Kinuskimunkit - kuorrutetut munkit - Dansukker

Kinuskimunkit

2 h 30 min
Herkullisten vappumunkkien päällä on helppo kinuskikuorrute fariinisokerista. Kananmunattomat kinuskimunkit voi myös täyttää hillolla tai kinuskilla.
Kinuskimunkit
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 1¼ dl Dansukker Taloussokeria
  • 115 g voita
  • 25 g tuorehiivaa
  • n.12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1½ tl suolaa
  • 2–3 tl kardemummaa

Kinuskikuorrute

  • 150 g Dansukker Fariinisokeria
  • 150 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
  • 300 ml kuohukermaa (3dl)
  • (muutama pala valkosuklaata tai ripaus suolaa)

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37–41 astetta) ja kaada isoon kulhoon. Sulata voi ja lisää se sekä sokeri maidon sekaan. Liuota hiiva maitoseokseen ja aseta kulho sivuun 10 minuutin ajaksi, näin hiiva alkaa käynnistyä.
2. Lisää jauhoja n. 9 dl maidon sekaan ja sekoita kunnes seos on sekaisin.
3. Laita kelmu tai liina kulhon päälle ja anna kohota tunnin ajan.
4. Lisää lopuista jauhoista 1 dl, leivinjauhe, kardemumma ja suola taikinaan ja sekoita puulusikalla sekaisin. Kaada taikina pöydälle, ota loput jauhot viereen. Vaivaa taikinaa käsin, lisäten jauhoja tarvittaessa. Vaivaa 10 minuutin ajan, taikinan kuuluu olla pehmeä, kimmoisa, ei tahmea. Sopivan sitkon huomaat painaessasi sormella taikinaa, taikinan pitäisi kimmota painalluskohdasta hieman takaisin.
5. Pyörittele taikinasta noin 60 gramman painoisia (jos ei ole vaakaa, yritä tehdä vaan samankokoisia palloja) palloja ja laita ne kohoamaan leivinpaperille liinan alle. Anna kohota lämpimässä paikassa 35–45 minuuttia, kunnes pallot ovat kaksinkertaistuneet.
6. Lämmitä rypsiöljy 170–180 asteeseen ja ala paistamaan munkkeja. Paista kummaltakin puolelta kauniin ruskeiksi ja nosta sitten paperille jäähtymään.
7. Kun munkit on paistettu, täytä ne haluamallasi hillolla tai kinuskilla käyttäen apuna terävää tyllaa (tai hillotyllaa). Voit täyttää munkit pohjasta tai sivusta.
8. Valmista kuorrute mittaamalla suureen kattilaan sokerit ja kerma. Keitä seosta, kunnes se sakeutuu ja on kinuskimainen (ei kuitenkaan liian paksua). Jos haluat kinuskikuorrutteen pinnasta kauniin mattaisen, heitä valmiin kinuskin joukkoon pari palaa valkosuklaata ja sekoita joukkoon. Jos haluat suolakinuskia, lisää pieni määrä suolaa.
9. Dippaa munkit heti kuumassa kinuskissa ja koristele välittömästi. Jos kinuski alkaa jäähtyä, voit lämmittää sitä varovaisesti miedolla lämmöllä.
10. Herkuttele tai säilytä huoneenlämmössä, ilmatiiviisti pakattuna.

Resepti ja kuva: Dr. Sugar


;