Kinuskikissan Muscovado-jäätelökakku

Varaa riittävästi aikaa tämän näyttävän ja herkullisen joulujäätelökakun valmistukseen.

2 vrk

Arviot (14 kpl)

Ainekset

Piparkakkutaikina
100 g huoneenlämpöistä voita
1 ¼ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
¾ dl Dansukker Tummaa siirappia
1 muna
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua pomeranssia
2 tl kardemummaa

Muscovadojäätelö
2 ½ dl vispikermaa
1 ¼ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
¾ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Vanilja-kardemummajäätelö
3 ½ dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 tl kardemummaa
¾ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Lisäksi
150 g jäisiä puolukoita

Ohjeet

Huom! Kaksi kakun vaiheista on hyvä tehdä jo kakun kokoamista edeltävänä päivänä: taikina ja muscovadojäätelöön tuleva kastike. Myös valmis kakku tarvitsee reilusti aikaa pakastimessa. Aloita kakun leipominen siis jo kaksi päivää ennen juhlia.

Vinkki: Ohjeella syntyvän piparkakkutaikinan paino on noin 700 g, josta kakkuun kuluu kolmannes. Koska taikinaa jää reilusti yli, saa samalla vaivalla pari pellillistä pipareita.

Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon (jääkaappikylmää voita voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

Kuumenna siirappi kiehumispisteeseen ja kaada voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Anna taikinan kovettua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Valmistele edellisenä päivänä myös täytettä varten tarvittava muscovadokastike. Mittaa kattilaan muscovadojäätelön vispikerma ja muscovadosokeri. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa ja sokeri on sulanut kerman joukkoon. Nosta kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Kaada kastike kulhoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla (tai leivinpaperisuikaleilla).

Kauli osa piparkakkutaikinasta jauhoja apuna käyttäen ympyrän muotoiseksi levyksi (koko vähän reilumpi kuin vuoan halkaisija). Levy saa mielellään olla ohut, jotta taikinan määrä on sopivassa suhteessa täytteeseen. Kumoa taikina leivinpaperin avulla vuoan pohjalle.

Painele taikina tiiviisti kulmiin ja reunoille. Peitä loput reunasta taikinalla painelemalla sitä ohuelti reunakalvoa vasten vuoan yläreunaan saakka. Jäljelle jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkuja. Taikinan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Leikkaa isolla piparkakkumuotilla aukko vuoan pohjaa vasten olevaan taikinaan. Aukon keskelle voi laittaa pienemmän piparikuvion. Voit myös koristella pohjan leikkaamalla siihen kuvioita usealla pienellä muotilla. Varmista sormella painellen, ettei taikinan ja leivinpaperin väliin jää rakoja. Nosta vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.

Mittaa kulhoon vaniljajäätelöön tuleva vispikerma, sokerit ja kardemumma. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon glukoosisiirappi.

Vaahdota myös kylmä muscovadokastike (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä). Lisää muscovadovaahtoon glukoosisiirappi.

Erottele kumpaankin jäätelöön tulevat keltuaiset ja valkuaiset (yhteensä 5 kpl). Laita kaikki keltuaiset toiseen ja kaikki valkuaiset toiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaisista puhdistetuilla vatkaimilla kova vaahto. Vaahdota sitten keltuaiset vaaleankeltaiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi (valkuaisvaahdon jälkeen vatkaimia ei tarvitse pestä). Etene tämän jälkeen ripeästi, jotta munavaahdot eivät menetä kuohkeuttaan.

Sekoita puolet valkuais- ja keltuaisvaahdosta vaniljakermavaahdon joukkoon vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Kaada jäätelömassa vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

Sekoita sitten loput munavaahdoista muscovadovaahtoon. Levitä puolukoiden päälle. Jos täyte ei ulotu aivan taikinareunojen tasalle saakka, painele reunoja hieman alemmas.

Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunus ja reunakalvo. Kumoa kakku vuoan pohjaosan avulla tarjoilulautasen päälle. Poista leivinpaperi. Anna kakun seistä jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Parhaat juustokakut

Suositut juustokakut voidaan hyydyttää liivatteella tai paistaa uunissa. Kakun pohja voidaan tehdä keksimurskasta tai kakkutaikinasta. Juustokakun täytteenä voi myös olla muuta kuin tuorejuustoa, esimerkiksi rahkaa.

Hilloa pakastemarjoista

Hillon valmistus pakastemarjoista Dansukker Hillosokereilla on helppoa ja nopeaa. Katso maittavat reseptit!

Herkullisia broileriruokia

Broilerista valmistat helposti ja nopeasti kaikille maistuvaa arkiruokaa tai vähän juhlavammankin aterian.

Tavataan brunssilla

Brunssi on myöhäisen aamiaisen ja aikaisen lounaan yhdistelmä (engl. brunch = breakfast + lunch). Perinteisellä brunssilla nautitaan erilaisista suolaisista ja makeista ruokatarjoiluista, tuoremehuista, hyvästä kahvista/teestä sekä kuohuvista juomista.

Saisiko olla lettuja, pannaria tai vohveleita?

Isot ja pienet herkkusuut pitävät letuista, lätyistä, plätyistä, räiskäleistä, ohukaisista, lettusista, pannukakuista ja pannarista. Nämä sekä rapeat vohvelit nautitaan tietenkin itse tehdyn marjahillon kera.

Muffinit ja kuppikakut

Helppotekoista muffinitaikinaa voi muunnella ja maustaa monella tavalla. Kuppikakuksi (engl. cupcake) muffini muuttuu, kun se saa päälleen värikkään kuorrutuksen.