Syksyn hurmaavat omenaherkut

Syksyn hurmaavat omenaherkut!

 

Mikä olisikaan houkuttelevampi piristys syksyn pimeneviin iltoihin kuin herkullinen omenakakku tai pirteä omppuhillo vaikka pannarin kaveriksi. Olemme koonneet tälle sivulle koko joukon hurmaavia omenareseptejä. Valitse niistä suosikkisi ja tee hyvää. Nautitaan syksystä ja omenoista!


Omenaruusutorttu

Omenaruusutorttu

6 annosta
Ainekset

Taikina
100 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 pieni kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Täyte
150 g rahkaa
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
100 g ranskankermaa
1 pieni kananmuna

Omenaruusut
2 limetin mehu
2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
½ tl kanelia
1–2 isoa punaista omenaa

Pinnalle
Dansukker Siro erikoishienoa sokeria ja kanelia tai Dansukker Tomusokeria


1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaaleaksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut, siivilöidyt jauhot ja vaniljasokeri vaahtoon. Voitele torttuvuoka (ø 19 cm, reuna 5 cm). Levitä taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunaan. Laita vuoka jääkappiin tai pakastimeen vartiksi.

2. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Sekoita täytteen aineet. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Paista uunin alaosassa 30–35 minuuttia.

3. Sekoita limettimehu, sokeri ja kaneli mikrouunin kestävässä kulhossa. Halkaise pestyt omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat noin 1 mm:n viipaleiksi ja laita viipaleet kulhoon. Kypsennä omenaviipaleet taipuisiksi mikron täydellä teholla 1,5–2 minuuttia. Kypsennysaikaan vaikuttaa mikron teho ja viipaleiden paksuus. Jäähdytä ja kokoa viipaleista ruusuja, aseta ruusut kranssin muotoon tortun päälle. Ripottele hiukan sokeria ja kanelia tai tomusokeria ruusujen päälle.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Maistuva kaneli-omenakakku (gluteeniton)

Maistuva kaneli-omenakakku (gluteeniton)

16 palaa 1½ tuntia
Omena-aikaan leivotaan kanelinmakuista kakkua gluteenittomasti.
Ainekset

1 pkt (330 g) Dansukker Kanelisokeria
4 (720 g) isoa omenaa
2 limettiä
250 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
3 ¾ dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Omenoille
½ dl Dansukker Tummaa Siirappia tai Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
25 g jääkaappikylmää voita tai margariinia

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria 


1. Leikkaa kuoritut ja poratut omenat sentin viipaleiksi. Ota pyöreät kantaviipaleet ja raasta ne karkeaksi. Laita tasakokoiset omenaviipaleet laakeaan pannuun. Ripottele 1 dl kanelisokeria päälle ja valuta limetin puolikkaista puristettu mehu (¾ dl) pannuun. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle, alenna lämpötila minimiin ja kypsennä 2–3 minuuttia. Kääntele omenaviipaleita pari kertaa kypsennyksen aikana. Jäähdytä.

2. Valmista kakkutaikina huoneenlämpöisistä aineksista. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 26–28 cm) ja voitele vuoan reuna.

3. Vaahdota rasva ja loput kanelisokerista. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan vatkaten, rasva-kanelisokerivaahtoon. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. Pyöräytä karkea omenaraaste viimeisenä taikinaan lastalla. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle limittäin. Sekoita pannussa oleva liemi ja siirappi keskenään ja valuta se omenaviipaleille. Höylää rasva ohuiksi lastuiksi omenaviipaleille.

4. Paista uunissa noin 60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys cocktailtikulla kakun keskeltä ennen uunista pois ottoa. Jäähdytä, siivilöi pinnalle ohut kerros tomusokeria. Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

Voit tehdä kakun jo paria päivää etukäteen, säilytä jääkaapissa. Kakku sopii hyvin myös pakastettavaksi.

