Poimi pirteä puolukka!

Raikkaan kirpeät puolukat ovat monikäyttöisimpiä metsämarjojammme, joista valmistat monet herkulliset leivonnaiset ja jälkiruoat. Happamuuskaan ei haittaa, sillä sokeri on luonnollisesti aromikkaan puolukan hyvä kumppani.


Puolukkahillo

Puolukkahillo

n. 2 l

Ainekset

2 kg (4 litraa) puolukoita, tuore tai pakaste
1 dl vettä
1 kg Dansukker Hillosokeria


1. Perkaa marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.

2. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 15 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.

Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.

Vinkki!
Voit tehdä hilloa myös omenoista ja puolukoista. Käytä silloin 1,5 kg omenoita, 500 g puolukoita ja 2 dl vettä kilon Hillosokeri-pussin kanssa.


Punainen omenasose

Punainen omenasose

noin 1 l

Ainekset

700 g kuorittuja ja pilkottuja omenoita (esim. Raike tai Ingrid Marie)
300 g punaherukoita tai puolukoita
1 dl vettä
500 g Dansukker Hillosokeria


Pane omenapalat, marjat ja vesi kattilaan. Keitä kunnes omenapalat ovat pehmeitä.

Soseuta ja sekoita hillosokeri soseeseen. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen, pane kansi päälle ja anna soseen kiehua lempeästi poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä.

Purkita kuuma sose puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Säilytä viileässä.


Puolukka-rahkapiirakka

Puolukka-rahkapiirakka

uunipellillinen, noin 20–25 annosta

Ainekset

Pohja
300 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte
500 g maitorahkaa
2 munaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Pinnalle
200–300 g tuoreita tai pakastepuolukoita


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

Painele taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Sekoita rahka, munat ja sokerit keskenään ja kaada piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle puolukat.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kiinteä. Tarjoa jäähtyneenä.


Puolukka-jogurttikakku

Puolukka-jogurttikakku

noin 15 annosta

Ainekset

2 munaa
3 dl Dansukker Ruokokidesokeria
200 g sulatettua margariinia
2 dl jogurttia
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
3/4 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 dl puolukoita

Koristelu

2 dl Dansukker Tomusokeria
noin 1 ½ rkl vettä tai puolukkamehua
puolukoita


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää sulatettu margariini, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä puolukat. Älä vatkaa, vaan sekoita taikinaa vain sen verran, että taikina on tasainen. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kahvikakku-, leipä- tai täytekakkuvuokaan ja paista 150–175 asteessa noin tunti.

Sekoita vettä (mehua) vähitellen tomusokerin joukkoon kunnes saat sopivan paksuisen kuorrutteen. Sekoita kuorrute tasaiseksi ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele puolukoita pinnalle.

Vinkki!
Puolukoiden sijaan voit käyttää myös muita marjoja ja vaihtaa kanelin sitruunankuoriraasteeseen.

 


Mamman marjapiiras

Mamman marjapiiras

Ainekset

Pohja

150 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Taloussokeria tai Ruokokidesokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

4–5 dl puolukoita tai muita marjoja
2 dl kermaviiliä
1 muna
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1/2 dl Dansukker Taloussokeria tai Ruokokidesokeria


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele taikina halkaisijaltaan 24 cm piirasvuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla 10 minuuttia. Ripottele pohjan päälle puolukat.

Sekoita kermaviilin joukkoon muna ja sokerit. Kaada seos puolukoiden päälle. Paista 175–200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes täyte hyytyy.

Vinkki!

Voit korvata yhden desilitran vehnäjauhoja samalla määrällä kaurahiutaleita.

Vaihtele marjoja vuodenajan mukaan.

Jos haluat tehdä piirasta isomman määrän, tuplaa ainekset ja valmista se uunipellille.


Syksyinen puolukka-rahkakakku

Syksyinen puolukka-rahkakakku

10 annosta

Ainekset

Pohja
4 munaa
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täyte
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl puolukoita
3/4 dl–1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
Kostutukseen
3 dl maitoa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
Pinnalle
4 dl vispikermaa
2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl puolukoita


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi.

Kypsennä 225 asteessa keskiritilätasolla noin 7 minuuttia.

Kumoa kypsä torttulevy puhtaan keittiöpyyhkeen päälle tai leivinpaperille. Leikkaa jäähtynyt torttulevy neljään yhtä suureen osaan.

Valmista täyte. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon maitorahka, puolukat ja sokerit. Nosta pala torttulevyä tarjoiluvadille, kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Laita päälle puolukkaista rahkatäytettä. Kokoa kakku kerroksittain, kunnes kaikki torttulevypalat ja täyte on käytetty.

