Gluteenittomat vappumunkit

Nyt paistellaan ihanan sokeriset gluteenittomat vappumunkit. Gluteeniton munkkitaikina vaatii reilummin makua, jota antaa aromikas fariinisokeri ja kardemumma. Gluteeniton munkki on pehmeimmillään vastapaistettuna – nauti siis heti siman kera!

14 kpl

2 tuntia

Arviot (0 kpl)

Ainekset

Taikina
125 g voita
2 1/2 dl kevyt- tai täysmaitoa
25 g hiivaa
4 tl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
1 muna
n. 6 dl gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)

Paistamiseen
7–9 dl rypsiöljyä

Pinnalle
Dansukker Taloussokeria

Ohjeet

Sulata voi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.

Sekoita maitoon kardemumma, suola, fariinisokeri ja muna.

Lisää noin 2/3 arvioidusta jauhojen kokonaismäärästä pieni määrä kerrallaan. Voit hoitaa sekoittamisen aluksi puuhaarukalla tai vispilällä ja myöhemmin kädellä tai vatkaimen taikinakoukuilla.

Sekoita sitten joukkoon voisula.

Jatka vaivaamista 5 minuuttia kädellä tai taikinakoukuilla. Taikina muuttuu vaivaamisen aikana hieman kiinteämmäksi. Siksi on tärkeää, ettei koko jauhomäärää lisätä kerralla. Lisää vasta tämän jälkeen pikku hiljaa tunnustellen loput jauhoista – jos tarpeen.

Huom! Jauhojen määrä vaihtelee runsaasti tuotemerkistä riippuen. Taikinan ei kuulu muuttua yhtä paksuksi kuin vehnäpullaa leipoessa eli irrota kädestä tai taikinakoukuista. Vaikka taikina vaikuttaa löysältä, kokeile saatko muotoiltua siitä pullia – se onnistuu yllättävän löysästä taikinasta, kun puhdistat kädet taikinasta ja käytät hieman jauhoja apuna. Muista, että mieluummin liian pehmeä kuin liian kova pulla – kuivuus on yksi gluteenittoman pullan tyypillisimmistä kompastuskivistä. Munkkeja paistettaessa taikina saa olla pullaakin löysempää.

Gluteenitonta taikinaa ei tarvitse kohottaa ennen leipomista. Leivo käsiesi välissä pyöritellen pulliksi. Jos haluat tehdä munkkirinkilöitä, puhkaise sormella keskelle kolo. Laita leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Varaudu siihen, että pullat eivät kohoa samalla tavalla kuin vehnäpullaa leipoessasi.

Kuumenna öljy laakeassa teräskattilassa 170–180-asteiseksi.

Nosta pullia öljyyn varovasti reikäkauhan avulla. Paista kattilan koosta riippuen 4–5 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla tai pihdeillä) ympäri. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki lautaselle talouspaperin päälle.

Pyörittele vastapaistetut munkit sokerissa ja tarjoile tuoreina.

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Sitrushedelmien aika

Monikäyttöiset sitrukset antavat pirteää makua erilaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin, ruokiin, juomiin, hilloihin ja marmeladeihin.

Hilloa pakastemarjoista

Hillon valmistus pakastemarjoista Dansukker Hillosokerilla tai Hillo-marmeladisokerilla on helppoa ja nopeaa.

Saisiko olla lettuja, pannaria tai vohveleita?

Isot ja pienet herkkusuut pitävät letuista, lätyistä, plätyistä, räiskäleistä, ohukaisista, lettusista, pannukakuista ja pannarista. Nämä sekä rapeat vohvelit nautitaan tietenkin itse tehdyn marjahillon kera.

Muffinit ja kuppikakut

Helppotekoista muffinitaikinaa voi muunnella ja maustaa monella tavalla. Kuppikakuksi (engl. cupcake) muffini muuttuu, kun se saa päälleen värikkään kuorrutuksen.

Suolaista leivontaa

Suolaiset piirakat sopivat salaatin kera lounaaksi ja iltapalaksi, piknikille ja brunssille sekä arkiseen tai juhlavaan kahvipöytään makeiden tarjottavien rinnalle.

Kuumaa juomaa

Irish coffee on lämmittävä kahvijuomaklassikko fariinisokerilla, viskillä ja kermavaahdolla.