Tee itse mehua!

Kun valmistat mehun itse, tiedät, mitä se sisältää. Ei tarpeettomia lisäaineita, vain puhtaita ja tuoreita marjoja ja hedelmiä. Hyvän mehun saat höyryttämällä marjat mehustimessa tai keittämällä ne kattilassa, katso ohjeet alla. Valmiista mehusta voit nauttia saman tien tai säilöä sen talven varalle: itsetehty, kesältä maistuva mehu piristää mukavasti myös kaamoksen koittaessa.


Marjamehu

Marjamehu

Ainekset

1 kg marjoja (vadelmia, mansikoita, punaherukoita…)
5 dl vettä
300 g (n. 3,5 dl) Dansukker Taloussokeria 


Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua poreillen kannen alla noin 20 minuuttia. Siivilöi. 

Kaada mehu (noin 1,2 l) takaisin kattilaan, lisää sokeri ja keitä vielä noin 10 minuuttia. Pullota puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä jääkaapissa. Mehun voi myös pakastaa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Sitruunainen mustaherukkamehu

Sitruunainen mustaherukkamehu

1 litra
Ainekset

6 dl vettä
2 l mustaherukoita
5 dl Dansukker Taloussokeria (5 dl/mehulitra)
1 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria (1 dl/mehulitra)
1 sitruunan mehu


Kiehauta vesi ja lisää marjat. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia. Puserra marjoja kattilan reunoja vasten. Siivilöi mehu ja mittaa kattilaan. Lisää sokerit ja sitruunamehu. Anna kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes sokeri on liuennut. Kuori vaahto. Pullota pestyihin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Omenamehu

Omenamehu

noin 2 l
Ainekset

2 kg happamia omenoita
1 l vettä
4 sitruunaa
3 tl sitruunahappoa
6 dl Dansukker Taloussokeria / mehulitra


Huuhtele ja paloittele omenat. Kaada omenapalat ja vesi kattilaan. Anna kiehua kannen alla 20 minuuttia.

Kaada seos harsokankaalla peitettyyn astiaan ja anna valua kankaan läpi puolisen tuntia.

Purista sitruunoista mehu ja sekoita omenamehuun. Mittaa mehu puhtaaseen kattilaan. Kiehauta ja lisää sokeri sekä sitruunahappo. Kiehauta uudelleen ja kuori vaahto pinnalta. Kaada mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje. Säilytä viileässä.

Omenat voi keittää myös höyrymehustimella.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Tyrnimehu

Tyrnimehu

noin 1 litra 25 minuuttia
Ainekset

6 dl tyrnimarjoja
6 dl vettä
3 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria


Mittaa marjat, vesi ja sokerit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto. Siivilöi mehu ja pullota pestyihin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Keitetyn mehun perusohje

Keitetyn mehun perusohje

Ainekset

kypsiä marjoja
vettä 4–5 dl/marjakilo
Dansukker Taloussokeria 300–500 g/mehulitra


1. Puhdista ja huuhdo marjat tarvittaessa.

2. Kiehauta vesi isossa teräs- tai emalikattilassa. Lisää marjat ja anna kiehua kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet. Pusertamalla marjoja kattilan reunoja vasten keittoaikaa voi lyhentää.

3. Siivilöi mehu mieluiten sideharsokankaan läpi, jolloin saat kirkasta mehua (metallisiivilä päästää läpi marjasakkaa). Älä painele marjoja siivilöinnin aikana.

4. Mittaa mehu kattilaan. Lisää sokeri. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta.

5. Pullota mehu pestyihin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä viileässä.

Yhdestä marjakilosta saadaan reilu litra mehua.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Höyrymehun perusohje

Höyrymehun perusohje

Ainekset

kypsiä marjoja tai hedelmiä
Dansukker Taloussokeria 300–500 g/marjakilo


1. Huuhdo marjat tarvittaessa. Marjat voi käyttää terttuineen. Kaada marjat ja sokeri kerroksittain höyrymehustimen marjakehikkoon niin, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja tai hedelmiä.

2. Sulje höyrymehustimen kansi tiiviisti. Anna veden kiehua pohjakattilassa 30–80 minuuttia eli kunnes marjat ovat vaalentuneet.

3. Ota ensimmäinen mehuerä n. 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannuun ja kaada se takaisin marjojen päälle.

4. Valuta mehu kattilaan. Mehua ei pulloteta suoraan höyrymehustimesta, koska mehun voimakkuus ja sokeripitoisuus vaihtelevat ensimmäisen ja viimeisen valutuskerran välillä.

5. Kiehauta koko mehuerä nopeasti. Pullota mehu pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin. Täytä pullot aivan täyteen ja sulje korkit välittömästi. Säilytä viileässä.

– Yhdestä marjakilosta saadaan noin 1 litra höyrymehua.
– Sokerin avulla mehu irtoaa marjoista paremmin ja saat enemmän mehua.
– Voit myös sekoittaa useampia marjalaatuja keskenään.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustikka-mansikkamehu

Mustikka-mansikkamehu

Ainekset

1 kg mustikoita (1,5 l)
1 kg mansikoita (2 l)
8 dl vettä
600 g Dansukker Taloussokeria (7 dl)


Valmista mehu keitetyn mehun perusohjeen mukaan.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Vadelmamehu

Vadelmamehu

noin 2 litraa
Ainekset

2 kg (4 l) vadelmia
1½ l vettä
1 sitruunan mehu
1 kg Dansukker Taloussokeria


Huuhtele vadelmat. Keitä niitä vedessä 5 minuuttia. Kaada seos harsokankaalla peitettyyn astiaan ja anna valua kankaan läpi puolisen tuntia. Kaada valunut mehu puhtaaseen kattilaan, lisää sokeri ja sitruunamehu. Keitä mehua ja kuori vaahtoa pois pinnalta, kunnes mehu on täysin kirkasta. Kaada mehu puhtaisiin, kuumennettuihin pulloihin ja sulje. Säilytä viileässä.

Voit tehdä mehun myös muista marjoista tai hedelmistä.

Vinkki!
Saat näyttävän juoman, kun lisäät tarjoiltavaan mehuun tuoreita marjoja koristeeksi.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mustaherukkamehu

Mustaherukkamehu

Ainekset

4 kg mustaherukoita (noin 8 l)
1¼ kg Dansukker Taloussokeria (15 dl)


Valmista mehu höyrymehun perusohjeen mukaan.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Muita mehureseptejä löydät täältä »