Kinuskikissan Muscovado-jäätelökakku

Varaa riittävästi aikaa tämän näyttävän ja herkullisen joulujäätelökakun valmistukseen.

2 vrk

Arviot (14 kpl)

Ainekset

Piparkakkutaikina
100 g huoneenlämpöistä voita
1 ¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
¾ dl Dansukker Tummaa siirappia
1 muna
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua pomeranssia
2 tl kardemummaa

Muscovadojäätelö
2 ½ dl vispikermaa
1 ¼ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
¾ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Vanilja-kardemummajäätelö
3 ½ dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl kardemummaa
¾ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Lisäksi
150 g jäisiä puolukoita

Ohjeet

Huom! Kaksi kakun vaiheista on hyvä tehdä jo kakun kokoamista edeltävänä päivänä: taikina ja muscovadojäätelöön tuleva kastike. Myös valmis kakku tarvitsee reilusti aikaa pakastimessa. Aloita kakun leipominen siis jo kaksi päivää ennen juhlia.

Vinkki: Ohjeella syntyvän piparkakkutaikinan paino on noin 700 g, josta kakkuun kuluu kolmannes. Koska taikinaa jää reilusti yli, saa samalla vaivalla pari pellillistä pipareita.

Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon (jääkaappikylmää voita voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

Kuumenna siirappi kiehumispisteeseen ja kaada voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Anna taikinan kovettua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Valmistele edellisenä päivänä myös täytettä varten tarvittava muscovadokastike. Mittaa kattilaan muscovadojäätelön vispikerma ja muscovadosokeri. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa ja sokeri on sulanut kerman joukkoon. Nosta kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Kaada kastike kulhoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla (tai leivinpaperisuikaleilla).

Kauli osa piparkakkutaikinasta jauhoja apuna käyttäen ympyrän muotoiseksi levyksi (koko vähän reilumpi kuin vuoan halkaisija). Levy saa mielellään olla ohut, jotta taikinan määrä on sopivassa suhteessa täytteeseen. Kumoa taikina leivinpaperin avulla vuoan pohjalle.

Painele taikina tiiviisti kulmiin ja reunoille. Peitä loput reunasta taikinalla painelemalla sitä ohuelti reunakalvoa vasten vuoan yläreunaan saakka. Jäljelle jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkuja. Taikinan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Leikkaa isolla piparkakkumuotilla aukko vuoan pohjaa vasten olevaan taikinaan. Aukon keskelle voi laittaa pienemmän piparikuvion. Voit myös koristella pohjan leikkaamalla siihen kuvioita usealla pienellä muotilla. Varmista sormella painellen, ettei taikinan ja leivinpaperin väliin jää rakoja. Nosta vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.

Mittaa kulhoon vaniljajäätelöön tuleva vispikerma, sokerit ja kardemumma. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon glukoosisiirappi.

Vaahdota myös kylmä muscovadokastike (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä). Lisää muscovadovaahtoon glukoosisiirappi.

Erottele kumpaankin jäätelöön tulevat keltuaiset ja valkuaiset (yhteensä 5 kpl). Laita kaikki keltuaiset toiseen ja kaikki valkuaiset toiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaisista puhdistetuilla vatkaimilla kova vaahto. Vaahdota sitten keltuaiset vaaleankeltaiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi (valkuaisvaahdon jälkeen vatkaimia ei tarvitse pestä). Etene tämän jälkeen ripeästi, jotta munavaahdot eivät menetä kuohkeuttaan.

Sekoita puolet valkuais- ja keltuaisvaahdosta vaniljakermavaahdon joukkoon vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Kaada jäätelömassa vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

Sekoita sitten loput munavaahdoista muscovadovaahtoon. Levitä puolukoiden päälle. Jos täyte ei ulotu aivan taikinareunojen tasalle saakka, painele reunoja hieman alemmas.

Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunus ja reunakalvo. Kumoa kakku vuoan pohjaosan avulla tarjoilulautasen päälle. Poista leivinpaperi. Anna kakun seistä jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Britakakku

Ihana mansikka-aika

Mansikka taitaa olla kesän ykkösherkku. Popsi mansikoita sellaisenaan, leivo perinteinen täytekakku tai britakakku tai pyöräytä jälkiruoka.

Mustikkasuukkojäätelö

Tee itse jäätelöä

Kesään kuuluu ehdottomasti samettinen jäätelö, jota on helppo tehdä myös itse.

Limettipannacotta

Kesän paras ja helpoin jälkiruoka

Dansukker Hyytelösokeri Multin avulla valmistat herkullisen pannacottan eli italialaisen kermavanukkaan näppärästi ja nopeasti ilman liivatetta. Kruunaa jälkiruoka kesän marjoilla.

Tee itse hilloa ja mehua

Tee itse hilloa ja mehua

Hillojen keittäminen on helppoa. Kasviperäisten Dansukker Hillosokereiden avulla työ on jo puoliksi tehty! Hyvän mehun saat höyryttämällä marjat mehustimessa tai keittämällä ne kattilassa. Katso parhaat vinkit ja ohjeet säilöntään.

Mökkiläisen mustikkapiiras

Mustikka on oiva piirakkamarja

Mustikka on sekä herkullinen että terveellinen marja, joka sopii monenlaisiin leivonnaisiin.

Kevyt viinimarja-minttuvaahto

Puutarhan herukat ja karviaiset

Puutarhamarjoista loihdit maistuvat jälkiruoat, leivonnaiset, mehut, hillot ja hyytelöt.