Pähkinämarenki-mokkakakku

16 annosta, à 80 g 4 tuntia
Fragilité-kakkuklassikko koostuu rapeasta pähkinämarengista ja mokkakreemitäytteestä.
Pähkinämarenki-mokkakakku
Arvioi: (63 kpl)

Ainekset

    Pähkinämarenkilevyt

    • 300 g hasselpähkinöitä
    • 150 g Dansukker Ruokokidesokeria
    • 7 kananmunan valkuaista
    • 125 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
    • 2 tl perunajauhoja

    Mokkakreemi

    • 175 g suomalaista Dansukker Taloussokeria
    • 3 dl vettä
    • 4 rkl pikaespressojauhetta

    Täytteeseen lisäksi

    • 100 g tummaa suklaata tai wienernougat-suklaata
    • 250 g huoneenlämpöistä (suolatonta) voita

    Pinnalle

    • 150 g suolapähkinöitä hienoksi rouhittuna

    Levitä hasselpähkinät uunipellille, työnnä pelti uuniin ja paahda pähkinöitä 200 asteessa 10–15 minuuttia. Seuraa paahtumista silmä tarkkana, kuoret saavat tummua mutta pähkinät eivät saa palaa.

    Kaada kuumat pähkinät puhtaan keittiöpyyhkeen päälle, rutistele pyyhe nyytiksi ja hiero nyyttiä pöydän pintaa vasten, kunnes pähkinänkuoret ovat lähes kokonaan irronneet. Poimi pähkinät pyyhkeestä ja jäähdytä ne.

    Laita pähkinät (noin 275 g) leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon, lisää ruokokidesokeri ja pyöräytä ainekset sileäksi. Lisää rouheen joukkoon kaksi (2) valkuaista koneen käydessä, sekoita kunnes aineksista on muodostunut pallomainen massa. Siirrä massa sekoituskulhoon.

    Vatkaa loput valkuaiset (5 kpl) puhtaassa ja kuivassa kulhossa vaahdoksi, lisää sokeri-perunajauhoseos vatkauksen aikana vaahtoon vähitellen. Sekoita noin kolmasosa valkuaisvaahdosta pähkinä-sokerimassaan reippain ottein ja kaada seos sen jälkeen valkuaisvaahtoon ja sekoita lopuksi varoen.

    Pursota tai levitä massasta kolme pohjaa (ø 20 cm) leivinpaperoiduille uunipelleille. Paista uunissa 160 asteessa yksitellen noin 30 minuuttia tai kiertoilmauunissa kaikki yhtä aikaa 150 asteessa noin 30 minuuttia. Vaihda peltien paikka kiertoilmapaiston puolivälissä ja pyöräytä pellit ympäri. Jäähdytä pohjat.

    Mittaa sokeri, vesi ja pikaespressojauhe kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen poreillen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

    Sulata suklaa tai nougat, kaada se vispauskulhoon, lisää huoneenlämpöinen voi ja vatkaa seos vaaleaksi. Lisää kylmä kahvisiirappi ohuena nauhana koko ajan rivakasti vatkaten.

    Kokoa kakku (renkaaseen), siirrä pähkinämarenkilevy lautaselle, annostele noin kolmasosa täytteestä päälle, aseta toinen levy täytteen päälle, lisää täyte ja viimeinen levy kanneksi. Laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi. Loput mokkakreemistä saa odottaa huoneenlämmössä.

    Kuorruta kakku lopulla mokkakreemillä.

    Hienonna suolapähkinät tasaiseksi rouheeksi ja viimeistele kakun pinta rouheella. Siisti lautanen tai siirrä kakku tarjoiluvadille.

    Nauti täyteläisen kahvin tai mustan teen kanssa. Ota kakku huoneenlämpöön noin vartti ennen tarjoamista. Kakun voi pakastaa.

    Reseptin on laatinut

    Dansukker