Makeisia glukoosisiirapilla

Glukoosisiirappi

Glukoosisiirapin avulla valmistat kätevästi suussa sulavaa toffeeta, fudgea, nekkuja ja muita herkkumakeisia. Sen taika on siinä, että makeisissa se säätelee tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin syntyy eri makeisille luonteenomainen, sileä koostumus.

Dansukker Glukoosisiirappi sisältää glukoosia, maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Se on valmistettu vehnätärkkelyksestä, mutta on gluteeniton ja sopii siksi myös keliaakikoille. Maultaan se on vähemmän makeaa kuin tavallinen siirappi.


Fudge

Fudge

35 minuuttia + 2–4 h
Fudge on pehmeää, "purtavaa" kermatoffeeta.
Ainekset

2 dl kuohukermaa
½ tl suolaa
vajaa 1 ½ dl (200 g) Dansukker Glukoosisiirappia
2 ½ dl (225 g) Dansukker Taloussokeria
2–3 rkl Dansukker Tummaa siirappia
½ dl vettä
1 ½ dl Dansukker Tomusokeria
1–2 rkl vettä
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria


1. Sekoita suola kermaan.

2. Mittaa glukoosisiirappi paksupohjaiseen ja korkeareunaiseen kattilaan. Lisää sokeri, tumma siirappi ja vesi ja sekoita tasaiseksi.

3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä täydellä teholla, kunnes seoksen lämpötila on 124 °C. Sekoita välillä.

4. Lisää kerma-suolaseos sekoittaen kattilaan (varo, seos kuohahtaa). Kuumenna uudelleen 124 asteeseen koko ajan sekoittaen.

5. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä 90 asteeseen. Sekoita massaa jäähtymisen aikana.

6. Sekoita 1 rkl vettä, tomusokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi, kiinteäksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa vettä tipoittain.

7. Lisää tomusokeritahna saman tien voimakkaasti sekoittaen massaan. Sekoita tasaiseksi.

8. Kaada kuuma massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan, käytä lopuksi kaavinta, ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä vähintään muutama tunti kunnes fudge on leikattavissa. (Jäähtymisaika riippuu fudgen paksuudesta.)

9. Leikkaa jäähtynyt fudge paloiksi ja nauti.

Huom! Fudgemassaan keittämisen jälkeen lisättävä tomusokeritahna saa aikaan fudgelle tyypillisen pehmeän, "purtavan" rakenteen. On tärkeää, että annat massan jäähtyä 90-asteiseksi ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Liian kuumaan massaan lisääminen saa aikaan tomusokerin liukenemisen, ja lopputuloksena on sitkeä toffee (mikä sekin toki maistuu vallan erinomaiselle).

Vinkki!
Voit maustaa fudgea esim. kuivatuilla karpaloilla. Lisää karpalot massaan viimeisenä tai ripottele ne vuokaan fudgen pinnalle ja painele kevyesti lastalla pintaan kiinni.

Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Toffeemakeiset

Toffeemakeiset

30 minuuttia
Tee itse herkullisia toffeenameja ilman lämpömittaria.
Ainekset

50 g margariinia tai voita
1½ dl kuohukermaa
1½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
1½ dl Dansukker Taloussokeria
1½ dl Dansukker Fariinisokeria tai Tummaa Muscovadosokeria
(1 rkl kaakaojauhetta)
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl vettä


1. Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää kerma, glukoosisiirappi, talous- ja fariinisokeri (sekä kaakaojauhe). Kuumenna ja keitä sekoittaen keskikovalla lämmöllä noin 15 minuuttia.

2. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

3. Sekoita tomusokeri, vaniljasokeri ja vesi keskenään ja lisää saman tien seokseen.

4. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan (esim. 15 x 15 cm) ja anna jähmettyä nelisen tuntia tai yön yli, kunnes toffee on leikattavissa.

5. Leikkaa paloiksi. Halutessasi kääri palat kelmuun tai folioon. Säilytys viileässä auttaa pitämään toffeepalat muodossaan.

Vinkki!
Jos haluat makeiseen pehmeämmän, fudgemaisen rakenteen, jäähdytä massaa runsaat 10 minuuttia ennen tomusokeritahnan lisäämistä. Sekoita pari kertaa jäähdytyksen aikana.

Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kovat karamellit

Kovat karamellit

1½ tuntia
Mausta ja värjää karamellimassa oman maun mukaan.
Ainekset

3 dl Dansukker Taloussokeria
1 1/2 dl vettä
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
1 maustemitallinen piparminttuöljyä tai muuta maustetta
elintarvikeväriä
3/4 dl Dansukker Tomusokeria


1. Öljyä uunipelti kevyesti.

2. Sekoita sokeri, vesi ja glukoosisiirappi paksupohjaisessa kattilassa. Keitä keskikovalla lämmöllä kunnes seoksen lämpötila on 152 °C.

3. Ota kattila liedeltä, sekoita mauste ja elintarvikeväri joukkoon. Kaada massa öljytylle uunipellille.

4. Anna jäähtyä, kerää välillä massaa lastalla kokoon. Kun massa on jäähtynyt käsin kosketeltavaksi, muodosta siitä tankoja, jotka leikkaat esimerkiksi saksilla paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa.

