Sitrushedelmien aika

Kuinka ihanalta maistuukaan kotitekoinen marmeladi aamiaispaahtoleivän päällä tai vaikkapa kakun täytteenä! Tee kauden sitrushedelmistä herkullista marmeladia tai hilloa. Hillosokerin ja Hillo-marmeladisokerin avulla se on helppoa ja nopeaa. Monikäyttöiset sitrukset antavat myös pirteää makua erilaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juomiin.


Appelsiinimarmeladi

Appelsiinimarmeladi

Ainekset

runsas 2 kg appelsiineja (kuorettomia ja kalvottomia lohkoja noin 1 kg)
2 sitruunaa
1 kg Dansukker Hillosokeria TAI
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Pese kaksi appelsiinia huolellisesti ja raasta niiden keltainen kuoriosa.

Kuori appelsiinit ja sitruunat veitsellä leikaten ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi. Halutessasi soseuta lohkot karkeaksi soseeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Sekoita hedelmät, kuoriraaste ja hillosokeri kattilassa, kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä 10–15 minuuttia, sekoita muutamia kertoja keittämisen aikana.

Purkita puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin.

Säilytä Hillo-marmeladisokerilla tehty marmeladi jääkaapissa. Hillosokerilla tehty marmeladi säilyy tarvittaessa myös huoneenlämmössä.

Vinkki!
Hillo-marmeladisokerilla saat vähemmän sokeria sisältävän marmeladin.

Hillosokerilla valmistettuna reseptistä tulee noin 1 litra marmeladia, Hillo-marmeladisokerilla valmistettuna noin puolet vähemmän. Halutessasi pienemmän satsin appelsiinimarmeladia puolita raaka-aineiden määrät.


Porkkana-appelsiinimarmeladi

Porkkana-appelsiinimarmeladi

Ainekset

3 dl appelsiinimehua
2 sitruunan mehu
500 g ohutta porkkanaraastetta
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
1/2 tl muskottipähkinää
2-3 appelsiinia kuutioina


Kaada mehut ja porkkanaraaste kattilaan, pane kansi päälle ja keitä miedolla lämmöllä melkein kypsäksi. Lisää Hillo-marmeladisokeri, muskottipähkinä ja appelsiinikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kuori vaahto pinnalta. Jäähdytä 15 minuuttia, sekoita välillä. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

Nauti paahtoleivän kanssa tai tarjoa broileri- tai liharuokien lisäkkeenä.


Sitrusmarmeladi

Sitrusmarmeladi

Ainekset

300 g sitruunoita
300 g appelsiineja
200 g mandariineja
200 g limettejä
5 dl vettä
1 kg Dansukker Hillosokeria
(1/2 dl viskiä)


Huuhdo hedelmät huolellisesti ja kuori ne. Poista valkoiset kalvot ja leikkaa kuoret ja hedelmäliha pieniksi paloiksi. Keitä kuoria ja hedelmälihaa vedessä kannen alla 15 minuuttia.

Lisää hillosokeri ja keitä vielä viisi minuuttia. Ota kattila liedeltä ja kuori vaahto huolellisesti. (Sekoita joukkoon viski.) Kaada marmeladi lämpimiin lasitölkkeihin.


Helppo ja nopea Lemon curd

Helppo ja nopea Lemon curd

noin 3 dl valmista sitruunatahnaa

Ainekset

2 (luomu)sitruunaa
4 dl Dansukker Tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita tai margariinia


Raasta pestyjen sitruunoiden keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista puolikkaista mehut (1 dl). Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja munat. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen ja anna kypsyä hetken aikaa, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu rasva joukkoon. Sekoita sileäksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Lemon curd maistuu paahtoleivän, keksien ja kakkujen kera. Se sopii myös kakkujen ja torttujen täytteeksi sellaisenaan tai tuorejuustoon tai kermavaahtoon sekoitettuna.


