Gluteeniton pullataikina - Dansukker

Gluteeniton pullataikina

18–20 kappaletta 1 tunti 15 minuuttia
Gluteenittoman pullataikinan ohje: sisältää vinkit leivontaan ja jauhoseoksen määrään, joka vaikuttaa pullan ulkonäköön ja suutuntumaan.
Gluteeniton pullataikina
Arvioi: (6kpl)

Ainekset

  • 125 g voita tai (maidotonta) margariinia
  • 2 ½ dl kevyt- tai täysmaitoa (tai kasvimaitoa/vettä)
  • 25 g hiivaa
  • 4 tl kardemummaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
  • 1 kananmuna
  • n. 8 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta *)

Voiteluun

  • kananmunaa

Pinnalle

  • Dansukker Rapeaa Raesokeria

*) Tämä on esimerkkimäärä Semper Fin Mix -jauhoseosta. Jauhojen menekki vaihtelee suuresti merkistä riippuen. Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta kului pari desilitraa vähemmän, ole siis tarkkana. Jauhoseos vaikuttaa sekä pullan ulkonäköön että suutuntumaan. Semperin jauhoseoksesta tehty pulla repeili hieman päältä, mutta tuotti Viljatuotetta (kuvissa) pehmeämmän rakenteen. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi.

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva.

Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon kardemumma, suola, fariinisokeri ja muna. Lisää noin 2/3 jauhoista pieni määrä kerrallaan.

Sekoita sitten joukkoon voisula. Voit hoitaa sekoittamisen aluksi vispilällä ja myöhemmin kädellä tai taikinakoukuilla.

Toimi lopun jauhoseoksen lisäämisen kanssa seuraavasti riippuen siitä, leivotko ensimmäistä kertaa tällä jauhoseoksella:

1) Käytät jauhoseosta ensimmäistä kertaa, etkä ole varma oikeasta määrästä. Älä lisää suin päin kaikkia jauhoja, sillä kuiva taikina on yksi gluteenittoman pullan tyypillisimmistä virheistä. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia siinä vaiheessa, kun se on vielä niin notkeaa, että sitä voi sekoittaa esimerkiksi puuhaarukalla. Vaivaamisen aikana taikina muuttuu hieman paksummaksi. Lisää tämän jälkeen jauhoja pikkuhiljaa tunnustellen. Taikinan ei kuulu muuttua yhtä paksuksi kuin vehnäpullaa leipoessa eli irrota kädestä tai taikinakoukuista. Vaikka taikina vaikuttaa löysältä, kokeile saatko muotoiltua siitä pullia – se onnistuu yllättävänkin löysästä taikinasta, kun puhdistat kädet taikinasta ja käytät hieman jauhoja apuna. Muista, että mieluummin liian pehmeä kuin liian kova pulla!

2) Jauhoseos on sinulle entuudestaan tuttu ja tarvittava jauhomäärä on näin tiedossasi. Lisää loput jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa lopuksi 5 minuuttia kädellä tai taikinakoukuilla.

Taikinaa ei tarvitse kohottaa. Leivo taikinasta käsiesi välissä pullia ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia. Varaudu siihen, että pullat eivät kohoa samalla tavalla kuin vehnäpullaa leipoessasi.

Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 200 asteessa n. 12 minuuttia. Gluteeniton pulla jää paistopinnaltaan vaaleammaksi, joten varo paistamasta kuivaksi. Voit verrata paistoaikaa vehnäpullan paistoaikaan.

Paistamisen jälkeen pullat on suositeltavaa pakastaa mahdollisimman nopeasti. Gluteeniton pulla kuivahtaa peruspullaa nopeammin.

Vinkki!
Käytä suluissa mainittua aineksia, mikäli haluat reseptistä maidottoman. Jos pullan tulee olla myös vegaanista, jätä taikinasta kananmuna pois. Sitä ei tarvitse korvata mitenkään, mutta jauhojen määrä voi olla hieman pienempi. Pullan voiteluun voi hyödyntää vahvaa kahvia. Se antaa muutoin vaalealle taikinalle väriä, mutta ei maistu lopputuloksessa. Paiston jälkeen pullat voi sivellä margariinisulalla, josta ne saavat kiiltoa

Resepti ja kuva: Kinuskikissa


;