Kosteuden säilyminen

Kosteuden säilyminenEsimerkiksi kekseissä ja kovissa karamelleissa, jotka sisältävät vähän vettä ja runsaasti sokeria, suhteellinen kosteus on alhaisempi kuin ympäröivän ilman kosteus. Tuotteita suojaava pakkaus estää niitä imemästä kosteutta ilmasta.

 

Sokerin kyky sitoa vettä elintarvikkeissa perustuu kiteisen ja liuenneen sokerin suhteeseen. Tämän suhteen muuttuminen elintarvikkeen valmistuksen tai varastoinnin aikana vaikuttaa elintarvikkeen sitoman veden määrään.

 

Koska sokeri sitoo vettä, vettä tarvitsevat reaktiot viivästyvät, jos tuote sisältää sokeria. Leivän säilyvyysaika pitenee, sillä sokeri saa veden säilymään leivässä pidempään.

 

Siirappia sisältävät leivät ja kakut ovat kosteampia ja voivat säilyä pidempään kuin tuotteet, joiden leivontaan on käytetty kidesokeria. Tummat siirapit sitovat enemmän vettä kuin tavallinen sokeri.

 

 

Palaa Sokerin funktionaalisiin ominaisuuksiin. »