Kuorruta kakku vaahdotetulla, sokerilla ja vaniljalla maustetulla kermalla. Koristele puolukoilla.


Puolukka-omenatorttu

Puolukka-omenatorttu

8–10 annosta

Ainekset

2 kananmunaa
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria tai Fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
¾ dl kuumaa vettä
3 dl omenakuutioita

Pinnalle

2 dl puolukoita
3 rkl Dansukker Ruokokidesokeria tai Fariinisokeria
½ tl kanelia


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirasvuoka (ø 22–24 cm).

2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne kevyesti sekoittaen vaahtoon. Lisää vesi ja omenakuutiot taikinaan, sekoita ja kaada vuokaan. Ripottele puolukat ja keskenään sekoitetut ruokokidesokeri ja kaneli päälle.

4. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia. Nauti sellaisenaan tai jäätelön kera.


Ruis-puolukkasandwich

Ruis-puolukkasandwich

Ainekset

4 kiinteää ruisvuokaleipäviipaletta
3 dl puolukkasurvosta
½ dl Dansukker Luomuruokosokeria
3 dl maitoa
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 kananmunaa
¼ dl Dansukker Luomuruokosokeria

Kastike
200 g paksua jogurttia
Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia


1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Voitele pieni uunivuoka ja aseta kaksi leipäviipaletta vuoan pohjalle. Mausta puolukkasurvos sokerilla ja annostele puolet survoksesta leipäviipaleiden päälle.

3. Sekoita kulhossa maito ja vaniljasokeri, kastele kaksi leipäviipaletta vaniljamaitoon ja aseta ne puolukkasurvosleipien päälle vuokaan. Annostele loput puolukkasurvoksesta leipien päälle.

4. Sekoita kananmunat ja sokeri vaniljamaidon loppuun ja kaada seos vuokaan.

5. Paista uunissa noin 25 minuuttia. Jäähdytä vartti ennen nauttimista.

6. Sekoita jogurtti ja siirappi huolettomasti ja tarjoa se kolmioiksi leikattujen ruis-puolukkasandwichien kera kastikkeena.


Puolukkakakku

Puolukkakakku

Ainekset

2 kananmunaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 dl piimää
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl soodaa
Täyte
2 dl kuohukermaa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 dl puolukoita
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 ½ dl Dansukker Taloussokeria
5 dl turkkilaista jogurttia
8 liivatelehteä
tilkka kiehuvaa vettä
Pinnalle
4 dl vettä
1 dl hyvin laimeaa puolukkamehua
1 ½ dl Dansukker Hyytelösokeria
2 ½ dl puolukoita


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka. Sekoita jauhot, sooda ja mausteet keskenään.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää piimä ja jauhomausteseos. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla ja aseta kakkupohja takaisin vuokaan. Vaahdota kerma tai vaniljakastike. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Soseuta puolukat ja sokerit. Sekoita jogurtti, kermavaahto ja puolukkasurvos. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata ne tilkkaseen kuumaa vettä. Lisää liivateseos. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä kylmässä noin tunnin ajan.

Kiehauta vesi ja puolukkamehu. Lisää hyytelösokeri ja puolukat. Anna jäähtyä hetki ja lusikoi hyytelön päälle vuokaan. Hyydytä pari tuntia. Korista puolukoilla tai puolukan varvuilla.


Puolukkakukkoset

Puolukkakukkoset

Ainekset

5 dl puolukoita
2 dl Dansukker Ruokokide- tai Fariinisokeria
200 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Ruokokide- tai Fariinisokeria
2 munaa
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta


1. Kiehauta puolukat ja sokeri. Kaada seos laakeaan, voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan tai voideltuihin kuppeihin (8 kpl kahden desilitran vetoisia kuppeja).

2. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen sekä lopuksi jauhot, joihin on sekoitettu vaniljasokeri ja leivinjauhe.

3. Kaada taikina vuokaan tai lusikoi kuppeihin. Paista 175-asteisessa uunissa kakkua noin 45 minuuttia ja kupposia puolisen tuntia. Anna jäähtyä ja siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoa jäätelön kanssa.


Pehmeä puolukka-piparkakku

Pehmeä puolukka-piparkakku

uunipellillinen

Ainekset

4 munaa
1 pkt (500 g) Dansukker Fariinisokeria
6 dl piimää
1 rkl inkivääriä
1 1/2 rkl kardemummaa
2 tl neilikkaa
1 1/2 rkl kanelia
11 dl vehnäjauhoja
1 rkl soodaa
200 g sulatettua voita tai margariinia
2 dl jäisiä puolukoita tai puolukkahilloa
Kuorrutus
400 g (kevyt)tuorejuustoa, esim. Philadelphia
4 dl Dansukker Tomusokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
jäisiä puolukoita


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää piimä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää voi ja puolukat, sekoita ja kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista 175-asteisen uunin keskiosassa noin 25 minuuttia, tarkista kypsyys.

