Sitruuna-vadelmakakku

16–20 annosta 15 tuntia
Näyttävässä, sokerimassalla päällystetyssä vadelmakakussa on täytteenä sitruuna-kermahyytelöä.
Sitruuna-vadelmakakku
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

    Kakkutaikinaan

    • 200 g voita tai margariinia
    • 1 luomusitruunan kuoriraaste ja -mehu
    • 4 kananmunaa
    • 2 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
    • 3 dl vehnäjauhoja
    • 2 tl Dansukker Vaniljasokeria
    • 1 tl leivinjauhetta

    Sitruuna-kermahyytelö

    • 4 liivatelehteä
    • 1 luomusitruunan kuoriraaste ja -mehu
    • 2 dl kuohukermaa
    • 1 prk (250 g) maitorahkaa
    • 2 dl Dansukker Taloussokeria
    • 250 g suomalaisia vadelmia, jäisiä tai tuoreita
    • 200 g vadelmahilloa tai -marmeladia

    Kreemi

    • 100 g voita
    • 1 ½ dl Dansukker Tomusokeria tai Mansikanmakuista tomusokeria

    Sokerimassa

    • 2 kananmunan valkuaista
    • 2 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
    • 1 rkl öljyä
    • 1 rkl vettä
    • 1 tl nestemäistä valkoista karamelliväriä
    • 2 pkt (à 500 g) Dansukker Tomusokeria

    Koristeluun

    • 40 g tummaa suklaata
    • 6–8 tuoretta vadelmaa
    • 1 rs syötäviä pikkukukkia

    Vuoraa uunipannu (41 x 33 cm) voidellulla leivinpaperilla. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

    Sulata rasva. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa ja purista mehu. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja ruokokidesokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sulatetun rasvan kanssa vuorotellen muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste lastalla sekoittaen taikinaan. Kaada taikina pellille, paista uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy.

    Vuoraa pyöreäpohjainen, noin 3 l:n kulho kelmulla. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Vaahdota kuohukerma. Sekoita toisessa kulhossa maitorahka, sokeri ja sitruunan kuoriraaste. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota hyvin valutetut ja puserretut liivatelehdet kuumaan mehuun.

    Leikkaa kakkulevystä kulhon halkaisijan kokoinen pyöreä pohjalevy. Leikkaa kakkulevyn toisesta päästä noin 16 cm:n suorakaide ja jaa se kolmioiksi. Voitele kolmiot vadelmahillolla ja aseta ne, hillopuoli itseesi päin, kelmulla vuorattuun kulhoon kärki alaspäin. Leikkaa kakkulevystä kaitaleita kolmioiden rakoihin tarvittaessa.

    Jatka täytteen kanssa. Sekoita sitruuna-liivateliemi rahkaan ja lisää seos kermavaahtoon hyvin sekoittaen. Annostele puolet täytteestä kakkukolmioiden päälle ja ripottele puolet vadelmista vaahtoon. Peitä täyte kakkulevystä leikatuilla ja vadelmahillolla voidelluilla paloilla. Kaada loput sitruuna-kermahyytelöseoksesta päälle ja ripottele loput vadelmat pinnalle. Voitele pohjalevy vadelmahillolla ja siirrä se kulhoon täytteen päälle vadelmahillo sitruuna-kermahyytelöä vasten. Peitä kakku kelmulla, siirrä jääkappiin ja anna hyytyä seuraavaan päivään. 

    Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista kelmut.

    Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi, voitele kakku ohuella kreemikerroksella kauttaaltaan. Laita kakku jääkaappiin.

    Tee sokerimassa sekoittamalla valkuaiset, glukoosisiirappi, öljy, vesi ja karamelliväri. Lisää tomusokeria (noin 900 g) koko ajan sekoittaen kunnes massa on kaulintaan sopivaa. Ota puhdas ja kuiva silikonialusta tai leivinpaperi, siivilöi reilu kerros tomusokeria ja kauli sokerimassa noin 2–3 mm:n paksuiseksi ø 40 cm levyksi. Ota kakkupohja jääkaapista ja siirrä sokerimassalevy silikonialustan tai leivinparin avulla kakun päälle. Taputtele kuorrutus sileäksi ja leikkaa ylimääräinen kuorrutus pois. Säilytä jäljelle jäänyt sokerimassa tiiviisti muoviin pakattuna ja käytä se koristeluun.

    Sulata suklaa pienessä minigrip-pussissa juuri ennen tarjoilua. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kuviot kakun pinnalle. Koristele vadelmilla ja syötävillä kukilla.

    Tarjoa kahvin tai makean kuohuviin kanssa.

    Vinkki!
    Voit korvata sokerimassan kermavaahdolla.

    Reseptin on laatinut

    Dansukker