Ainekset
2 ½ dl maitoa
½ palaa (25 g) hiivaa
2 tl psylliumia
¾ tl suolaa
1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
noin 6 dl gluteenitonta jauhoseosta
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
Paistamiseen
1 ½ l rypsiöljyä
Sokerointiin
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
Ohjeet
Leivo munkit huoneenlämpöisistä aineksista. Yleiskone on hyvä apuväline gluteenittoman munkkitaikinan teossa.
Lämmitä maito (37–40°) ja murenna hiiva joukkoon. Lisää psyllium hyvin sekoittaen ja anna turvota 5–10 minuuttia. (Peitä ja pidä taikinakulho mielellään sen aikaa kädenlämpöisessä vesihauteessa, että seos pysyisi lämpimänä.)
Sekoita suola, fariinisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma joukkoon. Lisää ensin hiukan yli puolet jauhoista vatkaten ja jatka vatkaamista pari minuuttia. Lisää pehmeä tai puoliksi sulanut rasva ja kananmuna sekä loput jauhot vähitellen hyvin sekoittaen joukkoon. Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota taikinakulhon reunoista eikä tartu enää paljon sormiin. Taikinan on oltava pehmeää ja kevyesti kimmoisaa.
Huom! Gluteenittomat jauhoseokset vaihtelevat valmistajasta riippuen, joten tee loppujauhojen lisäys erissä saadaksesi sopivan taikinan.
Ripottele työpöydälle ohut kerros gluteenitonta jauhoseosta. Kumoa taikina ja jaa se 20–22 palaan. Pyörittele palat pulliksi työpöydällä tai jauhotettujen käsien välissä. Tee pulliin sormella reikä ja pyöritä sitä varovasti suuremmaksi. Peitä munkit liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 30–40 minuuttia.
Kuumenna öljy 170–180 asteeseen. Paista munkit upporasvassa, käännä paiston puolivälissä. Nosta munkit keittiöpihdeillä tai kahden haarukan avulla ensin muutamaksi sekunniksi talouspaperin päälle valumaan ja sokeroi sitten molemmilta puolilta. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.
Huom! Huolehdi, että öljy ei kuumene liikaa. Varaa kansi öljykattilan vierelle. Mikäli öljy syttyy palamaan, tukahduta liekit kattilan kannella, älä käytä vettä.
Vinkki!
Tuoreita munkkeja pakastimesta:
Pakasta upporasvassa paistetut, jäähtyneet munkit välittömästi ilman sokerointia.
Tarjoilu: laita jäiset munkit kylmään uuniin, säädä lämpötila 200 asteeseen. Kun uuni on saavuttanut lämpötilan, munkit ovat sulaneet ja lämpimiä. Sokeroi munkit ennen tarjoilua.
Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.
Halloween-reseptit
Karkki vai kepponen? Katso ohjeet ja koristeluvinkit hurjiin Halloween-tarjottaviin.
Omppusato purkkiin!
Itse tehty omenahillo maistuu herkulliselta ja on helppo valmistaa. Omppuhillon voi myös maustaa omilla mielimausteilla.
Poimi pirteä puolukka!
Tänä syksynä metsissä on runsaasti puolukoita, joista valmistat perinteisen hillon sekä monet herkulliset leivonnaiset ja jälkiruoat.
Leivo suklaaherkkuja
Herkullisen täyteläinen suklaakakku vie kielen mennessään.
Pellillinen herkkuja
Uunipellillisestä riittää herkullista tarjottavaa kotiin tai työpaikalle.
Muffinit ja kuppikakut
Kokeile näitä helppoja ja herkullisia ohjeita ja päästä mielikuvitus valloilleen!