Makeisten
keitto-ohjeita

Nekkujen, fudgen tai suussa sulavan toffeen tekeminen itse on hauskaa. Rohkeasti kokeilemalla saa aikaan mahtavia makuja, eikä makeisten muotoa tai väriä kannata tuijottaa turhan tarkkaan. Persoonalliset ja omatekoiset herkut keräävät aina kiitokset.

Kätevä apuväline valmistuksessa on korkeita lämpötiloja kestävä lämpömittari, sillä oikea keittolämpötila on makeisten rakenteen kannalta kaiken a ja o.

Ilman lämpömittaria omille keittiövälineille sopivan keittotehon ja -ajan löytää yleensä kokeilemalla, sillä jo kattilan koko vaikuttaa niihin. Nyrkkisääntönä on, että mitä pidempään makeismassaa keitetään, sitä korkeammaksi nousee sen lämpötila ja sitä kovempi makeinen saadaan.

Maistuvia ja mukavia karkintekohetkiä!

Makeisten keittolämpötiloja

120–125 °C toffee, fudge

140–145 °C kova nekku

150–160 °C kova karamelli

Lämpötilat ovat ohjeellisia. Käytä lämpötilan mittaamiseen korkeita lämpötiloja kestävää (digitaalista) lämpömittaria.

Mikäli et omista makeisten keittoon soveltuvaa lämpömittaria, voit tehdä keittämisen aikana ns. pallokokeen:

Tiputa muutama tippa kuumaa makeismassaa lasilliseen jääkylmää vettä.

• Jos massasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon, on toffeeseos valmis.

• Jos massa murtuu taitettaessa, mutta on silti hieman sitkeää, on kovan nekun seos valmis.

• Jos massa kovettuu saman tien ja murtuu taitettaessa, on kovan karamellin seos valmis.

Katso ohjeemme ja tee itse herkullisia makeisia!

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Itse tehdyt joulumakeiset

Jouluun kuuluvat itse tehdyt fudget, kermatoffeet, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle!

Ruokalahjaideat

Yllätä ystävä, hurmaa anoppi tai ilahduta naapuria itse tehdyllä ruokalahjalla! Hyviä ideoita ovat kahvikakut, leivät, hillot, mehut, kaakao-ainekset, makeiset, naposteltavat, keksit ja pikkuleipäainekset purkissa.

Joulun parhaat kahvikakut

Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi!

Leivo maistuvat joululeivät

Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen.

Herkkuja joulupöytäään

Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan?

Joulujuomat

Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa.