Herkullisia reseptejä

Hemmottele makuhermojasi kotitekoisella hillolla ja marmeladilla. Täältä löydät jännittäviä reseptejä, joiden avulla valmistat paitsi maistuvia myös herkullisen näköisiä hilloja ja marmeladeja. Hillosokerin avulla onnistut helposti.

Erilaisilla mausteilla saat uutta makua perinteisiinkin hilloihin. Kokeile kaneli- tai vaniljatankoa, tähtianista, kardemummaa tai inkiväärin palasta hillon seassa. Tai silppua mausteeksi tuoretta minttua, kanelibasilikaa tai hippunen rosmariinia. Yhdistele myös monipuolisesti marjoja ja hedelmiä.

Tee helposti myös kauniit etiketit hillopurkeillesi.

Marjahillo


(noin 5 dl)

Ainekset

1 l marjoja
½ dl vettä
3 dl Dansukker Hillosokeria


1. Sekoita ainekset kattilassa.

2. Kuumenna ja keitä 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto ja jäähdytä hetki.

3. Purkita hillo. Säilytä jääkaapissa.

Kesähillo


Ainekset

250 g (n. 0,5 l) punaherukoita
750 g (n. 1,5 l) vadelmia
0,5 dl vettä
500 g (n. 6 dl) Dansukker Hillosokeria


Laita puhdistetut marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna, kunnes muodostuu höyryä. Sekoita Hillosokeri joukkoon. Kiehauta ja keitä marjoja noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.
Anna hillon jäähtyä 15-30 minuuttia, sekoita välillä. Kuori tarvittaessa vaahto pinnalta. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin. Sulje ja säilytä viileässä.

Vinkki!
Maukas kesähillo syntyy myös mm. vadelmista ja mustaherukoista tai mansikoista ja karviaisista.

Mansikka-limettihillo


Ainekset

2 l mansikoita
4 limetin mehu ja kuori
1–2 limetin hedelmäliha
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Puhdista mansikat ja pilko. Raasta limettien kuori raastimen hienoimmalla terällä. Halkaise hedelmät ja purista mehu talteen. Halkaise lisäksi kaksi limettiä ja leikkaa niiden hedelmäliha pieniksi paloiksi. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä hiljalleen, välillä sekoittaen, 10–15 minuuttia. Kuori tarvittaessa vaahto päältä. Kaada hillo heti kuumiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Sulje tölkit, säilytä viileässä ja avattu tölkki jääkaapissa. Voit myös pakastaa hillon.

Resepti: Ruokatoimittaja Kiia Renko. Resepti löytyy myös Hillosokeri 20 vuotta
-esitteestä, johon on kerätty suomalaisten ruokatoimittajien parhaimpia Hillosokeri-ohjeita.

Teresan mansikka-piparminttuhillo


Ainekset

1 kg (2 l) mansikoita
500 g (6 dl) Dansukker Hillosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
2 oksaa tuoretta piparminttua
0,5–1 dl vettä


Puhdista mansikat ja paloittele niitä hieman halutessasi. Kaada kattilaan kerroksittain mansikoita ja hillosokeria. Lisää myös vaniljasokeri, piparmintun oksat sekä lopuksi vesi. Nosta kattila liedelle ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä poreillen 5–10 minuuttia, sekoita välillä. Kerää pinnalle syntynyt vaahto pois isolla lusikalla tai reikäkauhalla. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä hieman. Purkita hillo hyvin puhdistettuihin hillopurkkeihin, sulje purkit ja jäähdytä hillo kokonaan. Nosta jäähtyneet purkit jääkaappiin, kylmiöön tai hillokellariin.

Hillosokerilla valmistettu hillo säilyy tarvittaessa myös huoneenlämmössä valolta suojattuna, mutta parhaiten hillo säilyttää värinsä ja arominsa viileässä.

Sitruksinen mustikkahillo


Ainekset

500 g mustikoita
0,5 dl vettä
1 kanelitanko tai ½ tl kanelia
½ tl sitruunan kuoriraastetta
250 g Dansukker Hillosokeria
½–1 tl Dansukker Vaniljasokeria


Laita marjat, vesi, kanelitanko ja hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste kattilaan ja kuumenna, kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri koko ajan sekoittaen joukkoon. Anna kiehua hiljalleen 10–15 minuuttia. Mausta valmis hillo vaniljasokerilla. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia, kuori pinnalle mahdollisesti muodostunut vaahto ja poista kanelitanko. Laita hillo hyvin pestyihin purkkeihin. Säilytä viileässä.

Mustaherukkahillo


Ainekset

1 kg perattuja mustaherukoita
½ dl vettä
vaniljatanko
½ kg Dansukker Hillosokeria TAI
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Mittaa peratut ja huuhdotut marjat kattilaan. Kaada päälle vesi ja lisää joukkoon halkaistu vaniljatanko. Lisää hillosokeri ja sekoita. Kuumenna ja keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia.

