Gluteenittomat vappumunkit

Nyt paistellaan ihanan sokeriset gluteenittomat vappumunkit. Gluteeniton munkkitaikina vaatii reilummin makua, jota antaa aromikas fariinisokeri ja kardemumma. Gluteeniton munkki on pehmeimmillään vastapaistettuna – nauti siis heti siman kera!

14 kpl

2 tuntia

Arviot (1 kpl)

Ainekset

Taikina
125 g voita
2 1/2 dl kevyt- tai täysmaitoa
25 g hiivaa
4 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
1 muna
n. 6 dl gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)

Paistamiseen
7–9 dl rypsiöljyä

Pinnalle
Dansukker Taloussokeria

Ohjeet

Sulata voi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon kardemumma, suola, fariinisokeri ja muna.

Lisää noin 2/3 arvioidusta jauhojen kokonaismäärästä pieni määrä kerrallaan. Voit hoitaa sekoittamisen aluksi puuhaarukalla tai vispilällä ja myöhemmin kädellä tai vatkaimen taikinakoukuilla.

Sekoita sitten joukkoon voisula.

Jatka vaivaamista 5 minuuttia kädellä tai taikinakoukuilla. Taikina muuttuu vaivaamisen aikana hieman kiinteämmäksi. Siksi on tärkeää, ettei koko jauhomäärää lisätä kerralla. Lisää vasta tämän jälkeen pikku hiljaa tunnustellen loput jauhoista – jos tarpeen.

Huom! Jauhojen määrä vaihtelee runsaasti tuotemerkistä riippuen. Taikinan ei kuulu muuttua yhtä paksuksi kuin vehnäpullaa leipoessa eli irrota kädestä tai taikinakoukuista. Vaikka taikina vaikuttaa löysältä, kokeile saatko muotoiltua siitä pullia – se onnistuu yllättävän löysästä taikinasta, kun puhdistat kädet taikinasta ja käytät hieman jauhoja apuna. Muista, että mieluummin liian pehmeä kuin liian kova pulla – kuivuus on yksi gluteenittoman pullan tyypillisimmistä kompastuskivistä. Munkkeja paistettaessa taikina saa olla pullaakin löysempää.

Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse kohottaa ennen leipomista. Leivo käsiesi välissä pyöritellen pulliksi. Jos haluat tehdä munkkirinkilöitä, puhkaise sormella keskelle kolo. Laita leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Varaudu siihen, että pullat eivät kohoa samalla tavalla kuin vehnäpullaa leipoessasi.

Kuumenna öljy laakeassa teräskattilassa 170–180-asteiseksi.

Nosta pullia öljyyn varovasti reikäkauhan avulla. Paista kattilan koosta riippuen 4–5 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla tai pihdeillä) ympäri. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki lautaselle talouspaperin päälle.

Pyörittele vastapaistetut munkit sokerissa ja tarjoile tuoreina.

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Britakakku

Ihana mansikka-aika

Mansikka taitaa olla kesän ykkösherkku. Popsi mansikoita sellaisenaan, leivo perinteinen täytekakku tai britakakku tai pyöräytä jälkiruoka.

Mustikkasuukkojäätelö

Tee itse jäätelöä

Kesään kuuluu ehdottomasti samettinen jäätelö, jota on helppo tehdä myös itse.

Limettipannacotta

Kesän paras ja helpoin jälkiruoka

Dansukker Hyytelösokeri Multin avulla valmistat herkullisen pannacottan eli italialaisen kermavanukkaan näppärästi ja nopeasti ilman liivatetta. Kruunaa jälkiruoka kesän marjoilla.

Tee itse hilloa ja mehua

Tee itse hilloa ja mehua

Hillojen keittäminen on helppoa. Kasviperäisten Dansukker Hillosokereiden avulla työ on jo puoliksi tehty! Hyvän mehun saat höyryttämällä marjat mehustimessa tai keittämällä ne kattilassa. Katso parhaat vinkit ja ohjeet säilöntään.

Mökkiläisen mustikkapiiras

Mustikka on oiva piirakkamarja

Mustikka on sekä herkullinen että terveellinen marja, joka sopii monenlaisiin leivonnaisiin.

Kevyt viinimarja-minttuvaahto

Puutarhan herukat ja karviaiset

Puutarhamarjoista loihdit maistuvat jälkiruoat, leivonnaiset, mehut, hillot ja hyytelöt.