Muhkeaa makua Muscovadolla

Upean täyteläinen Dansukker Tumma Muscovado on kostea, raakaruokosokerista valmistettu voimakasarominen sokeri. Sen lakritsinen maku tuo uudenlaista herkullisuutta joulutarjottaviin.


Mehevä suklaa-taatelikakku

Mehevä suklaa-taatelikakku

16–20 palaa (gluteeniton)

Ainekset

1 pkt (250 g) kuivattuja taateleita
1 dl vettä
3/4 dl viskiä tai tummaa rommia
200 g tummaa suklaata
150 g voita tai margariinia
125 g Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
150 g gluteenitonta jauhoseosta
100 g tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa

Pinnalle
suklaakuorrutus (ks. alla)
tai
2 rkl Dansukker Tomusokeria


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele leivinpaperi ja siirrä se vuokaan (18 x 30 cm, reuna 3,5 cm).

Murskaa taatelipala kulhoon, lisää vesi ja viski tai rommi. Laita kulho mikrouuniin ja kuumenna pari minuuttia täydellä teholla. Sekoita haarukalla hillokkeeksi.

Sulata suklaa ja rasva.

Sekoita muscovadosokeri, jauhoseos, suklaarouhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe kulhossa. Lisää kananmunat, suklaa-rasvasula ja taatelihilloke. Sekoita hyvin.

Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 18–20 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista suklaakuorrutus alla olevan ohjeen mukaan. Tai tarjoa kakku sellaisenaan tomusokerilla koristeltuna.

Suklaa-taatelikakun maku täyteläistyy parin päivän jääkaappisäilytyksessä.

Kuorruttamattoman kakun voi myös pakastaa. Ota kakku sulamaan jääkaappiin hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kuorruta sulanut kakku ohjeen mukaan.

Vinkki!
Jos et tarvitse gluteenitonta kakkua, käytä vehnäjauhoja 150 g (2½ dl).


Kuorrutus suklaa-taatelikakulle

150 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia Original)
¾ dl kuohukermaa
½ dl Dansukker Tomusokeria
150 g tummaa suklaata sulatettuna

Vatkaa tuorejuusto, kerma ja tomusokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää suklaa hyvin sekoittaen. Levitä pehmeä kuorrutus jäähtyneen kakkulevyn päälle.

Laita kakku tunniksi jääkaappiin ennen paloittelua.

Vinkki!
Halutessasi koristele kakkupalat marjoilla tai hedelmäviipaleilla juuri ennen tarjoilua.


Jouluinen jälkiruokakastike

Jouluinen jälkiruokakastike

8 annosta

Ainekset

200 g smetanaa tai ranskankermaa
½–¾ dl Dansukker Muscovadosiirappia tai Tummaa Muscovado ruokosokeria
1 maustemitallinen kanelia
tai
1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Sekoita aineet. Anna maustua hetken aikaa ja sekoita vielä kerran.

Tarjoa hedelmien, leivonnaisten tai jälkiruokien kanssa.

Vinkki!
Kauniin koristelun saat, kun sekoitat muscovadosiirappia kevyesti kastikkeen pintaan juuri ennen tarjoilua.


Muscovadovanukas sokerikuorrutettujen pähkinöiden kera

Muscovadovanukas sokerikuorrutettujen pähkinöiden kera

4–5 annosta

Ainekset

Muscovadovanukas
5 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
¾ dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
6 kananmunan keltuaista

Sokerikuorrutetut pähkinät
2 rkl Dansukker Vaaleaa Siirappia
1 rkl Dansukker Ruokokidesokeria
2 maustemitallista suolaa
100 g saksanpähkinöitä

Tarjoiluun lisäksi
1 dl vadelmia
2 mintunoksaa


Kuumenna uuni 125 asteeseen.

Mittaa kerma, maito, ja sokerit kattilaan. Kuumenna kiehumispisteeseen ja siirrä kattila liedeltä. Lisää rikkivispatut keltuaiset kuumaan kermaan koko ajan valppaasti sekoittaen. Siivilöi seos.