Appelsiini-vaniljahillo

Appelsiini-vaniljahillo

noin 5 dl

Ainekset

runsas 1 kg appelsiineja (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 500 g)
½ pkt (165 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria


1. Pese 1–2 appelsiinia ja raasta niistä keltainen kuoriosa.

2. Kuori appelsiinit veitsellä leikaten, leikkaa hedelmäliha kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

3. Lisää kuoriraaste ja hillo-marmeladisokeri, kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä noin 5 minuuttia, sekoita muutamia kertoja keittämisen aikana.

4. Jäähdytä 15 minuuttia ja mausta vaniljasokerilla.

5. Kaada hillo puhtaisiin purkkeihin. Säilytä jääkaapissa.

6. Hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.


Greippihillo

Greippihillo

noin 7 dl

Ainekset

1,8 kg verigreippejä ja greippejä (kuorettomia lohkoja ja mehua noin 750 g)
500 g Dansukker Hillosokeria
½ tl anista rouhittuna tai 2 tähtianista


1. Leikkaa veitsellä kuoritut greipit kuorettomiksi lohkoiksi suoraan kattilaan ja puserra kalvokimpuista mehu lohkojen päälle.

2. Lisää hillosokeri ja rouhittu anis tai tähtianikset kattilaan.

3. Kuumenna kiehuvaksi kevyesti sekoittaen ja keitä 12–15 minuuttia kattilan sisältöä silloin tällöin ravistellen.

4. Jäähdytä 15 minuuttia ja purkita.

5. Säilytä jääkaapissa, hillo on valmista käytettäväksi vuorokauden kuluttua.

6. Nauti croissantien, paahtoleivän ja juuston, keksien, jäätelön, ohukaisten tai pannukakkujen kanssa.


Appelsiinikeitto

Appelsiinikeitto

6 annosta

Ainekset

6 dl vettä
1 appelsiinin raastettu kuori
1 ½ dl Dansukker Luomu- tai Taloussokeria
1 vaniljatanko
1 dl perunajauhoja
4 dl vastapuristettua appelsiinimehua


1. Raasta appelsiinin kuori ja purista noin neljän appelsiinin mehu. Halkaise vaniljatanko.

2. Mittaa vesi, raastettu appelsiinin kuori, sokeri, vaniljatanko ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi.

3. Sekoita joukkoon appelsiinimehu. Kaada kulhoon jäähtymään. Annoksiin voi lisätä appelsiiniviipaleita.

Vinkki!
Tarjoa appelsiinikeitto kanelikorppujen kera.


Sitrussalaatti ja Cointreaulla maustettu appelsiinisiirappi

Sitrussalaatti ja Cointreaulla maustettu appelsiinisiirappi

4 annosta

Ainekset

3 verigreippiä
1 greippi
3 appelsiinia
½ pomelo
2 dl appelsiineista puristettua mehua (2 appelsiinia)
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 tähtianis
½–¾ dl Cointreau-likööriä

Lisäksi

1 dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Kanelisokeria
½ tl Dansukker Vaniljasokeria


Leikkaa sitrukset kalvottomiksi viipaleiksi. Laita annoslautasille tai isolle tarjoiluvadille.

Mittaa kasariin appelsiinimehu, sokeri, tähtianis ja likööri. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee siirapiksi.

Valuta siirappia sitrusten päälle.

Tarjoa seuraksi kaneli- ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.


Sitrussydämet

Sitrussydämet

noin 20 kpl

Ainekset

150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl Dansukker Tomusokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 munankeltuainen
Sitrustahna
2 munaa
2 dl Dansukker Taloussokeria
kahden sitruunan mehu TAI
yhden suuren appelsiinin puristettu mehu + 1 tl appelsiinin kuoriraastetta
75 g voita tai margariinia
Koristeluun
Dansukker Tomusokeria


Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa. Lisää rasva ja keltuainen. Pane taikina jääkaappiin tunniksi.

Painele taikina voideltuihin sydänvuokiin. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 6 minuuttia.

