Muffinit ja kuppikakut

Muffinit (engl. muffins) ovat varmasti kaikille tuttuja leivonnaisia, joilla leipomisharrastus lapsena ja nuorena on aloitettu. Helppotekoista taikinaa voi muunnella ja maustaa monella tavalla. Kuppikakuksi (engl. cupcake) muffini muuttuu, kun se saa päälleen värikkään kuorrutuksen. Kokeile näitä herkullisia ohjeita ja päästä mielikuvitus valloilleen!

Suklaa-appelsiinimuffinit

Suklaa-appelsiinimuffinit


noin 12 kpl

Ainekset

3 dl Dansukker Fariinisokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
3 ¼ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
150 g sulatettua voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 appelsiini

Kuorrutus
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
¼ dl kaakaojauhetta
n. 2 rkl appelsiinista puristettua mehua 


Mittaa taikinan kuivat aineet kulhoon, sekoita ja tee syvennys aineiden keskelle. Lisää sulatettu, haalea rasva, kananmunat, puolikkaan appelsiinin kuoriraaste ja 1 dl puristettua appelsiinimehua. Sekoita aineet tasaiseksi taikinaksi. Annostele taikina muffinivuokiin. Paista 200 °C uunin keskiosassa 15–17 minuuttia.

Sekoita kuorrutuksen aineet notkeasti levittyväksi ja annostele haaleaksi jäähtyneiden muffinien päälle.

Vinkki!
Paina jokaisen muffinin sisään pieni pala suklaata ennen paistoa.

Käytä maidottomiin muffineihin maidotonta margariinia.

Marenkikuorrutteiset muffinit

Marenkikuorrutteiset muffinit


10 kpl

Ainekset

Taikina
2 munaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
100 g sulatettua voita
1 dl jogurttia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Marenkikuorrute
2 munanvalkuaista
1 1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1–2 dl mustikoita, vadelmia tai marjasekoitusta


Sekoita munat ja sokeri keskenään esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää sulatettu voi, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa valkoiseksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja marjat. Annostele marenkivaahto muffinitaikinan pinnalle ja paista muffinit 175–200 asteessa 15–20 minuuttia.

Vinkki!

Voit annostella marenkivaahdon myös lähes valmiiden muffinien pinnalle ja käyttää niitä vielä uunissa hetken aikaa, kunnes pinnalle muodostuu ruskeita pilkkuja.

Mustikka-kauramuffinit

Mustikka-kauramuffinit


noin 15 kpl

Ainekset

2 munaa
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
150 g sulatettua voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
200 g vaniljarahkaa, sitruunarahkaa, maustamatonta maitorahkaa tai kookosmaitoa
3-4 dl mustikoita (tuore tai pakaste)

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi puuhaarukalla. Jaa muffinivuokiin ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Siivilöi jäähtyneiden muffinien pinnalle tomusokeria.
 

Vinkki!
Voit korvata kaurahiutaleet muilla hiutaleilla, leseillä tai erilaisilla jauhoilla.

Käytä maidottomiin muffineihin kookosmaitoa ja maidotonta margariinia.

Vaaleanpunaiset unelmamuffinit

Vaaleanpunaiset unelmamuffinit


10 kpl

Ainekset

Taikina
2 munaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
100 g sulatettua voita
1 dl jogurttia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Vaaleanpunainen kuorrute
1 dl vispikermaa
2 rkl Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
1/2 tl Dansukker Vaniljasokeria

Koristeluun
Dansukker Väriraesokeria tai koristerakeita


Sekoita munat ja sokeri keskenään esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää sulatettu voi, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla ritilätasolla 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mansikanmakuista tomusokeria. Pursota muffinien päälle ja koristele väriraesokerilla tai koristerakeilla.

Tiikerimuffinit

Tiikerimuffinit


12 kpl

Ainekset

200 g voita tai margariinia
3 dl Dansukker Fariinisokeria tai Tummaa Muscovadosokeria
4 munaa
2 dl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria

Lisäksi
1/2 dl maitoa
1 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata rouheena

Sekä
1 dl vehnäjauhoja
yhden appelsiinin kuoriraaste
1/2 dl appelsiinimehua tai maitoa

Pinnalle
300 g Dansukker Kaakaotomusokeria
vettä tai appelsiinimehua
värikkäitä strösseleitä


Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen maito, sokeroimaton kaakaojauhe sekä veitsellä karkeaksi rouhittu tumma suklaa.

Sekoita toiseen taikinaan vehnäjauhot, hyvin pestyn appelsiinin kuoriraaste ja appelsiinimehu tai maito.

Jaa taikinat kerroksittain Amerikanmuffinivuokiin. Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Sekoita kaakaotomusokerin joukkoon vettä tai appelsiininmehua sen verran, että saat paksun, mutta levittyvän tahnan. Valuta tahnaa hieman jäähtyneiden muffinien pinnalle. Ripottele päälle strösseleitä.

Tosca-herukkamuffinit

Tosca-herukkamuffinit


6 isoa tai 10 normaalikokoista muffinia

Ainekset

1 1/2 dl juoksevaa margariinia tai 150 g margariinia sulatettuna
2 dl Dansukker Luomuruokosokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1–1 1/2 dl punaherukoita
1/2 dl maitoa

Kuorrute
1 dl mantelilastuja
1 dl Dansukker Luomuruokosokeria
75 g margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa


Sekoita taikinan ainekset esimerkiksi puuhaarukalla ja jaa suuriin muffinivuokiin. Paista 200 asteessa ensin noin 7 minuuttia. Valmista sillä välin kuorrute.

