Sokerilla pakastat kesän herkut luonnollisesti. Sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon maun ja värin pidempään ja suojaa myös C-vitamiinia.
Ohessa parhaat pakastusvinkit marjoille:
- Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja
- Pakasta marjat mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.
- Annostele marjat kerralla käytettäviin annoksiin
- Kiinteät marjat kannattaa pakastaa kokonaisina, hiukan pehmenneet marjat viipaloituina, soseena tai survoksena
- Pakasta kokonaiset pehmeäkuoriset marjat (esim. vadelma, mansikka) mieluiten rasioissa
- Kovakuoriset marjat (esim. herukka, puolukka) voi pakastaa myös pakastepusseissa.
- Ripottele marjoille vähintään 2–3 rkl Taloussokeria tai Siro-sokeria per marjalitra
- Sokeri auttaa säilyttämään pakastettavien marjojen maun ja värin pidempään. Se myös suojaa marjojen C-vitamiinia etenkin sulatusvaiheessa ja auttaa säilyttämään pehmeiden marjojen rakenteen marjoja sulatettaessa.
- Ilman sokeria pakastetut marjat maistuvat usein yllättävän happamilta. Sokeri korvaa marjojen soluhengityksessä kulunutta sokeria ja saa marjat maistumaan tuoreen makeilta.
- Kovakuoriset marjat voi pakastaa sokeriliemessä
- Sokeriliemi estää kuoren sitkistymistä
- Sokeriliemi: Keitä litra vettä ja 5 dl Taloussokeria. Jäähdytä liemi ja kaada marjojen päälle.
- Tee pakkauksista litteitä, jotta jäätyminen tapahtuisi nopeasti
- Mitä nopeampaa jäätyminen on, sitä pienempiä ovat jäätymisessä muodostuvat jääkiteet ja sitä vähäisemmiksi jäävät pakastamisen aiheuttamat muutokset marjoissa.
- Poista ilma pakkauksesta ja sulje pakkaus tiiviisti
- Merkitse pakkauksen sisältö ja pakkauspäivämäärä selvästi
- Käytä marjat 10–12 kk kuluessa pakastamisesta
Katso video: Marjojen pakastaminen
Katso myös herkulliset hilloreseptit