5. Säilytä tiiviskantisessa purkissa.

Vinkki!
Jos sinulla ei ole lämpömittaria, valuta pari tippaa kiehuvaa seosta lasilliseen kylmää vettä. Jos seos jähmettyy heti ja murtuu taitettaessa, on seos valmis.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Vaahtokarkit

Vaahtokarkit

noin 100 kpl
Tee itse herkulliset vaahtokarkit
Ainekset

7 liivatelehteä
3 munanvalkuaista
2 rkl Dansukker Tomusokeria
(elintarvikeväriä)
2 ¼ dl Dansukker Taloussokeria
2 rkl Dansukker Glukoosisiirappia
½ dl vettä
½ dl vettä liivatteiden liuottamiseen
2 dl Dansukker Tomusokeria
1 dl perunajauhoja


1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.

2. Vaahdota valkuaiset ja tomusokeri kestäväksi vaahdoksi. Jos haluat, voit lisätä seokseen elintarvikeväriä.

3. Mittaa kattilaan taloussokeri, glukoosisiirappi ja vesi.

4. Anna kiehua, kunnes seos on 100-asteista. Käytä lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.

5. Kuumenna ½ dl vettä esimerkiksi juomalasissa ja liuota joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.

6. Jatka sokeriliemen kuumentamista.

7. Kun seos on 127-asteista, ota se pois liedeltä ja kaada valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.

8. Lisää liivateneste vaahtoon ja jatka vatkaamista, kunnes massa on kiinteää ja kiiltävää ja alkaa jäähtyä.

9. Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja kaada uunipellille.

10. Laita vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota uunipellille tomusokeri- perunajauhoseoksen päälle tankoja tai yksittäisiä vaahtokarkkeja.

11. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Leikkaa tangot paloiksi.

12. Pyörittele palat tomusokeri-perunajauhoseoksessa.

Säilytä vaahtokarkit suljetussa purkissa huoneenlämmössä.

Vinkki!
Mausta vaahtokarkkimassa elintarvikearomeilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Suklaa-minttutoffeet

Suklaa-minttutoffeet

noin 35 kpl ½ tuntia + jähmettyminen
Herkulliset After Eightin makuiset suklaatoffeet
Ainekset

1/2 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl Dansukker Vaaleaa siirappia
1/2 dl Dansukker Glukoosisiirappia
3 dl kuohukermaa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
8 After Eight -makeista
½ tl (2 ½ ml) väkiviinaetikkaa


1. Sekoita sokeri, siirapit, kerma ja kaakaojauhe paksupohjaisessa ja korkeareunaisessa kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen keskikovalla lämmöllä 20 minuuttia.

2. Lisää suklaamakeiset ja etikka, sekoita ja keitä vielä 5 minuuttia sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on 120–125 °C tai tee pallokoe (kts. ohje alla). Tarvittaessa jatka hetki keittämistä. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun tai kevyesti öljyttyyn vuokaan (noin 15 x 20 cm).

3. Anna jähmettyä ja leikkaa paloiksi.

Vinkki!
Mikäli toffee on hyvin pehmeää, säilytys jääkaapissa auttaa pitämään palat muodossaan. Halutessasi pakkaa palat sellofaaniin tai folioon.

Mikäli et omista makeisten keittoon soveltuvaa lämpömittaria, voit tehdä keittämisen aikana ns. pallokokeen:
Tiputa muutama tippa kuumaa makeismassaa lasilliseen jääkylmää vettä. Jos massasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon, on toffeeseos valmis.

Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Konjakkitryffelit

Konjakkitryffelit

1 tunti
Suklaiset konjakkitryffelit aikuiseen makuun
Ainekset

120 g tummaa suklaata
1/4 dl kuohukermaa
1/4 dl Dansukker Glukoosisiirappia
1 rkl Dansukker Tomusokeria
2 tl kaakaojauhetta
1/2 rkl konjakkia

Viimeistelyyn
Dansukker Tomusokeria ja kaakaojauhetta


1. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa sulatusteholla.
2. Lisää kerma, glukoosisiirappi, tomusokeri, kaakaojauhe ja konjakki. Sekoita tasaiseksi.
3. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa, kunnes massa on pyöriteltäviksi palloiksi.
4. Pyöritä massasta tankoja tai palloja, käytä tomusokeria tarttumisen estämiseksi.
5. Kierittele tryffelit kaakaojauheessa. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Nopeat mikrokarkit

Nopeat mikrokarkit

30–40 kpl 15 minuuttia
Kermatoffeita nopeasti mikrossa
Ainekset

½ dl kuohukermaa
1 dl Dansukker Fariinisokeria
¾ dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
¼ dl Dansukker Glukoosisiirappia


Sekoita ainekset mikronkestävässä lasikulhossa (n. 2 l). Keitä 600 W teholla 8 minuuttia. Ota astia mikrosta (käytä patalappua tai uunikinnasta apuna), ja lusikoi seos varovasti makeisvuokiin. Varo, seos on polttavan kuumaa! Anna jähmettyä. Säilytä viileässä.

HUOM! Älä tuplaa reseptiä vaan keitä makeiset aina reseptin mukaisissa erissä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Katso makeisten keitto-ohjeita »

Lisää makeisohjeita »