Kinuskinen muscovadokakku - Dansukker

Kinuskinen muscovadokakku

1 vrk + 6 tuntia
Tumma muscovadosokeri antaa herkullisen maun tämän joulukakun täytteeseen ja kinuskikiilteeseen.
Kinuskinen muscovadokakku
Arvioi: (3kpl)

Ainekset

    Pohja

    • 100 g suolarinkeleitä (Pretzel) tai suolatikkuja
    • 100 g täysjyvä-digestivekeksejä
    • 1 rkl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
    • 75 g voita tai margariinia

    Muscovadotäyte

    • 7 liivatelehteä
    • 5 dl kuohukermaa
    • 2 ½ dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
    • 2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
    • ½ dl vettä
    • 175 g jäisiä karpaloita (tai puolukoita)

    Suolakinuskikiille

    • 2 liivatelehteä
    • 2 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
    • 1 dl kuohukermaa
    • 1 dl kevytmaitoa
    • ⅛ tl suolaa
    • (pinnalle halutessasi sormisuolaa)

    Koristelu

    • tummaa suklaata
    • irtokarkkeja
    • pieniä suklaakeksejä
    • suolarinkeleitä

    Aloita täytteen valmistelu edellisenä päivänä. Mittaa kuohukerma ja muscovadosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Älä jatka keittämistä vaan ota liedeltä heti, kun sokeri on liuennut. Jäähdytä. Kaada kastike kulhoon ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

    Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (kts. vinkeistä tarkempaa tietoa vuoan koosta). Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperista leikattuja suikaleita (leivinpaperit pysyvät kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä). Murskaa suolarinkelit ja digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksi-rinkelimurskan ja sokerin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

    Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Vatkaa sitten kylmä muscovadokastike vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä välillä). Yhdistä vaahdot keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Kaada ohuena nauhana rauhallisesti sekoittaen täytevaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon karpalot. Kaada täyte vuokaan ripein ottein, sillä jäiset karpalot jähmettävät täytteen nopeasti. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

    Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan muscovadosokeri, kerma, maito ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada muscovadokastike täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

    Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Laita pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa kulmaan pieni aukko. Pursota valkoisten suklaarakeiden päälle tummat pisteet. Liimaa silmät ja kuono suklaakeksien päälle.

    Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Halutessasi ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Asettele päälle poron päät ja suolarinkelit sarviksi.

    Vinkit!
    Huom! Valmista täytteeseen tuleva, kuohukermasta ja muscovadosokerista tehtävä kinuskikastike edellisenä päivänä. Aikataulun ollessa tiukka voit tehdä kastikkeen samana päivänä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nopeuta viilentymistä pakastimessa. Kastike vaahtoutuu vain täysin kylmänä.

    Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten sekä pohja että täyte ovat tavallista paksumpia. Kakun korkeus on 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.

    Kakun valmistaminen etukäteen pakastimeen on mahdollista. Kertaalleen sulatettuja raaka-aineita ei ole hyvä pakastaa uudelleen, joten sekoita pakastetut karpalot täytteeseen jäisinä ja laita kakku pakastimeen jäädytysteholle heti vuokaan kaatamisen jälkeen. Tee kiille kakkuun vasta sulattamisen jälkeen.

    Jos haluat munattoman kakun, tarkista keksien ja suolarinkeleiden sopivuus ennen käyttöä.

    Resepti ja kuva: Kinuskikissa


    ;