Sekoita kuorrutteen ainekset ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Leikkaa ruuduiksi ja koristele puolukoilla juuri ennen tarjoilua.


Puolukkainen juustokakku

Puolukkainen juustokakku

noin 8 annosta

Ainekset

Pohja
n. 100 g piparkakkuja murustettuna
50–75 g sulatettua voita tai margariinia
Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g smetanaa tai kermaa
4 munaa
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl piparkakkumaustetta (tai kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja kardemummaa)
Pinnalle
n. 200 g puolukoita, karpaloita, punaherukoita tai vadelmia
Dansukker Tomusokeria
Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia


Sekoita murustettujen piparkakkujen joukkoon rasva. Painele seos halkaisijaltaan 18–20 cm irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin kymmenen minuuttia.

Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada pohjan päälle. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Säilytä kakkua jääkaapissa ja tarjoa vasta seuraavana päivänä.

Kaada päälle marjat ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa seuraksi ruokosokerisiirappia.
 


Puolukkarahka

Puolukkarahka

Ainekset

3 dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1–2 tl Dansukker Vaniljasokeria
400 g maitorahkaa
2–3 dl itsetehtyä puolukkahilloa 

Koristeluun

puolukoita


Vaahdota kerma ja mausta se sokereilla. Vatkaa joukkoon maitorahka ja puolukkahillo. Tarkista maku. Koristele annokset puolukoilla.

Vinkki!
Mikäli haluat tehdä rahkasta astetta juhlallisemman, raasta, rouhi tai sulata joukkoon 100 g valkosuklaata. Joukkoon voi laittaa myös desilitran talkkunajauhoja tai paahdettuja ruishiutaleita.


Puolukka-murumuffinit

Puolukka-murumuffinit

noin 10 kpl

Ainekset

100 g voita tai margariinia
3 munaa
1,5 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl murumysliä
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3/4 dl kermaa tai maitoa
1 1/2–2 dl puolukoita
(+ 1/4 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria)


Sulata rasva ja jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhoihin mysli, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan vuorotellen rasvaa, jauhoseosta ja kermaa. Kääntele taikina kevyesti sekaisin. Kääntele joukkoon varovasti noin 3/4 puolukoista. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Ripottele pinnalle loput puolukat sekä ripaus muscovadosokeria. Paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.


Hedelmäinen puolukkaleipä

Hedelmäinen puolukkaleipä

Ainekset

100 g taateleita tai viikunoita
1 dl vettä
1 dl Dansukker Fariinisokeria
Juuri
1 dl maltaita
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
Taikina
4 dl kuumaa vettä
3 tl suolaa
1 dl Dansukker Leipäsiirappia
2 dl survottuja puolukoita
4 dl grahamjauhoja
2 pss kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl pomeranssinkuorta


Silppua hedelmät ja kiehauta soseeksi veden ja sokerin kanssa. Lisää joukkoon vesi, maltaat, ruis- ja vehnäjauhot. Anna vetäytyä noin 8 tuntia.

Lisää juuritaikinaan vesi, suola ja survotut puolukat. Sekoita jauhot, hiiva ja pomeranssi. Lisää jauhoseos taikinaan. Sekoita ja alusta kevyesti. Taikina saa olla pehmeää.

Voitele kaksi pitkänomaista leipävuokaa. Jaa taikina vuokiin ja peitä vuoat kelmulla. Anna nousta noin 20 minuuttia.

Poista kelmut vuokien päältä ja paista 200 asteessa noin tunnin ajan.


Mikrohillo puolukasta

Mikrohillo puolukasta

Ainekset

5 dl puolukoita
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Mittaa ainekset reilun kokoiseen, mikron kestävään astiaan. Kuumenna täydellä teholla 3 minuuttia, sekoita ja kuumenna vielä 3 minuuttia. Sekoita ja anna jäähtyä. Tölkitä ja säilytä viileässä.

 

 

 

 


Puolukka-omenapikkelssi

Puolukka-omenapikkelssi

Ainekset

200 g (3 ½ dl) puolukoita
1 omena suikaleina
1 porkkana kuorimaveitsellä lastuiksi vuoltuna
1 pieni sipuli silputtuna
¾ dl viinietikkaa
½ tl musta- tai valkopippuria rouhittuna
¼ tl punaista chilirouhetta
¼ tl suolaa
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Mittaa aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä vartti, sekoita välillä. Tölkitä. Säilytä pikkelsi jääkaapissa. Nauti grillatun, mausteisen porsaanfileen tai riistan kanssa.