Laita annoskulhot uunivuokaan ja jaa kermaseos vuokiin. Kuumenna reilun litran verran vettä kiehuvaksi ja kaada se uunivuokaan. Siirrä vuoka uuniin ja anna vanukkaiden kypsyä vesihauteessa 30–45 minuuttia. Kypsymisaika riippuu kermaseoskerroksen paksuudesta.

Jäähdytä vesihauteesta nostetut vanukkaat jääkaapissa.

Sokerikuorrutetut pähkinät
Kuumenna vaalea siirappi, ruokokidesokeri ja suola kasarissa. Lisää pähkinät ja sekoita niin että ovat kauttaaltaan sokerisulan peitossa. Levitä pähkinät leivinpaperoidulle uunipellille toisistaan irrotellen. Paahda pähkinöihin kaunis väri uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Sekoita pähkinöitä kerran paahtamisen puolivälissä.

Viimeistele jäähtyneet vanukkaat pähkinöillä, vadelmilla ja mintunlehdillä.

Vinkki!
Käytä valkuaiset muscovadomarenkien valmistukseen.


Muscovadomarengit

Muscovadomarengit

24–48 kpl

Ainekset

6 kananmunan valkuaista
1 maustemitallinen suolaa
½ tl sitruunasta puristettua mehua
3 dl (180 g) Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria


Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset, suola ja sitruunamehu muscovadosokeria vaahdotuksen ajan lisäten. Pursota tai annostele marenkivaahto kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille.  Voit ripotella muscovadosokeria marenkien pinnalle ennen paistoa.

Paista kiertoilmauunissa 110 asteessa 1–2 tuntia. Vaihda peltien paikkaa paiston puoliväissä. Sammuta uuni ja jätä uuninluukku raolleen ja anna marenkien kuivua yön yli.

Tunnin paiston ja yökuivumisen jälkeen marenkien pinta on rapea ja sisus kinuskisen venyvää. Kahden tunnin paiston jälkeen marengit ovat kuivia ja rapeita.

Vinkki!
Marenkien koko vaikuttaa paistoaikaan, tarkista marengin rapeus ja koostumus halkaisemalla ennen uunista ottoa.

Vinkki!
Käytä keltuaiset muscovadovanukkaan valmistukseen.


Kinuskileivospalat

Kinuskileivospalat

12–25 palaa

Ainekset

200 g voita tai margariinia
100 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 20–22%)
250 g Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
4 isoa (250 g) kananmunaa
180 g (3 dl) vehnäjauhoja
100 g (1 ½ dl) perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
maustemitallinen suolaa

Kinuski
2 ½ dl kuohukermaa
2 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria


1. Vuoraa leivinpaperilla uunivuoka tai -pelti (20 x 32 cm, reunan korkeus 2–3 cm). Voitele leivinpaperi ohuesti voilla, margariinilla tai rypsiöljyllä.

2. Valmista taikina huoneenlämpöisistä aineksista. Vatkaa rasva, tuorejuusto ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää siivilöity seos vaahtoon. Sekoita huolellisesti pohjaa myöten.

3. Kaada taikina pellille ja tasoita pinta. Ei haittaa vaikka hyvin sekoitettu kakkutaikina saattaa näyttää paikoin hiukan rakeiselta.

4. Paista uunissa 180 asteessa 20–25 minuuttia. Kokeile kypsyys kakkulevyn keskikohdasta cocktailtikulla ennen uunista ottamista. Jäähdytä.

5. Mittaa kinuskia varten kerma ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen kiehuvaksi. Anna poreilla miedolla lämmöllä15–20 minuuttia, sekoita välillä.

6. Jäähdytä kinuskia pari minuuttia ennen kuin levität sen kakkulevylle. Siirrä levy 30 minuutiksi jääkaappiin. Paloittele ja siirrä palat tarjoiluvadille.

7. Säilytä kinuskileivospalat jääkaapissa. Maukkaimmillaan kakkupalat ovat kuitenkin huoneenlämpöisinä. 

Vinkki!
Vastavalmistunut kakku maistuu jälkiruokana kinuskin ollessa lämmintä ja hiukan valuvaa. Voit koristella kakkupalat marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä, kookoshiutaleilla tai paahdetuilla mantelilastuilla sekä kermavaahdolla.