Vinkki!
Valmista kakku levynä (24 palaa):
levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun (n. 32 x 42 cm). Käytä täytteeseen 5 omenaa (900 g). Paista 180 °C noin 30 min.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Makoisa omenaleipä

Makoisa omenaleipä

12 viipaletta 1½ tuntia
Omenaleipä on banaanileivän sukulainen eikä oikeastaan ollenkaan leipä vaan kahvikakku.
Ainekset

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl soodaa
2 dl Dansukker Fariinisokeria
1 ½ dl kuivattuja karpaloita tai kokonaisia pähkinöitä (cashew, saksan tai pekaani)
1 tl kanelia
½ tl suolaa
150 g voita tai margariinia sulatettuna
2 kananmunaa
1 dl maustamatonta jogurttia tai maitoa
6–7 dl karkeaa omenaraastetta


1. Siivilöi vehnäjauhot, vaniljasokeri ja sooda sekoituskulhoon. Lisää fariinisokeri, karpalot tai pähkinät, kaneli ja suola joukkoon, sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi rasvasula, kananmunat ja jogurtti tai maito hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi omenaraaste taikinaan. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele tai leivinpaperoi leipävuoka (24 x 10 cm, reunan korkeus 7 cm). Kaada levännyt taikina vuokaan ja paista uunissa noin 60 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla omenaleivän paksuimmasta kohdasta. Jäähdytä 10 minuuttia ja kumoa.

3. Tarjoa jäähtynyt omenaleipä esim. omppu-chilihillon ja briejuuston kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Muscovado-omenapaistos

Muscovado-omenapaistos

5–6 annosta
Ainekset

100 g voita tai margariinia
½ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 kananmuna
2 ¼ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte
5–10 omenaa (kuorittuna 550 g)
25 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
2–3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria


Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, lisää kananmuna hyvin vatkaten ja sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos vaahtoon. Painele jauhoripotettu taikina piirasvuoan (ø 22 cm) pohjalle ja reunaan. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Kuori ja lohko omenat. Kuumenna rasva paistinpannussa, lisää omenalohkot ja kaneli. Kuullota lohkoja pannussa noin 10 minuuttia, sekoita silloin tällöin. Ripottele vehnäjauhot ja muscovado omenalohkoille, sekoita hyvin. Jäähdytä. Kumoa täyte pohjan päälle vuokaan ja ripottele ruokokidesokeri täytteen päälle.

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.

Tarjoa lämmin piiras kermavaahdon kera.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Syksyn paras omenachutney

Syksyn paras omenachutney

noin 3 dl
Ainekset

5 dl pieniä omenakuutioita (esim. Samo tai Granny Smith)
1 dl Dansukker Luomuruokosokeria tai Taloussokeria
2 vihreää chiliä silputtuna
¼ dl tuoretta inkivääriä pieninä kuutioina
½ dl väkiviinaetikkaa
1 kanelitanko
1 tl korianterin siemeniä
½ tl suolaa


Pane kaikki aineet isoon mikrokulhoon ja kupu päälle. Kypsennä täydellä teholla 2 x 3 minuuttia tai kunnes omenakuutiot ovat läpikuultavia. Sekoita kypsennyskertojen välissä.
TAI
Pane kaikki aineet kattilaan ja sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kattilan sisältöä muutamia kertoja keittämisen aikana ravistellen, kunnes omenakuutiot ovat läpikuultavia.

Poista kanelitanko ja kaada kuuma chutney puhtaaseen purkkiin ja jäähdytä.

Säilytä jääkaapissa vuorokauden verran ennen käyttöä. Nauti kanan, lihan tai savukalan kanssa.

 

Omenachutney säilyy jääkaapissa muutamia viikkoja.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omenasiirappi possulle

Omenasiirappi possulle

4 annosta
Ainekset

2 dl omenaa pieninä kuutioina (esim. Konsta tai Granny Smith)
1 dl Dansukker Leipäsiirappia tai Tummaa siirappia
1 dl vettä
Pippurinen possunfilee

1 porsaan sisäfilee
3 tl vastarouhittua mustapippuria
Paistamiseen

öljyä
Tarjoiluun

merisuolahiutaleita


Kaada omenakuutiot, siirappi ja vesi kattilaan. Keitä noin 15 minuuttia kunnes omenakuutiot ovat läpikuultavan tummia ja liemi siirappimaista. Jäähdytä.

Pippuroi puhdistettu possun sisäfilee ja paista sen pintaan kaunis väri öljytilkassa paistinpannussa.

Kääräise filee alumiinifolioon ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes lihan sisälämpötila on 72 astetta.

Avaa paketti 15 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Viipaloi filee, ripottele viipaleille hiukan merisuolahiutaleita ja valuta omenasiirappi päälle. Tarjoa kasvisten kera.

Vinkki!
Omenasiirappi maistuu myös grillipihvien ja broilerin kanssa.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kinuskilla aateloitu omenakakku

Kinuskilla aateloitu omenakakku

8 annosta 1 tunti
Herkullinen pähkinä-omenakakku aateloidaan kinuskikastikkeella.
Ainekset

Taikina

100 g margariinia tai voita
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 kananmunaa
1 ¾ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
Pinnalle

3 dl omenakuutioita (esim. Aroma tai Royal Gala)
100 g ranskankermaa
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl perunajauhoja
1 dl cashewpähkinöitä ja valkoisia manteleita
3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria
Dansukker Tomusokeria


Voitele irtopohjavuoka ø 19–20 cm. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten.

