Muscovadon maku hurmaa

Dansukker Tumma Muscovadosokeri on voimakas ja täyteläinen ruokosokeri, jonka lakritsimainen maku hurmaa! Kostea ja hienokiteinen sokeri sopii erinomaisesti suklaakakkuihin ja muihin leivonnaisiin, kaakaojuomiin, jälkiruokiin, chutneyhin, marinadeihin, kastikkeisiin ja ruoanlaittoon. Kokeile ja ihastu!


Muscovadojäätelö

Muscovadojäätelö

4 annosta

Ainekset

4 munankeltuaista
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 1/2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia


Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi. Vatkaa keltuais-sokeriseos maitoseokseen. Siivilöi seos ja anna jäähtyä. Laita seos jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään 5 tuntia. Vatkaa seosta pakastumisen aikana muutaman kerran.


Muscovado suklaakakku

Muscovado suklaakakku

10–12 annosta

Ainekset

400 g tummaa suklaata
2 kananmunaa
175 g voita
2 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Koristeluun
Dansukker Tomusokeria
Tarjoiluun
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
vadelmia tai tuoreita viikunoita


Kuumenna uuni 180–200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 26–28 cm:n irtopohjavuoka tai tasapohjainen kakkuvuoka. Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa liedellä tai mikrouunin sulatusteholla.

Erota kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset. Vatkaa pehmeä voi, keltuaiset ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet. Lisää suklaasula ja siivilöity jauhoseos taikinaan, koko ajan tasaisesti sekoittaen. Sekoita valkuaisvaahto taikinaan lastalla nostellen. Kaada taikina vuokaan, pane uuniin ja paista 20 minuuttia.

Ota kakku uunista, anna jäähtyä 10 minuuttia ja irrota se vuoasta suoraan tarjoiluvadille. Kakun kuuluu olla pehmeä keskeltä.

Siivilöi tomusokeri kakun pinnalle. Tarjoa kermavaahdon tai pehmeän vaniljajäätelön ja vadelmien tai viikunoiden kanssa. Kakku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.

Vinkki!
Mausta kakku chilillä ja liköörillä.
Halkaise 1–2 pestyä punaista chiliä, poista siemenet ja hienonna puolikkaat. Mittaa puoli desiä galliano- tai sitruslikööriä kasariin ja lisää chilisilppu. Anna kiehahtaa. Jäähdytä ja sekoita suklaakakkutaikinaan.

 


Sulaa suklaata

Sulaa suklaata

2 kupillista

Ainekset

n. 75 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)
3 dl maitoa
2 tl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
kevyesti vatkattua kermavaahtoa
(kookoskermaa)
(4 cl italialaista Averna Amaro -katkeroa tai mantelilikööriä)


Paloittele suklaa. Lämmitä maito (noin 65 °C). Varo, ettei maito kuumene liikaa, sillä liian kuuman maidon rakenne muuttuu ja maitoon tulee vellimäinen haju. Sulata suklaa maidon joukkoon. Kaada juoma mukeihin. Mausta muscovadolla ja halutessasi alkoholilla. Viimeistele annos valuttamalla kaakaon pinnalle kevyesti vatkattua kermavaahtoa. Nauti kuumana.

Vinkki!
Lisää lumovoimaa juomaan saat maustamalla kermavaahdon kookoskermalla.


Muscovadokorput

Muscovadokorput

noin 40 kpl

Ainekset

100 g voita tai margariinia
1 dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
1 1/4 dl maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
voiteluun munaa
Dansukker Ruokokidesokeria


Vatkaa sokeri ja rasva kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muut aineet. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jaa taikina 4 osaan ja pyörittele tangoiksi. Laita ne leivinpaperoidulle pellille ja voitele munalla. Sirottele päälle ruokokidesokeria. Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia.

Leikkaa tangot viistosti paloiksi. Alenna lämpö 150 asteeseen ja pane korppupelti uuniin vielä 15 minuutiksi. Kuivaa korppuja 3–4 tuntia 75 asteessa uuninluukku hieman raollaan.