Elokuun hillo


Ainekset

500 g vadelmia
300 g punaisia viinimarjoja
200 g karviaisia tai raparperia
½ dl vettä tai viiniä
500 g (6 dl) Dansukker Hillosokeria tai 1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
pieni pala kuivattua inkivääriä tai
1 tl rouhittua anista


Mittaa marjat, vesi tai viini, sokeri ja valitsemasi mauste kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä ja keitä noin 5–10 minuuttia silloin tällöin kattilan sisältöä ravistellen tai kevyesti sekoittaen. Jäähdytä vartti, poista inkiväärin pala ja purkita.

Karviaismarmeladi


Ainekset

2 l karviaismarjoja
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
1/2 dl vettä
1/4–1/2 tl kanelia
2 tähtianista


Poista marjoista kannat ja laita ne kattilaan yhdessä hillo-marmeladisokerin ja veden kanssa. Lisää myös kaneli ja tähtianikset. Kuumenna ja keitä välillä sekoittaen 5–10 minuuttia tai kunnes kuoret alkavat hajota. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Kaada hillo lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin ja sulje. Säilytä viileässä.

Huom!
Pakastemarjoja käyttäessäsi toimi kuten yllä, mutta jätä ohjeen vesi pois.

Lempeä karviaishillo


Ainekset

1 ½ kg karviaisia
½ dl vettä
500 g banaania
1 rkl raastettua inkivääriä
1 kg Dansukker Hillosokeria
tai 2 pkt (à 330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Perkaa ja huuhdo karviaiset. Mittaa marjat, vesi ja raastettu inkivääri kattilaan. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää banaanit paloina ja soseuta ainekset.

Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää joukkoon hillosokeri. Keitä kymmenisen minuuttia. Jäähdytä hilloa puolisen tuntia. Jaa hillo puhtaisiin tölkkeihin ja sulje kansilla. Säilytä viileässä.

Vinkki!
Banaani sopii hyvin pehmentämään kirpakoiden ainesten makua. Kokeile sitä myös raparperin kanssa. Karviaishillon voi maustaa kanelilla, kardemummalla, vaniljalla tai inkiväärillä.

Marja-minttuhillo


Ainekset

600 g mansikoita
200 g vadelmia
200 g mustikoita
½ dl vettä
500 g (6 dl) Dansukker Hillosokeria TAI 
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
½–1 tl kuivattua minttua


Mittaa marjat, vesi, sokeri ja minttu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi miedolla lämmöllä ja keitä noin 5 minuuttia silloin tällöin kattilan sisältöä ravistellen tai kevyesti sekoittaen. Jäähdytä vartti ja purkita.

Helppo omenasose


Ainekset

2 kg soseutettuja omenia
(noin 2,5 kg käsittelemättömiä omenoita)
2 dl vettä
(1 sitruunan mehu)
1 kg Dansukker Hillosokeria


Pese omenat huolellisesti, kuori ja poista siemenkodat. Höyrytä omenalohkot pehmeiksi vesitilkassa ja survo soseeksi. Punnitse sose. Lisää vesi, sitruunasta puristettu mehu ja hillosokeri.
Keitä sosetta 10 minuuttia välillä sekoittaen. Varo kuumaa sosetta ja pienennä tarvittaessa lämpöä.
Kaada sose puhtaisiin, kuumiin lasitölkkeihin, puhdista lasitölkin reunat ja sulje tölkit.

Resepti: Ruokatoimittaja Inga Aaltonen. Resepti löytyy myös Hillosokeri 20 vuotta
–esitteestä, johon on kerätty suomalaisten ruokatoimittajien parhaimpia Hillosokeri-ohjeita.

Viinimarjahyytelö


Ainekset

1 litra puolikypsistä musta- tai punaviinimarjoista keitettyä mehua
(= 1 kg herukoita ja 3–4 dl vettä)

800–1000 g Dansukker Taloussokeria
TAI
800–1000 g Dansukker Hillosokeria
TAI
2 pkt (à 330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Mittaa mehu ja sokeri kattilaan. Sekoita vain sen verran, että sokeri liukenee. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä sekoittamatta. Keittoaika Taloussokerilla on noin 20 minuuttia ja Hillosokereilla noin 10 minuuttia.

Tee hyytelökoe: Ota ruokalusikallinen keitosta kylmälle lautaselle ja jäähdytä nopeasti jääkaapissa tai pakastimessa. Vedä lusikalla hyytelön keskelle vako. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista.

Kuori vaahto. Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä.

Hillosokerin tai Hillo-marmeladisokerin käyttö lyhentää keittoaikaa, mutta hyytelöstä ei tule aivan yhtä sileää ja kirkasta kuin Taloussokeria käytettäessä. Hyytelö onnistuu paremmin keitetystä kuin höyrymehusta.