Herkkuja raparperista

Raparperit kasvavat kovaa vauhtia, ja on aika kerätä talteen ensimmäiset mehevät varret. Raparperi on alun perin kotoisin Kiinasta. Aikoinaan sillä arveltiin olevan elimistöä vahvistavia vaikutuksia. Raparperista voi leipoa ja loihtia monenlaista hyvää. Tuttu raparperipiirakka monine muunnoksineen on kevään klassikko, mutta raparperista valmistat myös herkullisia jälkiruokia, hilloja ja juomia.


Raparperipiirakka

Raparperipiirakka

Ainekset

2 munaa
1 1/4 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria
3/4 dl kuohukermaa
1 dl sulatettua voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Päälle
5-6 dl pieniä raparperipaloja (tai marjoja)

Pinnalle
1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl kuohukermaa
1 muna


Vatkaa munia ja sokeria vain hetki. Lisää kerma, jäähtynyt rasvasula ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan (halk. 24–26 cm). Ripottele päälle raparperipalat. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja kaada ohuena nauhana raparperipalojen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25–30 minuuttia.


Raparperi-mascarponejäätelö

Raparperi-mascarponejäätelö

noin 6 annosta

Ainekset

5 dl raparperia
1 dl Dansukker Vaaleaa siirappia tai Cane Syrup ruokosokerisiirappia
1/4–1/2 tl kanelia
1/2 dl vettä
2 1/2 dl vispikermaa
200 g mascarponejuustoa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria


Leikkaa raparperi ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan yhdessä siirapin kanssa. Lisää kaneli ja vesi. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät. Jäähdytä seos.

Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon mascarponejuusto ja vaniljasokeri sekä jäähtynyt raparperiseos. Tarkista maku ja makeuta tarvittaessa lisää.

Laita seos pakastimeen ja suojaa kelmulla. Jäätelö on valmis seuraavana päivänä. Pyöritä jäätelöstä palloja ja tarjoa seuraksi vaaleaa tai ruokosokerisiirappia.


Raparperikiisseli

Raparperikiisseli

noin 10 annosta

Ainekset

1 l raparperipaloja
1 ½ l vettä
runsas 1 dl Dansukker Taloussokeria
½ dl Dansukker Fariinisokeria tai Ruokokidesokeria
1 dl perunajauhoja
Koristeeksi
mansikoita
Dansukker Vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Dansukker Kanelisokeria


Pilko huuhdotut raparperin varret. Kiehauta raparperipalat talous- ja fariinisokerilla maustetussa vedessä.

Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Lisää seos ohuena nauhana kaataen, hyvin sekoittaen kuumaan liemeen. Anna kiehahtaa.

Kaada kiisseli tarjoiluastiaan tai annoslaseihin. Jäähdytä kylmäksi. Korista annos mansikoilla ja kermavaahdolla sekä kanelisokerilla.

 


Raikas raparperijuoma

Raikas raparperijuoma

Ainekset

2 l paloiteltua raparperia
1 luomusitruuna
5 dl Dansukker Taloussokeria, Fariinisokeria tai Ruokokidesokeria
3 tl sitruunahappoa (apteekista)
2 l kiehuvaa vettä
n. 30 g tuoretta inkivääriä, kanelitanko tai muutama mintun oksa


Leikkaa huuhdotut raparperin varret pieniksi paloiksi. Pese sitruuna. Kuori sitruunan keltainen kuori raparperipalojen joukkoon ja purista mehu.

Mittaa joukkoon sokeri ja sitruunahappo sekä maustava aine, jos haluat juomaan mausteisuutta. Kaada päälle kuuma vesi. Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä viileässä. Laimenna tarjolle tuotaessa mehuksi vedellä tai sitruunan makuisella kivennäisvedellä.

Vinkki
Samasta määrästä raparperia voit tehdä raparperisimaa fariinisokeripussin ohjeella. Käytä hiivaa vain veitsenkärjellinen.


Helppo raparperijälkiruoka

Helppo raparperijälkiruoka

4–6 annosta

Ainekset

750 g (1 1/2 litraa) raparperia paloina
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
3 pientä munaa
200 g cottage cheese -tyyppistä raejuustoa
3/4 dl kevytranskankermaa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
50 g mantelirouhetta

Vuoan voiteluun voita tai margariinia


Kaada raparperipalat voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle sokeri. Pane vuoka 200-asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada raparperien päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera.

Vinkki!
Korvaa osa ruokokidesokerista Dansukker Kanelisokerilla.


