Itse tehty sima tekee vapun!

Valitse suosikkisi allaolevista resepteistä ja tee kevään paras juhlajuoma ihan itse!

Siman kanssa maistuvat munkit ja muut vappuherkut, joihin löydät ohjeet reseptisivuiltamme.


Sima, perinteinen

Sima, perinteinen

Ainekset

4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1–2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita


1. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä sitruunamehu joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

3. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 

4. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä viikon kuluessa.

Tuplaamalla ohjeen (käytä hiivaa 1/4 tl) saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle!

Vinkki !
Jos haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan Fariinisokeria (500 g).

Halutessasi enemmän sitruunan makua: käytä luomusitruunoita ja pese ne huolellisesti. Kuori keltainen kuoriosa ja pane kuoret sokereiden päälle astiaan. Kaada kiehuva vesi päälle ja jatka yllä olevan reseptin mukaan. Siivilöi sima ennen pullotusta. 

Katso video: Näin teet simaa!


Tumma appelsiinisima

Tumma appelsiinisima

noin 4 litraa

Ainekset

500 g Dansukker Fariinisokeria
4 l vettä
2 luomuappelsiinin kuoret ja mehu
1/2 sitruunan mehu
1/5 tl tuorehiivaa (noin herneen kokoinen pala)
Pullotukseen: sokeria, rusinoita
 


1. Pese appelsiinit huolellisesti. Leikkaa oranssi kuoriosa talteen kuorimaveitsellä ja purista mehu.

2. Mittaa kattilaan 1 dl fariinisokeria ja 1 dl vettä. Lisää joukkoon appelsiinin kuoret ja mehu, kiehauta ja keittele seosta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

3. Lisää puolet vedestä, kiehauta ja liuota sokerit joukkoon.

4. Kaada jäljellä oleva kylmä vesi esimerkiksi ämpäriin ja kaada appelsiini-sokeriseos sekaan. Purista sitruunan mehu joukkoon.

5. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi.

6. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin ja anna siman käydä noin viikko.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Resepti / Blogi: Chocochili


Granaattiomenasima

Granaattiomenasima

noin 4 litraa

Ainekset

1 ison granaattiomenan siemenet
2 sitruunan mehu
4 l vettä
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen: sokeria, rusinoita


1. Poista granaattiomenasta siemenet mehuineen isoon kulhoon. Lisää sitruunamehu.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se siemenien päälle. Sekoita sokerit joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi.

4. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Anna siman käydä jääkaapissa 5–7 päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Resepti / Blogi: Peggyn pieni punainen keittiö


Chili-inkiväärisima

Chili-inkiväärisima

noin 2 litraa

Ainekset

noin 2–3 cm pala tuoretta inkivääriä
2 punaista chiliä
1 luomusitruunan kuoret ja mehu
125 g Dansukker Fariinisokeria
125 g Dansukker Taloussokeria
2 l vettä
tuorehiivaa, pienen herneen kokoinen pala

Pullotukseen: sokeria, rusinoita


1. Kuori ja raasta inkivääri. Pese chilit ja sitruuna huolellisesti. Halkaise chilit ja poista siemenet. Leikkaa sitruunan keltainen kuoriosa talteen kuorimaveitsellä ja purista mehu.

2. Pane sokerit isoon astiaan.

3. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää joukkoon inkivääri, chili ja sitruunankuoret, kiehauta ja kaada seos sokereiden päälle. Anna sokerin liueta nesteeseen ja lisää sitruunan mehu.

4. Anna nesteen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Peitä kannella ja anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi.

5. Siivilöi ja pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää pulloihin 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin ja anna siman käydä noin viikko.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki!
Jos haluat vahvemman chilin maun, silppua chilit halkaisemisen jälkeen.


Resepti / Blogi: Sweet food o mine


Lime-rosmariinisima

Lime-rosmariinisima

Ainekset

4 luomulimettiä
6 vahvaa rosmariinin oksaa
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen
sokeria, rusinoita


1. Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Huuhtele rosmariininoksat huolellisesti kylmällä vedellä.

2. Pane sokerit isoon astiaan.

3. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Lisää limetin kuoret ja rosmariini joukkoon, kiehauta ja kaada koko seos sokerien päälle. Anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä ja limettimehu joukkoon.

4. Pane sokerit, rosmariininoksat, limetin kuoret ja mehu puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada aineksien päälle, anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä.

5. Anna siman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

6. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin.  Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.


Marjasima

Marjasima

noin 4,5 l

Ainekset

6–7 dl kotimaisia mustaherukoita, mustikoita tai punaherukoita (pakaste)
250 g Dansukker Fariinisokeria
250 g Dansukker Taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen
sokeria, rusinoita


1. Survo marjat kevyesti.

2. Kuumenna 1 l vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon marjat ja sokerit. Anna kiehahtaa. Lisää joukkoon 3 l kylmää vettä.

3. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

4. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin. Sima on valmista juotavaksi muutaman päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki!
Voit tehdä siman myös pelkästään Taloussokerista, jolloin maku on miedompi ja väri vaaleampi.


Katso ohjeet: munkit ja muut vappuherkut »

Katso lisää sima- ja vappureseptejä »

Vappubrunssi »