Helppoa ja yksinkertaista


Hillojen ja marmeladien keittäminen on helppoa. Kasviperäisten Dansukker Hillosokereiden avulla työ on jo puoliksi tehty: Hillosokeri – perinteistä, marjaisaa kotihilloa, Hillo-marmeladisokeri – vähemmän makeaa ja kiinteämpää hilloa, Minihillosokeri – uudenlaista marjahilloa, jossa vähiten sokeria ja Luomuhillosokeri – muutamassa minuutissa säilöntäaineetonta hilloa.


  Hillosokeri Hillo-marmeladisokeri Minihillosokeri Luomuhillosokeri
Käyttö / 1 kg marjoja 500 g 330 g (1 pkt) 250 g (1 pkt) 500 g (1 pkt)
Millainen hillo? Aito, tuttu kotihillo. Kiinteä hillo. Vähemmän sokeria kuin Hillosokerilla tehdyssä hillossa. Hieman löysempää kuin Hillosokerilla tehty hillo. Vähiten sokeria. Kiinteämpää kuin Hillosokerilla tehty hillo. Sama sokerimäärä.

 


Dansukker Luomuhillosokeri

Kesän 2020 uutuus on Luomuhillosokeri, joka on valmistettu luomusokerista. Sen avulla keität muutamassa minuutissa herkullista säilöntäaineetonta kotihilloa. Kätevä 500 g:n pakkaus riittää kilolle marjoja, ja siitä saa noin litran hilloa, joka on rakenteeltaan kiinteämpää kuin perinteisellä hillosokerilla tehty hillo.


Hillo marjoista tai hedelmistä

(n. 1 litra hilloa)

Ainekset
1 kg (2 l) marjoja tai hedelmiä (tuore tai pakaste)
500 g Dansukker Hillosokeria
0,5 dl vettä
 
1. Perkaa (ja paloittele suurikokoiset) marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.

2. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita Hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10–15 minuuttia*. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.

*Keittoajat:
Pehmeäkuoriset marjat n. 10 min (esim. mansikka, vadelma)
Kovakuoriset marjat n. 15 min. (esim. herukka, karviainen)

Reseptillä tulee noin runsas litra hilloa. Halutessasi voit puolittaa tai tuplata reseptin.

Katso video: Helppo ja nopea marjahillo


Hillo Luomuhillosokerilla

(n. 1 litra hilloa)

Ainekset
1 kg (2 l) marjoja tai hedelmiä (tuore tai pakaste)
1 pkt (500 g) Dansukker Luomuhillosokeria
 
1. Perkaa ja huuhtele marjat. Pilko isot tai kovakuoriset (esim. karviaiset) marjat. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Pane marjat ja Luomuhillosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 4 minuuttia sekoitellen.

3. Ota kattila liedeltä ja kuori vaahto huolellisesti.

4. Kaada hillo pieniin puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, täytä piripintaan. Sulje hyvin.

5. Säilytä hillo jääkaapissa.


Kiinteämpi hillo / marmeladi (vähäsokerinen vaihtoehto)

Ainekset
1 kg ( 2 l) marjoja tai hedelmiä (tuore tai pakaste)
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


1. Puhdista marjat ja pane ne kattilaan. Paloittele suurikokoiset marjat. Jos käytät tuoreita, kokonaisia marjoja, lisää 1/2 dl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Lisää Hillo-marmeladisokeri, kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2–5 minuuttia sekoittaen. Kovakuoristen marjojen ja hedelmien keittoaika on 10–15 minuuttia. Kuori vaahto.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattu purkki jääkaapissa.


Hillo vähemmällä sokerilla

(noin 9 dl valmista hilloa)

Ainekset
1 kg marjoja maun mukaan (tuore tai pakaste)
1 pkt (250 g) Dansukker Minihillosokeria


1. Perkaa (ja paloittele isot) marjat kattilaan. Jos käytät tuoreita kokonaisia marjoja, lisää 2–3 rkl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Lisää Minihillosokeri, kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Anna kiehua kevyesti poreillen 5 minuuttia, sekoita välillä. Kovakuoristen marjojen (mm. herukat) keittoaika on 10–15 minuuttia.

3. Kuori vaahto pinnalta. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä jääkaapissa. Hillo säilyy avaamattomana noin 6 kuukautta.

Ohjeen mukaan tehty hillo sisältää yli 30 % vähemmän sokeria kuin hillot yleensä.


Vinkkejä hillojen maustamiseen

• Lisää kanelitanko, vaniljatanko, kardemummaa, tähtianista tai pieni pala tuoretta inkivääriä marjojen joukkoon, kun keität hilloa.

• Kokonaiset tai rouhitut mantelit antavat hillolle tai marmeladille ylellisen maun.

• Lisää omenoiden tai luumujen joukkoon pari tuoretta timjamin- tai rosmariininoksaa, kun keität sosetta tai hilloa.

• Lisää kattilaan marjojen kaveriksi hiven kesän yrttejä, esim. basilikaa, rosmariinia tai timjamia. Kokeile myös villiyrttejä, esim. keto-orvokkia. Yrttien maku ja ulkonäkö säilyy, kun lisäät ne vasta keittämisen loppuvaiheessa.

• Laventelinkukat ovat herkullinen lisä mansikkahillossa.

• Pähkinät ja mantelit sopivat erinomaisesti sitrushedelmistä tehtyyn hilloon tai marmeladiin. Rusinat antavat makeutta ja luonnetta hieman happamammalle hillolle.

• Pari ruokalusikallista konjakkia tai viskiä tekevät hillosta tai marmeladista juhlavan makuista. Omenahilloon ja -marmeladiin sopii hyvin calvados.

• Viini ja viinietikka antavat hillolle hienon makuvivahteen. Valkoviini ja vaalea viinietikka tekevät hillosta vaaleahkon väristä, punaviini ja punaviinietikka upean tummaa.