Herkkuja raparperista

Raparperit kasvavat kovaa vauhtia, ja on aika kerätä talteen ensimmäiset mehevät varret. Raparperi on alun perin kotoisin Kiinasta. Aikoinaan sillä arveltiin olevan elimistöä vahvistavia vaikutuksia. Raparperista voi leipoa ja loihtia monenlaista hyvää. Tuttu raparperipiirakka monine muunnoksineen on kevään klassikko, mutta raparperista valmistat myös herkullisia jälkiruokia, hilloja ja juomia.


Raparperi-mansikkakakku

Raparperi-mansikkakakku

8–10 annosta 40 minuuttia + hyytyminen
Raparperi antaa upean maun kesäiseen kakkuun. Koristele hyydytetty kakku tuoreilla mansikoilla ja tarjoa kesäjuhlien kruununa.
Ainekset

Pohja
200 g kaurakeksejä
75–100 g sulatettua voita
1 tl Dansukker Vaniljasokeria

noin 10 mansikkaa
Täyte
4 liivatelehteä
4 dl raparperipaloja
1 rkl vettä
¾ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
2 ½ dl vispikermaa
200 g maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua tai vettä
Pinnalle
runsaasti tuoreita mansikoita
(minttua tai sitruunamelissaa)


Hienonna kaurakeksit muovipussissa lihanuijalla tai leikkurinterällä. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja vaniljasokeri. Painele seos leivinpaperilla vuoratun, halkaisijaltaan 22 cm irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Puolita mansikat ja laita ne kakkuvuoan reunaa vasten vieretysten leikkauspinta ulospäin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Paloittele raparperit ohuiksi viipaleiksi ja laita ne kasariin yhdessä veden ja sokerin kanssa. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia, kunnes raparperit pehmenevät. Jäähdytä.

Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon rahka. Sekoita joukkoon jäähtynyt raparperiseos.

Kuumenna sitruunamehu tai vesi kiehuvaksi esimerkiksi juomalasissa ja liuota vedestä puristetut liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateneste täytteeseen koko ajan sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria.

Kaada seos keksipohjan päälle ja anna kakun hyytyä muutama tunti tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele mansikoilla ja halutessasi mintulla tai sitruunamelissalla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperi-kaurapaistos

Raparperi-kaurapaistos

4 annosta 30 minuuttia
Raparperi-kaurapaistos on ihana kevätherkku. Voit toki valmistaa paistoksen myös pakastetusta raparperista. Joukkoon voit halutessasi lisätä vaikka mansikoita.
Ainekset

7 dl viipaloituja raparperinvarsia
1 dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
3 dl kaurahiutaleita
100 g voita tai margariinia
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kanelia


Viipaloi raparperinvarret ohuiksi viipaleiksi ja laita kasariin tai kattilaan yhdessä siirapin kanssa. Kääntele hetki. Siirrä ne sitten reunalliseen uunivuokaan.

Laita kaurahiutaleet kulhoon ja sekoita joukkoon rasva murumaiseksi seokseksi. Mausta seos vaniljasokerilla ja kanelilla. Ripottele seos raparperiseoksen päälle.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen.

Tarjoa seuraksi vaniljajäätelöä tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperipiirakka

Raparperipiirakka

45 minuuttia
Helppo raparperi- tai marjapiirakka, jonka pohjataikinaan kannattaa kokeilla eri sokerilaatuja.
Ainekset

2 munaa
1 1/4 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria
3/4 dl kuohukermaa
1 dl sulatettua voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle
5-6 dl pieniä raparperipaloja (tai marjoja)
Pinnalle
1/2 dl Dansukker Fariinisokeria
1/2 dl mantelirouhetta
1/2 dl kuohukermaa
1 muna


Vatkaa munia ja sokeria vain hetki. Lisää kerma, jäähtynyt rasvasula ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan (halk. 24–26 cm). Ripottele päälle raparperipalat. Sekoita pinnalle tulevat aineet keskenään ja kaada ohuena nauhana raparperipalojen päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 25–30 minuuttia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperi-mascarponejäätelö

Raparperi-mascarponejäätelö

noin 6 annosta 12 tuntia
Raparperi ja mascarponejuusto yhdistyvät herkulliseksi jäätelöksi.
Ainekset

5 dl raparperia
1 dl Dansukker Vaaleaa siirappia tai Cane Syrup ruokosokerisiirappia
1/4–1/2 tl kanelia
1/2 dl vettä
2 1/2 dl vispikermaa
200 g mascarponejuustoa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria


Leikkaa raparperi ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan yhdessä siirapin kanssa. Lisää kaneli ja vesi. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen, kunnes raparperit pehmenevät. Jäähdytä seos.