Puolukka-muscovadotoffee

Puolukka-muscovadotoffee

1 levy tai 30 annostoffeeta

Ainekset

5 dl kuohukermaa
250 g Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
2 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
½ tl jauhettua kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
25 g voita
1 dl kotimaisia pakastepuolukoita


Kuumenna kerma ja muscovadosokeri kiehuvaksi. Keitä poreillen 30–40 minuuttia, kunnes lämpötila on noin 120 astetta. Siirrä kattila liedeltä ja sekoita glukoosisiirappi, mausteet ja voi joukkoon.

Kaada puolet toffeemassasta leivinpaperoituun vuokaan, ripottele puolet jäisistä puolukoista väliin ja tee toinen kerros samoin.

Tai valuta puolet seoksesta silikonikaramellimuotteihin, ripottele puolukat päälle ja valuta loput toffeeseoksesta päälle.

Laita toffee jääkaappiin vuorokaudeksi. Irrota vuoasta, paloittele levy ja tarjoa.

Säilytä toffee jääkaapissa. Jos haluat laittaa paloja päällekkäin leikkaa väleihin sellofaanineliöt, silloin toffeet eivät tartu toisiinsa kiinni.

Nauti toffee muutaman päivän kuluessa. Jos haluat säilyvämmän version, korvaa pakastepuolukat kuivatuilla puolukoilla tai karpaloilla.


Suklaa-vadelmakakku

Suklaa-vadelmakakku

15 annosta

Ainekset

Vuoan voiteluun
margariinia tai voita
korppujauhoja

Taikinaan
200 g margariinia tai voita
2 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria tai Fariinisokeria
3 kananmunaa
2 ¾ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
3 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa tai maitoa
100 g tummaa suklaata rouhittuna

Kostutus
½ dl vadelmalikööriä
1 dl vettä
2 rkl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Täyte
1–2 liivatelehteä
250 g tummaa suklaata
1 rs (250 g) mascarponea
2 ½ dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria tai Fariinisokeria
¼ dl vadelmalikööriä
300 g jäisiä suomalaisia vadelmia

Kuorrutus
100 g mascarponea
1 dl kuohukermaa
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
100 g jäisiä suomalaisia vadelmia tai tuoreita vadelmia
50 g tummaa suklaata koristeisiin


Voitele ja leivitä tasapohjainen, ø 20 cm, kakkuvuoka.

Valmista kakkupohja huoneenlämpöisistä aineista. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen rasva-sokerivaahtoon hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe. Lisää siivilöity jauhoseos vaahtoon maidon tai kerman kanssa vuorotellen, sekoita hyvin. Lisää suklaarouhe lastalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunissa 180 asteessa 50–55 minuuttia. Jäähdytä 15 minuuttia ennen kumoamista. Anna kakkupohjan jäähtyä läpikotaisin ennen kakun täyttämistä.

Sekoita kostutusliemi.

Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Levyt ovat ohuita, käsittele niitä varoen. Pyöreä kakkujen siirtämiseen käytettävä lasta tai irtopohjavuoan pohjalevy helpottaa kakkulevyjen siirtämistä vuokaan. Taittele leivinpaperista korotusrengas kakkuvuoan sisälaitaa kiertämään ja vuoraa vuoka kelmulla. Aseta ensimmäinen kakkulevy vuokaan ja kostuta se.

Tee seuraavaksi täyte. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrouunissa tai liedellä. Vatkaa mascarpone, kerma ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Sulata hyvin valutetut ja käsin puserretut liivatelehdet kiehuvan kuumaan likööritilkkaan, valuta seos ja sulanut suklaa kermavaahtoon koko ajan sekoittaen. Annostele kolmasosa täytteestä ja vadelmista kakkulevyn päälle. Jatka seuraavien kakkulevyjen ja täytekerrosten kanssa samoin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi.

Kumoa kakku tarjoiluvadille, poista leivinpaperista tehty korotusrengas ja kelmu. Vatkaa mascarpone, kerma ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi ja levitä vaahto kakun pinnalle. Koristele vadelmilla ja suklaasta pursotetuilla koristeilla.


Lue lisää Muscovadosokerista »

Tutustu myös Muscovadosiirappiin »