Laita kuorrutteen ainekset pieneen kasariin ja hämmennä varovasti käännellen, kunnes margariini on sulanut ja seos kiehahtanut. Levitä täyte muffinien pinnalle ja jatka kypsennystä, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Tarjoa sellaisenaan tai jäätelön tai vaniljavaahdon kera.

Appelsiini-salmiakkikuorrutteiset muffinit

Appelsiini-salmiakkikuorrutteiset muffinit


10 kpl

Ainekset

Taikina
2 munaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
100 g sulatettua voita
1 dl jogurttia
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Appelsiini-salmiakkikuorrute
100 g appelsiinituorejuustoa
2 dl Dansukker Tomusokeria
1/2 tl Dansukker Vaniljasokeria
keltaista elintarvikeväriä varovasti annostellen
2 rkl salmiakkirouhetta

Pinnalle

salmiakkirouhetta 


Sekoita munat ja sokeri keskenään esimerkiksi puuhaarukalla. Lisää sulatettu voi, jogurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa toiseksi alimmalla ritilätasolla 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vatkaa tuorejuusto ja sokerit tasaiseksi. Värjää seosta keltaisella elintarvikevärillä. Laita väriä hyvin pieni määrä kerrallaan ja sekoita, kunnes olet saanut halutun värisävyn. Sekoita joukkoon salmiakkirouhe ja pursota seos muffinien päälle. Ripottele pinnalle salmiakkirouhetta.

Puolukka-murumuffinit

Puolukka-murumuffinit


noin 10 kpl

Ainekset

100 g voita tai margariinia
3 munaa
1,5 dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl murumysliä
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3/4 dl kermaa tai maitoa
1 1/2–2 dl puolukoita
(+ 1/4 dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria)


Sulata rasva ja jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhoihin mysli, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan vuorotellen rasvaa, jauhoseosta ja kermaa. Kääntele taikina kevyesti sekaisin. Kääntele joukkoon varovasti noin 3/4 puolukoista. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Ripottele pinnalle loput puolukat sekä ripaus muscovadosokeria. Paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kuorrutetut muffinit

Kuorrutetut muffinit


10 kpl

Ainekset

2 munaa
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria tai Taloussokeria
1 dl piimää tai jogurttia
100 g sulatettua margariinia tai voita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta

Kuorrute
100 g suolatonta voita + 300 g Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
TAI
100 g suolatonta voita + 300 g Dansukker Kaakaotomusokeria, 1 rkl mantelilastuja hienonnettuna


Sekoita kaikki muffiniainekset keskenään esimerkiksi puuhaarukalla ja jaa isoihin amerikanmuffinivuokiin. Paista 200 asteessa 10–13 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin värisiä. Anna jäähtyä.

Vaahdota suolaton voi ja tomusokeri kuohkeaksi, levittyväksi tahnaksi. Levitä jäähtyneiden muffinien pinnalle lusikalla tai pursota pursotinpussilla. Mikäli laitat kaakaokuorrutteeseen mantelilastuja hienonnettuna, varmista, että ne mahtuvat pursotinterästä läpi, jos pursotat kuorrutteen pinnalle. Ripottele pinnalle halutessasi suklaapaloja tai värikkäitä koristerakeita!

Vinkki!
Kuorrutteita voit värjätä elintarvikeväreillä ja maustaa erilaisilla aromeilla.

Kaura-banaanimuffinit

Kaura-banaanimuffinit


20–24 kpl

Ainekset

Taikina
4 isoa kananmunaa
250 g Dansukker Fariinisokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl kutakin: muskottipähkinä, inkivääri, kardemumma
1 ½ dl juoksevaa margariinia
3 kypsää banaania

Kuorrutus
300 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2–3 rkl Dansukker Tomusokeria
2–3 rkl Dansukker Kaakaotomusokeria
2–3 rkl Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria

Pinnalle
Dansukker Fariinisokeria, Rapeaa raesokeria ja Väriraesokeria
värikkäitä, keskikokoisia muffinivuokia


Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja fariinisokeri. Sekoita jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja mausteet ja lisää seos kevyesti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Sekoita juokseva margariini ja haarukalla karkeaksi murskatut banaanit taikinaan. Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin syvennyksiin (12 kpl), jaa taikina vuokiin, täytä vuoat hieman yli puoleenväliin. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Toimi lopun taikinan kanssa samoin.

Jaa tuorejuusto kolmeen kulhoon ja annostele tomusokerit päälle. Sekoita kunnes kuorrutus on tasaväristä ja notkeaa. Kuorruta ja koristele jäähtyneet muffinit juuri ennen tarjoamista.

Vinkki!
Muffinit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina.

Ananasmuffinit

Ananasmuffinit


12 kpl

Ainekset

3 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia
2 kananmunaa
150 g leivontamargariinia sulatettuna
½ dl kermaa tai kookosmaitoa
2 dl ananaskuutioita

Pinnalle
Dansukker Tomusokeria


Mittaa jauhot, mausteet ja leivinjauhe kulhoon. Sekoita siirappi ja munat ja lisää seos, sulatettu rasva, kerma ja ananaskuutiot jauhojen joukkoon. Sekoita lastalla ja annostele taikina muffinipellin vuokiin tai paperimuffinivuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä. Siivilöi tomusokeri pinnalle.