Vaahdota kerma. Vatkaa joukkoon mascarponejuusto ja vaniljasokeri sekä jäähtynyt raparperiseos. Tarkista maku ja makeuta tarvittaessa lisää.

Laita seos pakastimeen ja suojaa kelmulla. Jäätelö on valmis seuraavana päivänä. Pyöritä jäätelöstä palloja ja tarjoa seuraksi vaaleaa tai ruokosokerisiirappia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperikiisseli

Raparperikiisseli

noin 10 annosta 15 minuuttia + jäähdytys
Keväinen raparperikiisseli maistuu sellaisenaan tai mansikoiden kera.
Ainekset

1 l raparperipaloja
1 ½ l vettä
runsas 1 dl Dansukker Taloussokeria
½ dl Dansukker Fariinisokeria tai Ruokokidesokeria
1 dl perunajauhoja
Koristeeksi
mansikoita
Dansukker Vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Dansukker Kanelisokeria


Pilko huuhdotut raparperin varret. Kiehauta raparperipalat talous- ja fariinisokerilla maustetussa vedessä.

Sekoita perunajauhot vesitilkkaan. Lisää seos ohuena nauhana kaataen, hyvin sekoittaen kuumaan liemeen. Anna kiehahtaa.

Kaada kiisseli tarjoiluastiaan tai annoslaseihin. Jäähdytä kylmäksi. Korista annos mansikoilla ja kermavaahdolla sekä kanelisokerilla.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raikas raparperijuoma

Raikas raparperijuoma

1 vrk
Raikkaaseen raparperijuomaan käytetään sitruunahappoa.
Ainekset

2 l paloiteltua raparperia
1 luomusitruuna
5 dl Dansukker Taloussokeria, Fariinisokeria tai Ruokokidesokeria
3 tl sitruunahappoa (apteekista)
2 l kiehuvaa vettä
n. 30 g tuoretta inkivääriä, kanelitanko tai muutama mintun oksa


Leikkaa huuhdotut raparperin varret pieniksi paloiksi. Pese sitruuna. Kuori sitruunan keltainen kuori raparperipalojen joukkoon ja purista mehu.

Mittaa joukkoon sokeri ja sitruunahappo sekä maustava aine, jos haluat juomaan mausteisuutta. Kaada päälle kuuma vesi. Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä viileässä. Laimenna tarjolle tuotaessa mehuksi vedellä tai sitruunan makuisella kivennäisvedellä.

Vinkki
Samasta määrästä raparperia voit tehdä raparperisimaa fariinisokeripussin ohjeella. Käytä hiivaa vain veitsenkärjellinen.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Helppo raparperijälkiruoka

Helppo raparperijälkiruoka

4–6 annosta 40 minuuttia
Pienirakeista raejuustoa sisältävä lämmin raparperijälkiruoka.
Ainekset

750 g (1 1/2 litraa) raparperia paloina
1 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
3 pientä munaa
200 g cottage cheese -tyyppistä raejuustoa
3/4 dl kevytranskankermaa
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
50 g mantelirouhetta

Vuoan voiteluun

voita tai margariinia


Kaada raparperipalat voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle sokeri. Pane vuoka 200-asteiseen uuniin 5 minuutiksi. Sekoita muut ainekset keskenään ja kaada raparperien päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Tarjoile kermavaahdon, ranskankerman tai vaniljajäätelön kera.

Vinkki!
Korvaa osa ruokokidesokerista Dansukker Kanelisokerilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperi-/marjamuffinit

Raparperi-/marjamuffinit

13 kpl 30 minuuttia
Tällä ohjeella leivot muffinit raparperista tai marjoista.
Ainekset

150 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Luomuruokosokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
3 munaa
1,5 dl kermaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl raparperipaloja tai marjoja


Vaahdota rasva ja sokerit, lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä raparperipalat tai marjat. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 225 asteessa 15–20 minuuttia.

Vinkki!
Tarjoa lisäksi kerma- tai vaniljavaahtoa ja marjoja.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mansikkainen raparperi-kookospiiras

Mansikkainen raparperi-kookospiiras

20–25 annosta
Ainekset

Pohja
4 munaa
3 dl Dansukker Luomuruokosokeria
2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä
1 1/2 dl kookosmaitoa tai maitoa
3–4 raparperin vartta viipaleina
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
Pinnalle
4 dl maitoa
1 1/2 dl Dansukker Mansikanmakuista tomusokeria
1/2 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 1/2 rkl perunajauhoja
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
tuoreita mansikoita


Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, öljy ja kookosmaito. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle raparperiviipaleet ja sokeri. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen.

