Ainekset
Taikina
200 g voita
1 dl mustikkasosetta
4 dl kevyt- tai täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
1 muna
n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Täyte
n. 3 dl omatekoista mustikkahilloa (kts. ohje alla)
Pinnalle
1/2 munaa
Dansukker Rapeaa Raesokeria
Ohjeet
TAIKINA
Sulata voi. Soseuta mustikat.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 astetta). Lisää mustikkasose. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Käytä taikinan valmistuksen alkupuolella sekoitusvälineenä käsivispilää.
Sekoita mustikkamaitoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää muna käsivispilällä nopeasti sekoittaen.
Aloita jauhojen lisääminen. Kun olet lisännyt noin puolet jauhoista (taikina on vielä notkeaa), vatkaa siihen käsivispilällä ilmavuutta. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä tai yleiskoneen taikinakoukulla vaivaten.
Sekoita joukkoon voisula, kun jauhoja on jäljellä noin kolmannes. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Huom! Jauhojen menekki voi vaihdella tuotemerkin mukaan. Lisää jauhoja tarvittaessa, mikäli taikina tuntuu vaivaamisen jälkeen liian löysältä.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
PULLIEN MUOTOILU JA TÄYTTÄMINEN
Jaa taikina kahteen osaan, jotta sitä on helpompi käsitellä. Leivo taikinapuolikkaasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko. Jaa tanko 16 yhtä suureen palaan (ensin puoliksi, sitten puolikkaat puoliksi jne.).
Pyörittele paloista pullia. Asettele pullat väljästi pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen taikinapuolikas samaan tapaan.
Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia.
Kasta juomalasin pohja (pohjan halkaisija n. 5 cm) jauhoissa ja paina pullien keskelle kuopat.
Voitele reunat munalla. Levitä keskelle mustikkahilloa.
Ripottele reunoille raesokeria.
PAISTAMINEN
Paista 200 asteessa 10–12 minuuttia.
Resepti ja kuva: Kinuskikissa
Mustikkahillo
1 kg mustikoita
1/2 dl vettä
6 dl Dansukker Hillosokeria
Tee hillo edellisenä päivänä. Mittaa mustikat ja vesi kattilaan. Lämmitä liedellä höyryävän kuumaksi. Lisää hillosokeri. Keitä välillä sekoitellen 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Säilö puhtaisiin, kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Joulun parhaat kahvikakut
Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!
Leivo maistuvat joululeivät
Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.
Itse tehdyt joulumakeiset
Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!
Ruokalahjaideat
Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.
Herkkuja joulupöytäään
Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?
Joulujuomat
Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.