Kestävä viljely ja tuotanto

Sokerijuurikas on luonnostaan ympäristöystävällinen kasvi. Se on hyvä kasvi kiertoviljelyyn. Kasvivuorottelun avulla satotaso pysyy mahdollisimman korkeana vuodesta toiseen. Riittävä kasvivuorottelu pitää myös monivuotiset rikkakasvit kurissa.

Suomessa viljeltäviä sokerijuurikkaita ei tarvitse keinokastella, ne saavat kasvuunsa tarvittavan veden sateesta ja maaperästä. Juurikkaiden sisältämä vesi kierrätetään tuotannon aikana ja jäännöstuotteet, kuten juurikasmassa ja melassi, hyödynnetään eläinrehuissa tai biokaasun tuotannossa.

Sertifioidut Reilun kaupan ruokosokerituotteemme tulevat Keski-Amerikasta ja Afrikasta.

Ravintoa maasta, energiaa auringosta

Pitkien juuriensa ansiosta sokerijuurikkaat hyödyntävät tehokkaasti maassa olevat ravintoaineet. Tämä vähentää lannoitustarvetta. Sokerijuurikas tuottaa sokeria tehokkaasti ja varastoi sen juureensa, jonka sokeripitoisuus on noin 16–18 %. Sokeripitoisuus riippuu lajikkeesta, kasvupaikasta, lannoituksesta ja sääoloista.

Sokerijuurikas on myös tehokas tapa hyödyntää viljelysmaata vuorovljelyn avulla. Sokerijuurikkaiden viljely muutoin viljan viljelyyn käytetyllä pellolla on luonnollinen tapa vähentää rikkakasveja ja torjua kasvisairauksia.

Koko juurikas hyödynnetään

Muiden kasvien tavoin sokerijuurikas sisältää runsaasti vettä, jopa 75 %. Toisaalta sokerin erottaminen juurikkaasta vaatii paljon vettä. Hyödynnämme juurikkaan sisältämän veden täysipainoisesti kierrättämällä sen jopa 20 kertaa erotuksen aikana. Tämän ansiosta tuotantomme on 90-prosenttisesti omavaraista veden osalta.

Kun sokeri on erotettu juurikkaista, jäljelle jää kuitupitoinen juurikasmassa, jota käytetään kuivattuna ja puristettuna erilaisissa eläinrehuissa. Melassi on tahmea siirappi, joka jää jäljelle tuotannon viimeisestä vaiheesta, jossa puhtaat sokerikiteet syntyvät. Melassia käytetään mm. lehmien ja hevosten energiapitoisena ravintolisänä.

Lisätietoja kestävän kehityksen toiminnastamme löydät osoitteesta www.nordzucker.com/en/nordzucker-together-sustainable

Luomusokeri ja Reilun kaupan sokeri

Dansukker-valikoimassa on tarjolla luomusokereita ja -siirappia. Niiden sisältämä sokeri on tuotettu luomutuotannon vaatimusten mukaisesti (esim. viljelyssä käytetään vain luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.) Toistaiseksi luomusokerimme on afrikkalaista ja/tai eteläamerikkalaista luomuruokosokeria. Sokerijuurikkaiden luomutuotantoa ollaan kehittämässä parhaillaan Tanskassa, Saksassa ja Liettuassa, ja toivomme, että voimme pian tarjota näitä tuotteita myös suomalaisille kuluttajille. Suomalaista luomujuurikassokeria ei ole toistaiseksi saatavana.

Dansukkerin valikoimassa on myös Reilun kaupan eli Fairtrade-sertifioituja sokerituotteita, joiden sokeri saadaan Paraguayssa ja Mauritiuksella sijaitsevilta viljelmiltä. Ostamalla Reilun kaupan tuotteita edistät tuottajien ja työntekijöiden työoloja ja sosiaalisia oloja kehitysmaissa.

Lue lisää Fairtrade-merkitystä sokeriviljelystä.