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli ja lisää seos taikinaan huolellisesti sekoittaen.

Levitä taikina vuoan pohjalle. Ripottele omenakuutiot päälle. Sekoita ranskankerma, vaniljasokeri ja perunajauhot ja valuta seos omenakuutioiden päälle. Ripottele mantelit, pähkinät ja ruokokidesokeri päälle.

Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Kokeile kypsyys cocktailtikulla.

Jäähdytä haaleaksi, irrota rengas ja siirrä kakku tarjoiluvadille, jolle on siivilöity tomusokeria.

Valuta kinuskikastiketta kakun päälle juuri ennen tarjoamista.

Kinuskikastike
2 dl Dansukker Luomuruokosokeria
2 dl kuohukermaa

Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu.

Kaada kerma sekoittaen kattilaan (seos jähmettyy aluksi mutta muuttuu taas juoksevaksi keitettäessä) ja keitä noin 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omena-sitruunapannacotta

Omena-sitruunapannacotta

4–6 annosta 15 minuuttia + hyytyminen
Omenainen ja sitruunainen pannacotta maistuu syksyisenä jälkiruokana.
Ainekset

1 dl Dansukker Hyytelösokeri Multia
5 dl kermaa TAI maitoa
½ tl kanelia
Pinnalle

1–2 (200 g) omenaa (esim. Punainen Melba tai Pink Lady)
2 tl sitruunan kuoriraastetta
2 tl sitruunan mehua
2 rkl Dansukker Taloussokeria
2 passiohedelmää


Sekoita hyytelösokeri Multi, kerma ja kaneli kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ½ minuuttia. Kaada jälkiruoka-astioihin tai laseihin. Hyydytä jääkaapissa parista tunnista seuraavaan päivään.

Halkaise kuoritut omenat, poista siemenkodat ja leikkaa puolikkaat ohuiksi lohkoiksi. Pane lohkot mikrokulhoon ja sekoita sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu ja sokeri joukkoon.

Kypsennä mikrouunissa täydellä teholla noin 2 x 2 minuuttia, kunnes omenalohkot ovat sopivan pehmeitä. Sekoita kypsennysjaksojen välissä. Jäähdytä mikrokuvun alla tai peitettynä.

Annostele omenalohkot liemineen pannacottien päälle. Halkaise passiohedelmät ja koverra hedelmäliha omenalohkojen päälle. Tarjoa heti.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omenajäätelö

Omenajäätelö

valmista jäätelöä noin 1 l 12 tuntia
Syksyn omenoista tehdään maukasta jäätelöä.
Ainekset

Omenatäyte
2 (275 g) keskikokoista omenaa
1 dl omenamehua
1 dl Dansukker Hillosokeria
½ tl kanelia
Jäätelöön
2 dl kahvikermaa
2 dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
5 kananmunan keltuaista
Jäätelökerrosten väliin
½–¾ dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria


Kuutioi kuoritut omenat. Laita kuutiot, omenamehu, hillosokeri ja kaneli mikrouuninkestävään korkealaitaiseen kulhoon (hillo kuohuu kiehuessaan). Kuumenna täydellä teholla 3–4 minuuttia, sekoita ja jatka kuumentamista vielä 3–4 minuuttia. Jäähdytä.

Mittaa kermat, sokeri, glukoosisiirappi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, sähkölieden kakkosella tai kolmosella tai kaasulieden haudutuspolttimon puoliteholla, koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee ja kuplii hiukan, älä keitä. Jäähdytä.

Sekoita omenatäyte joukkoon.

Kaada seos pakasteastiaan tai -rasiaan, siirrä pakastimeen ja jäädytä seuraavaan päivään. Sekoita jäätelöseosta pakastimeen laittamisen jälkeen tunnin välein pari kolme kertaa ja ripottele muscovadosokeria jäätelöseokseen jokaisella sekoituskerralla.

Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele omenajäätelöstä palloja tai lusikoi se mantelipitsikuppeihin tai jäätelömaljoihin.

Katso ohje: Mantelipitsit

Reseptin on laatinut

Dansukker

Katso maistuvat omenahilloreseptit »

Lisää herkullisia Dansukker-omenareseptejä »