Mittaa ainekset kasariin ja nosta liedelle. Hämmennä kunnes sakenee. Kaada täytettä piiraiden päälle ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Sirottele tomusokeria kakkujen pinnalle ennen tarjoilua.

Tarjoa seuraksi halutessasi vaahdotettua kermaa tai vaniljajäätelöä.

Vinkki!
Voit tehdä sitrustahnan jo aikaisemmin jääkaappiin ja tarjoilla sellaisenaan kypsien piiraiden pinnalla. Tässä tapauksessa paista piiraspohjat kerralla kypsiksi ja tarjoa tahna kylmänä piiraspohjien kanssa.

 


Raikkaan kirpeä limettipiiras

Raikkaan kirpeä limettipiiras

8–10 annosta

Ainekset

Taikina
½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
75 g leivontamargariinia
1 pieni kananmuna
2–3 rkl kylmää vettä
Kiisseli
3 limettiä
2 dl vettä
3 kananmunan keltuaista
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 ½ rkl maissitärkkelystä
Pinnalle
3 kananmunan valkuaista
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria


1. Mittaa kuivat aineet sekoituskulhoon, lisää paloiteltu margariini ja sekoita murumaiseksi.

2. Lisää kananmuna sekä vesi ja sekoita taikinaksi.

3. Painele taikina piirasvuoan (ø noin 25 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka pariksi tunniksi jääkaappiin tai pakastimeen.

4. Rutista alumiinifoliosta tukirengas ja aseta se tukemaan taikinalaitaa. Pistele pohja haarukalla. Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Poista alumiinifolio.

5. Raasta kahdesta pestystä limetistä kuoriraaste, halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut.

6. Pane mehu, kuoriraaste, keltuaiset, sokeri ja tärkkelys kattilaan, kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kypsyä hiljaa poreillen pari minuuttia.

7. Jäähdytä ja kaada kiisseli pohjan päälle vuokaan.

8. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.

9. Levitä valkuaisvaahto kiisselin ja taikinareunojen päälle pehmeän aaltoilevasti.

10. Paista uunissa 175 asteessa kunnes marenki on saanut kauniin värin.

11. Jäähdytä ja tarjoa makean kuohuviinin kanssa.

Vinkki!
Limettipiiraan voi pakastaa. Jäädytä torttu ilman pakkausmateriaalia ja pakkaa jäätynyt torttu rasiaan tai alumiinifoliohuppuun niin että pakkausmateriaali ei kosketa marenkipintaa.


Sitruunasorbetti

Sitruunasorbetti

4–6 annosta

Ainekset

2 dl vettä
2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2–3 sitruunan puristettu mehu
½ tl sitruunan kuoriraastetta
2 munanvalkuaista
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste. Jäähdytä.
 

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto jäähtyneeseen liemeen. Mausta vaniljasokerilla. Laita seos pakastimeen ja vatkaa puolen tunnin välein kolme kertaa.
 

Pyöräytä palloiksi ja nosta tarjoilumaljaan.
 

Vinkki!
Valuta pinnalle halutessasi Dansukker Vaaleaa siirappia tai Cane Syrup -ruokosokerisiirappia. Voit myös tarjota seurana tuoreita mansikoita tai vadelmia.


Appelsiini-vaniljakahvi

Appelsiini-vaniljakahvi

1 annos

Ainekset

2 rkl appelsiinisiirappia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 ½ dl vahvaa kahvijuomaa (tai 8 cl espressojuomaa)
1 dl kuumaa maitoa
3 rkl kerma- tai maitovaahtoa
appelsiinin kuoriraastetta


Mittaa appelsiinisiirappi ja vaniljasokeri mukiin. Kaada kahvijuoma ja maito päälle. Annostele kerma- tai maitovaahtohuppu pinnalle. Koristele appelsiinin kuoriraasteella.

Katso resepti: Appelsiinisiirappi


Muita marmeladireseptejä löydät täältä »