Muscovadosokeri voi olla hieman kokkareista taikinassa mutta se vain antaa lisämakua korpuille.


Punaviinilammas ja sokeriomenat

Punaviinilammas ja sokeriomenat

Ainekset

4 lampaan ulkofileetä
4 kokonaista valkosipulinkynttä
voita tai muuta paistorasvaa
1 rkl soijakastiketta
rouhittua mustapippuria
rosmariinia
Kastike
3 dl punaviiniä
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 rkl soijakastiketta
½ rkl balsamietikkaa
1 rkl voita
rouhittua mustapippuria
rosmariinia
Sokeriomenat
4 hapahkoa omenaa
25 g voita
1 dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
puolen sitruunan mehu tai ½ dl valkoviiniä


Tee ensin omenalisäke. Poista omenista siemenkota ja kuoret. Lohko omenat pannulle ja paista ne voissa ja lisää muut ainekset. Hauduta kunnes omenat tulevat läpikuultaviksi.

Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Ruskista huoneenlämpöiset fileet valkosipulin kanssa voissa kuumassa pannussa. Mausta soijalla, mustapippurilla ja rosmariinilla. Kääri fileet folioon ja pane paketti uuniin odottamaan.

Kaada pannulle, jossa liha ruskistettiin, kastikkeen ainekset ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Tarjoa omenalohkojen ja perunoiden tai keitettyjen kasvisten kanssa.

 

 


Pikantti lihamarinadi

Pikantti lihamarinadi

Ainekset

2 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
1 sitruunan mehu
1 dl punaviiniä
1/2 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria


Sekoita kaikki ainekset. Pane marinoitava liha paksuun muovipussiin ja kaada päälle marinadi. Sulje pussi ja pyörittele sitä niin, että marinadi tarttuu joka puolelle lihaa. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.


Muscovado-omenat

Muscovado-omenat

4 annosta

Ainekset

2 isoa tai 4 pientä omenaa
2 rkl voita tai margariinia
1/2 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
1 tl jauhettua kanelia
2 rkl konjakkia*

Tarjoiluun
kevyesti vatkattua kermaa tai ranskankermaa


Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa lohkoiksi. Sulata rasva paistinpannulla. Lisää sokeri, kaneli ja konjakki. Paista omenalohkot pehmeiksi. Tarjoa heti kermavaahtonokareen kera.

* alkoholiton versio: korvaa konjakki omenatäysmehulla


Kinuskileivokset

Kinuskileivokset

noin 45 leivosta

Ainekset

(leivo 2 pohjaa)

Yksi pohja
4 munaa
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl karkeita vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
3 dl raparperihilloketta
2 dl kuohukermaa
200 g (vanilja)rahkaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Kinuskikuorrutus
6 dl kuohukermaa
4 ½ dl Dansukker Tummaa muscovadosokeria
25 g leivontamargariinia

Koristeluun
esim. syötäviä kukkia


1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 7 min. Kumoa kypsä torttulevy leivinpaperin päälle. Leivo kaksi pohjaa.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi.

3. Nosta toinen pohjalevy tarjottimelle leivinpaperin päälle. Levitä pohjalevylle raparperihilloke ja päälle kermaseos. Nosta kansilevy täytteen päälle. Laita kylmään maustumaan.

4. Mittaa kerma ja sokeri pinnoitettuun kattilaan. Kiehauta. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 30 min. Lisää keittämisen loppuvaiheessa margariini. Kaada kinuski huolellisesti ohuena nauhana leivoslevyn päälle, myös reunoille. Kun kuorrutus on jäähtynyt, leikkaa levy leivoksiksi.


Raparperihilloke
1 l raparperipaloja (500 g)
2 ½ dl Dansukker Hillosokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

Mittaa raparperit ja sokeri kattilaan. Anna seoksen kiehua hiljalleen keskilämmöllä n. 10 min. Mausta hieman jäähtynyt hilloke vaniljasokerilla.
 


Lue lisää Muscovadosokerista »

Tutustu myös Muscovadosiirappiin »