Perunalimppu - Reseptejä

Perunalimppu

4 leipää 1 vrk
Rukiinen perunalimppu keitetyistä perunoista on suomalaista perinneleipää parhaimmillaan.
Perunalimppu
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

  • 1 kg jauhoisia perunoita, vettä
  • ½ l perunoiden keitinlientä tai vettä
  • 3 hapanleipäviipaletta (ruisrevitty yms.)
  • 2 dl maltaita
  • 5 dl ruisjauhoja
  • ½ dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl suolaa
  • 2 tl kuminaa
  • 1 rkl pomeranssin kuorta
  • 2 dl Dansukker Leipäsiirappia
  • n. 10 dl vehnäjauhoja
  • n. 10 dl ruisjauhoja

Voiteluun

  • 1 dl Dansukker Leipäsiirappia tai Tummaa siirappia
  • ½ dl vettä tai kahvia

Kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinliemi talteen ja soseuta perunat.

Mittaa ½ litraa keitinlientä ja murenna leipäviipaleet liemeen. Lisää leipäseos, maltaat ja ruisjauhot kädenlämpöiseen perunasoseeseen.

Peitä sakeahko seos leivinliinalla ja anna imeltyä 8–10 tuntia huoneenlämmössä.

Murenna hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn vesitilkkaan. Lisää hiivaliemi, suola, mausteet ja siirappi taikinaan. Lisää jauhoja tarpeen mukaan. Alusta napakka taikina, joka irtoaa käsistä. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa puolisen tuntia.

Leivo taikinasta neljä pyöreää limppua. Kohota leivät liinan alla.

Pistele leivät haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Voitele kypsät leivät kuumina vedellä tai kahvilla ohennetulla siirapilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

;