Mittaa kasariin muut aineet paitsi vaniljasokeri. Kiehauta koko ajan hämmennellen. Mausta valmis kastike vaniljasokerilla. Levitä lämmin kuorrute piiraan pinnalle. Koristele annokset tuoreilla mansikoilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperikakku

Raparperikakku

10 palaa
Ainekset

200 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
4 kananmunaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

5 dl raparperipaloja
½–¾ dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Vatkaa pehmeä rasva ja ruokokidesokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen, koko ajan voimakkaasti vatkaten. Yhdistä jauhot ja mausteet ja sekoita taikinaan. Kaada taikina voideltuun, ø 24–26 cm:n irtopohjaiseen vuokaan. Sekoita raparperipalat ja hillo-marmeladisokeri ja levitä seos taikinan päälle.

Paista noin 45 minuuttia. Tarjoa kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kinuski
1½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl kuohukermaa

Kuumenna ruokokidesokeria paksupohjaisessa kattilassa, kunnes se on kunnolla sulanut. Kaada kerma joukkoon. Kerma kuohuu voimakkaasti kaatovaiheessa. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes seos on kastikemaista. Jäähdytä. Ohenna tarvittaessa maidolla tai kermalla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Maaritin raparperi-hedelmäsose

Maaritin raparperi-hedelmäsose

n. 2 l
Ainekset

500 g vihreitä viinirypäleitä, siemenetön
500 g kiiviä kuorittuna ja pilkottuna
500 g raparperiä kuorittuna ja pilkottuna
1–1,5 dl vettä
1–2 kanelitankoa
1 luomulimetin raastettu kuori ja mehu
750 g (9 dl) Dansukker Hillosokeria


1. Sekoita ainekset Hillosokeria lukuun ottamatta kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä.

2. Poista kanelitanko ja soseuta seos.

3. Lisää Hillosokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen 5 minuuttia välillä sekoittaen.

4. Kaada sose puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä mieluiten viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperisima

Raparperisima

1 vrk + n. 7 vrk
Herkullista simaa raparperista
Ainekset

4 litraa vettä
12 dl raparperia viipaleina
500 g Dansukker Fariinisokeria
1/2 dl sitruunamehua
1/5 tl hiivaa
 


Kuumenna puolet vedestä ja lisää raparperit. Keitä hiljaisella lämmöllä 20 min. Kaada siivilöity raparperimehu sokerin päälle. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Lisää hiiva haaleaan liemeen. Jätä sima huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää 1 tl sokeria ja sulje pullot. Säilytä viileässä. Sima on valmista noin viikon kuluttua.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Chilillä ja kookoksella maustettu raparperichutney

Chilillä ja kookoksella maustettu raparperichutney

(n. 5 dl valmista chutneytä)
Ainekset

600 g raparperia
2 salottisipulia
2 punaista chilipalkoa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl kookoshiutaleita
1 dl valkoista balsamicoa
2 dl Dansukker Taloussokeria
1 tl suolaa
1 tl maustepippuria rouhittuna


Kuori raparperinvarret tarvittaessa ja paloittele ne. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna myös chilipalot. Lämmitä kattilassa öljy ja lisää sipulit sekä chili. Kuullota sipulit pehmeiksi ja lisää sitten raparperipalat, kookoshiutaleet, balsamico, sokeri sekä suola ja maustepippuri. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä. Purkita kuumana puhtaaseen purkkiin ja sulje kansi. Säilytä jääkaapissa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperi-rosmariinihillo

Raparperi-rosmariinihillo

1 iso tai 2 pienempää purkillista
Ainekset

1 kg raparperia paloiteltuna
1/2 dl vettä
2–3 rosmariininoksaa
500 g Dansukker Hillosokeria


Mittaa kattilaan paloitellut raparperit, vesi ja rosmariininoksat. Kiehauta. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Poista rosmariininoksat. Laita kuumennettuihin purkkeihin ja säilytä kylmässä.

Tarjoa mausteisen grilliruoan tai vaikkapa jäätelön seurana.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Raparperiketsuppi

Raparperiketsuppi

Ainekset

1 litra paloiteltua raparperia
3 silputtua sipulia
2 ½ dl valkoviinietikkaa
2 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
2 ½ dl Dansukker Talous- tai Luomuruokosokeria
500 g paseerattua tomaattia
2 tl suolaa
1 tl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua inkivääriä


Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin tunti tai kunnes seos on sakeutunut. Anna jäähtyä. Purkita ja säilytä jääkaapissa.

Reseptin on laatinut

Dansukker