Raparperi-/marjamuffinit

Raparperi-/marjamuffinit

13 kpl

Ainekset

150 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Luomuruokosokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3 munaa
1,5 dl kermaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl raparperipaloja tai marjoja


Vaahdota rasva ja sokerit, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä raparperipalat tai marjat. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Vinkki!
Tarjoa lisäksi kerma- tai vaniljavaahtoa ja marjoja.


Mansikkainen raparperi-kookospiiras

Mansikkainen raparperi-kookospiiras

20–25 annosta

Ainekset

Pohja
4 munaa
3 dl Dansukker Luomuruokosokeria
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl kookosmaitoa tai maitoa
3–4 raparperin vartta viipaleina
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Pinnalle
4 dl maitoa
1 1/2 dl Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
tuoreita mansikoita


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, öljy ja kookosmaito. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle raparperiviipaleet ja sokeri. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Mittaa kasariin muut aineet paitsi vaniljasokeri. Kiehauta koko ajan hämmennellen. Mausta valmis kastike vaniljasokerilla. Levitä lämmin kuorrute piiraan pinnalle. Koristele annokset tuoreilla mansikoilla.


Raparperikakku

Raparperikakku

10 palaa

Ainekset

200 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
4 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle
5 dl raparperipaloja
½–¾ dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa pehmeä rasva ja ruokokidesokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja mausteet ja sekoita taikinaan. Kaada taikina voideltuun, ø 24–26 cm:n irtopohjaiseen vuokaan. Sekoita raparperipalat ja hillo-marmeladisokeri ja levitä seos taikinan päälle.

Paista noin 45 minuuttia. Tarjoa kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kinuski
1½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl kuohukermaa

Kuumenna ruokokidesokeria paksupohjaisessa kattilassa, kunnes se on kunnolla sulanut. Kaada kerma joukkoon. Kerma kuohuu voimakkaasti kaatovaiheessa. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos on kastikemaista. Jäähdytä. Ohenna tarvittaessa maidolla tai kermalla.


Maaritin raparperi-hedelmäsose

Maaritin raparperi-hedelmäsose

n. 2 l

Ainekset

500 g vihreitä viinirypäleitä, siemenetön
500 g kiiviä kuorittuna ja pilkottuna
500 g raparperiä kuorittuna ja pilkottuna
1–1,5 dl vettä
1–2 kanelitankoa
1 limetin raastettu kuori ja mehu
750 g (9 dl) Dansukker Hillosokeria


1. Sekoita ainekset Hillosokeria lukuun ottamatta kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä.

2. Poista kanelitanko ja soseuta seos.

3. Lisää Hillosokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 5 minuuttia välillä sekoittaen.

4. Kaada sose puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä mieluiten viileässä.


Raparperisima

Raparperisima

Ainekset

4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500 g Dansukker Fariinisokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/5 tl hiivaa
 


Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperit. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Kaada siivilöity raparperimehu sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan liemeen. Jätä sima huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää 1 tl sokeria ja sulje pullot. Säilytä viileässä. Sima on valmista noin viikon kuluttua.


Chilillä ja kookoksella maustettu raparperichutney

Chilillä ja kookoksella maustettu raparperichutney

(n. 5 dl valmista chutneytä)

Ainekset

600 g raparperia
2 salottisipulia
2 punaista chilipalkoa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl kookoshiutaleita
1 dl valkoista balsamicoa
2 dl Dansukker Taloussokeria
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria rouhittuna


Kuori raparperinvarret tarvittaessa ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna myös chilipalot. Lämmitä kattilassa öljy ja lisää sipulit sekä chili. Kuullota sipulit pehmeiksi ja lisää sitten raparperipalat, kookoshiutaleet, balsamico, sokeri sekä suola ja maustepippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Purkita kuumana puhtaaseen purkkiin ja sulje kansi. Säilytä jääkaapissa.


Raparperi-rosmariinihillo

Raparperi-rosmariinihillo

1 iso tai 2 pienempää purkillista

Ainekset

1 kg raparperia paloiteltuna
1/2 dl vettä
2–3 rosmariininoksaa
500 g Dansukker Hillosokeria


Mittaa kattilaan paloitellut raparperit, vesi ja rosmariininoksat. Kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Poista rosmariininoksat. Laita kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä kylmässä.

Tarjoa mausteisen grilliruoan tai vaikkapa jäätelön seurana.


Raparperiketsuppi

Raparperiketsuppi

Ainekset

1 litra paloiteltua raparperia
3 silputtua sipulia
2 ½ dl valkoviinietikkaa
2 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
2 ½ dl Dansukker Talous- tai Luomuruokosokeria
500 g paseerattua tomaattia
2 tl suolaa
1 tl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua inkivääriä


Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin tunti tai kunnes seos on sakeutunut. Anna jäähtyä. Purkita ja säilytä jääkaapissa.