Marjojen pakastaminen

Sokerilla pakastat kesän herkut luonnollisesti. Sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon maun ja värin pidempään ja mikä parasta, se suojaa myös C-vitamiinia.

Ohessa parhaat pakastusvinkit marjoille:

  • Pakasta vain ensiluokkaisia ja tuoreita marjoja
    • Pakasta marjat mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.
  • Annostele marjat kerralla käytettäviin annoksiin
  • Kiinteät marjat kannattaa pakastaa kokonaisina, hiukan pehmenneet marjat viipaloituina, soseena tai survoksena
  • Pakasta kokonaiset pehmeäkuoriset marjat (esim. vadelma, mansikka) mieluiten rasioissa
    • Kovakuoriset marjat (esim. herukka, puolukka) voi pakastaa myös pakastepusseissa.
  • Ripottele marjoille vähintään 2–3 rkl Taloussokeria tai Siro-sokeria per marjalitra
    • Sokeri suojaa marjojen C-vitamiinia, makua ja väriä ja auttaa säilyttämään etenkin pehmeiden marjojen rakenteen sulatusvaiheessa.
    • Ilman sokeria pakastetut marjat maistuvat usein yllättävän happamilta. Sokeri korvaa marjojen soluhengityksessä kulunutta sokeria ja saa marjat maistumaan tuoreen makeilta.
  • Kovakuoriset marjat voi pakastaa sokeriliemessä
    • Sokeriliemi estää kuoren sitkistymistä
    • Sokeriliemi: Keitä litra vettä ja 5 dl Taloussokeria. Jäähdytä liemi ja kaada marjojen päälle.
  • Tee pakkauksista litteitä, jotta jäätyminen tapahtuisi nopeasti
    • Mitä nopeampaa jäätyminen on, sitä pienempiä ovat jäätymisessä muodostuvat jääkiteet ja sitä vähäisemmiksi jäävät pakastamisen aiheuttamat muutokset marjoissa.
  • Poista ilma pakkauksesta ja sulje pakkaus tiiviisti
  • Merkitse pakkauksen sisältö ja pakkauspäivämäärä selvästi
  • Käytä marjat 10–12 kk kuluessa pakastamisesta

Katso myös herkulliset hilloreseptit