Omenoffee-piirakka

2 tuntia
Kun banoffee tehdään omenoista, syntyy omenoffee-piirakka suolarinkelipohjalla ja itse tehdyllä toffeetäytteellä. Kokeile myös muita hedelmiä ja marjoja!
Omenoffee-piirakka
Arvioi: (24kpl)

Ainekset

    Pohja

    • 200 g Pretzel-suolarinkeleitä
    • 150 g voita

    Toffeetäyte

    • 3 dl kuohukermaa
    • 2 dl Dansukker Taloussokeria
    • 1 dl Dansukker Tummaa siirappia

    Omenatäyte

    • 5 keskikokoista (à 100 g) omenaa
    • 1 rkl Dansukker Tummaa siirappia
    • 1 ½ tl kanelia

    Päälle

    • 3 ½ dl kuohukermaa
    • 1 tl Dansukker Taloussokeria
    • 1 tl Dansukker Vaniljasokeria
    • pretzeleitä

    Murskaa suolarinkelit tehosekoittimessa, älä kuitenkaan hienonna jauhomaiseksi saakka. Sulata voi ja yhdistä suolarinkelimurskan kanssa.

    Painele seos öljyllä voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Seoksen kuuluu olla tässä vaiheessa rakenteeltaan irtonaista. Nosta vuoka jääkaappiin, jotta pohja jähmettyy.

    Mittaa kerma, sokeri ja siirappi kattilaan. Käytä reilun kokoista kattilaa, jossa seos pääsee kiehumaan reippaasti. Keitä välillä sekoitellen puoli tuntia tai kunnes seos sakenee ja saavuttaa 110 asteen lämpötilan. Ota kattila liedeltä ja sekoittele hetki kylmässä vesihauteessa, jotta toffee muuttuu paksummaksi eikä imeydy pohjaan.

    Kaada pohjan päälle. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin.

    Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa paloiksi. Laita palat kattilaan yhdessä siirapin ja kanelin kanssa. Lämmitä miedolla lämmöllä välillä käännellen, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Jätä kypsyysaste al dente.

    Levitä omenat vuokaan toffeen päälle. Jäähdytä ennen kermavaahdon lisäämistä.

    Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla (14 mm). Pursota iso, keskeltä alkava ruusuke piirakan päälle. Kermavaahtoa riittää kahdeksi päällekkäiseksi kerrokseksi. Asettele pursotuksen lomaan koristeeksi pretzeleitä.

    Vinkki!
    Voit leipoa piirakan myös irtopohjavuokaan, jolloin siitä saa kakkumaisen tarjottavan. Sipaise vuoan reunaan öljyä ja liimaa kiinni leivinpaperisuikale, niin piiras irtoaa helposti.

    Resepti ja kuva: Kinuskikissa