Jättimarengit

9–12 kpl 15 minuuttia + paisto ja kuivuminen
Marenkitaikinaan lisätään sulatettua suklaata. Voit tarjoa jättimarengit sellaisenaan tai kermavaahdon, jäätelön tai marjojen kera.
Jättimarengit
Arvioi: (84kpl)

Ainekset

  • 75 g tummaa suklaata
  • 5 kananmunan valkuaista
  • 3 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
  • 1 tl perunajauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • (2 tl konjakkia)

Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrouunissa tai liedellä. Anna jäähtyä hetken aikaa.

Kuumenna uuni 120–140 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri kolmessa erässä vaahdon joukkoon vatkaamisen aikana. Sekoita viimeiseen sokerierään leivinjauhe ja perunajauhot. (Lisää konjakki marenkivaahtoon vatkauksen lopussa.) Valuta suklaasula marenkivaahtoon ohuena nauhana ja pyöräytä vaahtoa lastalla niin, että suklaa raidoittaa vaahdon.

Nostele marenkivaahto leivinpaperoidulle uunipellille esim. kahdella lusikalla pulleiksi jättimarengeiksi. Työnnä pelti uuniin ja paista marenkeja 60–90 minuuttia. Katkaise virta uunista, avaa uuninluukkua hiukan, työnnä esim. lusikka väliin ja anna marenkien kuivua uunissa muutamia tunteja tai seuraavaan päivään.

Tarjoa sellaisenaan tai viimeistele marengit kermavaahdolla, vaniljakastikevaahdolla, maustetulla rahkalla, jäätelöllä, marjoilla tai hedelmillä.

Vinkki!
Käytä puhdasta kuivaa kulhoa ja puhdasta kuivaa vatkainta. Vatkaa tehokkaasti yleiskoneessa vispilävatkaimella tai sähkövatkaimen vispilöillä. Kananmunan valkuaisten joukossa ei saa olla yhtään keltuaista. Hyvä marenkivaahto on kiiltävää ja kiinteää.

Paistolämpötila ja paistoajan pituus vaikuttavat marengin rakenteeseen ja suutuntumaan.
Korkeampi lämpötila ja lyhyempi paistoaika: marenki on päältä rapea ja sisältä toffeemaisen sitkeä.
Matalampi lämpötila ja pitempi paistoaika: marenki on kuivempi ja rapeampi.

Tarkista suklaan gluteenittomuus ja maidottomuus!

Reseptin on laatinut

Dansukker