone

1 vrk + 5 tuntia
Askartele hieno piparikasvihuone! Taikina on aavistuksen normaalia piparkkutaikinaa vaaleampaa. Se sopii erinomaisesti piparkakkutalojen tekemiseen.
Piparikasvihuone
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

    Taikina

    • 2,5 dl Dansukker Taloussokeria
    • 5 dl Dansukker Vaaleaa Siirappia
    • 400 g voita
    • 3 kananmunaa
    • 2 l vehnäjauhoja
    • 2 rkl ruokasoodaa
    • 2 rkl kanelia
    • 2 rkl neilikkaa
    • 2 rkl inkivääriä

    Kasvihuoneen osien liimaukseen

    • 4 dl Dansukker Taloussokeria

    Ikkunat

    • 22 liivatelehteä

    Kuorrute koristeluun

    • 3 munanvalkuaista
    • 10–13,5 dl Dansukker Tomusokeria tai Luomutomusokeria

    1. Mittaa sokeri ja vaalea siirappi kattilaan. Lisää paloiteltu voi joukkoon.

    2. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes voi on sulanut.

    3. Anna jäähtyä ja lisää sitten kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

    4. Anna taikinan levätä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

    Pipari-kasvihuone on hieman haasteellisempi piparitalo rakentaa, mutta lopputulos palkitsee. Kaksi käsiparia helpottaa kokoamista.

    Kondiittorin etukäteisvinkki: kauli piparitaikina ohjeen mukaan levyiksi ja pane levyt vielä jääkaappiin. Jähmettyneestä taikinasta on kätevä leikata piparitalon osat.

    5. Pane uuni lämpenemään 175°C:een.

    6. Kauli taikina 2–3 mm paksuisiksi levyiksi. Leikkaa piparitalon osat ulkoreunojen osalta terävällä veitsellä noin 1 cm kaavojen yli, sillä osat kutistuvat hieman paistettaessa. Sinun ei tarvitse vielä tässä vaiheessa leikata ikkuna-aukkoja auki. Paista samankokoiset palat samalla pellillä, niin ne kypsyvät yhtä aikaa.

    7. Kun palat ovat kauniin kullanruskeita, ota ne uunista. Leikkaa niihin varovasti ikkuna-aukot. Tässä vaiheessa voit tarvittaessa myös tasata esimerkiksi seinien reunoja tms. Anna palojen jäähtyä. (Poisleikatut ikkunapalat voi syödä!)

    8. Ennenkuin päästään itse kasvihuoneen kokoamiseen valmistellaan ikkunat: Leikkaa liivatelehdistä sopivan kokoiset palat ikkunoiksi. Huomaa, että ikkunoiden pitää olla isommat kuin ikkuna-aukot, että saat liimattua ikkunaruudut kiinni kehikkoihin. Aloita vaikka kattoikkunoista, sen jälkeen päätyjen ja pitkien seinien ikkunat ja lopuksi ovien ikkunat.

    9. Kuumenna paistinpannu tai -kasari keskilämmöllä. Lisää sokeri vähitellen ja anna sulaa kullanruskeaksi välillä puulastalla sekoittaen. Pienennä levyn teho minimiin. Varo sormiasi, sillä sulatettu sokeri on polttavan kuumaa.

    10. Kattoikkunat: Valuta sokeria ikkuna-aukon ympärille ikkunakehikon nurjalle puolelle ja paina liivatelehti varovasti kiinni sokeriin. (Varo koskemasta kuumaan sokeriin). Tee kaikki ikkunat samalla tavoin. Kasta ikkunatuen pää sulatettuun sokeriin ja kiinnitä se ikkunakehikkoon sopivassa kulmassa (helpoiten tämä käy panemalla tuki ja ikkuna nojaamaan vastakkain pöydällä). Anna kuivua.

    Sitten alkaa kasvihuoneen seinien pystytys.

    11. Kokoa kasvihuone tarjottimelle tai isolle tarjoiluvadille. 

    12. Kiinnitä yhteen päätypala ja sivuseinä sulatetulla sokerilla niin että palat ovat suorassa kulmassa toisiinsa ja sivuseinä kiinnittyy päädyn taakse. (Liimaus sujuu kätevästi siten, että kastat sivuseinän lyhyen sivun sulaan sokeriin ja kiinnität seinän päätyyn). Voit jo tässä vaiheessa liimata myös ovet paikoilleen päätyyn. Jätä ovet puoliavoimiksi, niin pääty saa lisätukea. 

    13. Kiinnitä sivuseinään myös toinen pääty samaan tapaan. Nyt sinulla on tukeva, yhdeltä seinältä auki oleva talokehikko. 
    Aseta sisään ruukkuyrttejä ja halutessasi led-valosarja. Vedä tarpeeksi johtoa ulkopuolelle. 

    14. Kiinnitä viimeinen seinä paikalleen päätyjen väliin.

    15. Kiinnitä katto, sivuikkunat (jätä puoliavoimiksi) sekä tukien avulla auki pysyvät kattoikkunat.

    Hurraa! Kasvihuone on koottu.

    Koristelu:

    16. Vatkaa kuorrutuksen valkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi. Pane kuorrute pursotinpussiin ja pursota ilmavia lumikasoja ikkunoille, oville, päätyihin ja katolle. Vinkki: aloita koristelu alhaalta ylöspäin, niin mahdollisesti valuva „lumi“ ei sotke pursottamistasi.

    Sitten vaan koko komeus esille ja kerää kehut. Makoisaa joulua!

    Piparikasvihuoneen kaavat

    Reseptin on laatinut

    Dansukker

    ;