SteviaSokeri-tuotteeseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia


Mikä on Stevia?

Stevia on astereiden heimoon kuuluva kasvi, jonka tieteellinen nimi on Stevia rebaudiana Bertoni. Se on peräisin Etelä-Amerikasta, jossa sen lehtiä on käytetty ruokien ja juomien makeuttamiseen satoja vuosia. Sieltä kasvi on tuotu mm. Japaniin, Kiinaan ja Koreaan, missä sitä on viljelty ja käytetty jo kauan. Kasvin lehdet sisältävät makealta maistuvia stevioliglykosideja, jotka uutetaan ja käytetään makeutusaineena.


Mitä ovat stevioliglykosidit?

Makealta maistuvia stevioliglykosidejä esiintyy steviakasvin lehdissä. Stevioliglykosidit uutetaan lehdistä ja myydään puhtaassa muodossa. Stevioliglykosidit ovat 200–300 kertaa makeampia kuin sokeri. EU:ssa stevioliglykosidit katsotaan lisäaineiksi. Niiden E-koodi on E960.


Miten steviakasvista saadaan makeutusainetta (=stevioliglykosideja)?

Ensin lehdet poimitaan, minkä jälkeen ne kuivataan. Kuivatut lehdet jauhetaan hienoksi ja laitetaan kuumaan veteen, jolloin makeat yhdisteet erottuvat. Uute suodatetaan, huuhdellaan ja kuivataan puhtaaksi valkoiseksi jauheeksi, jonka stevioliglykosidipitoisuus on vähintään 95 %. Käsittely muistuttaa sokerin valmistamista sokerijuurikkaista.


Mitä on SteviaSokeri?

SteviaSokeri on sokerin ja steviakasvin sisältämien makeutusaineiden eli stevioliglykosidien sekoitus. Toisin sanoen kyseessä on kahden luonnossa esiintyvän makeuttajan yhdistelmä. SteviaSokeri on hyvin hienojakoista ja irtonaista, minkä ansiosta 1 dl SteviaSokeria makeuttaa yhtä paljon kuin 1 dl tavallista sokeria, mutta painaa vain puolet tästä ja sisältää näin ollen vain puolet tavallisen sokerin kaloreista.


Mitä ovat SteviaSokerin edut?

SteviaSokeri on tarkoitettu kuluttajille, jotka haluavat vähentää sokerin käyttöä, mutta myös nauttia sokerin hyvistä ominaisuuksista mm. ruoissa ja juomissa. Kalorittomien stevioliglykosidien ansiosta SteviaSokeri makeuttaa yhtä paljon kuin sokeri mutta sisältää vähemmän energiaa. Sokeri puolestaan vähentää stevioliglykosidien sivumakua, jota on usein kuvattu hieman karvaaksi, lakritsin makua muistuttavaksi jälkimauksi.


Mihin SteviaSokeria voidaan käyttää?

SteviaSokeria käytetään kuten tavallista sokeria esimerkiksi kahviin, teehen, jälkiruokiin ja ruokiin.


Voiko tuotetta käyttää omiin ruokaohjeisiin?

Kyllä voi, ja SteviaSokeri kestää korkeita lämpötiloja ja hapanta ympäristöä kuten tavallinen sokeri. Paljon sokeria sisältävissä ruokaohjeissa kannattaa käyttää hieman vähemmän SteviaSokeria, sillä muuten lopputuloksesta voi tulla aiottua makeampi. SteviaSokerilla valmistettujen hillojen säilyvyysaika on lyhyt, koska ne sisältävät vähän sokeria. Säilyvyysaikaa voi pidentää säilöntäaineella. Jäätelöstä tulee yleensä kovempaa, koska jääkiteiden koko kasvaa, kun sokeria on vähemmän.


Miten SteviaSokeria annostellaan?

Yhden sokeridesilitran sijaan käytetään 1 dl SteviaSokeria. Jos annostelet SteviaSokeria painon mukaan, käytä vain puolet tavallisen sokerin painosta.


Miksi SteviaSokerilla on erityinen koostumus?

Erityisen valmistusprosessinsa ansiosta SteviaSokerin koostumus on irtonaista, hienojakoista ja kevyttä, minkä ansiosta 1 dl tuotetta painaa vain puolet tavallisen sokerin painosta, mutta makeuttaa yhtä paljon. Valmistusmenetelmän ansiosta maku on paras mahdollinen, koska steviakasvin makeat ainesosat (stevioliglykosidit) on kapseloitu tasaisesti sokerin sisään. Hienojakoisuutensa ansiosta SteviaSokeri myös liukenee nopeasti nesteeseen.


Mistä SteviaSokerin stevia on peräisin?

Dansukker SteviaSokeri -tuotteeseen käytettävät stevioliglykosidit on tuotettu Malesiassa. Ne uutetaan steviakasvin lehdistä, jotka on viljelty Kiinassa ja Keniassa.


Kuinka hyvin SteviaSokeri säilyy?

Tuotteen säilyvyys on neljä vuotta.


Miten SteviaSokeria säilytetään?

SteviaSokeria säilytetään samalla tavalla kuin tavallista sokeria, kuivassa ja huoneenlämmössä.


Onko SteviaSokerissa gluteenia?

Ei, SteviaSokeri on gluteenitonta.


Miksi stevian päivittäiselle saannille on yläraja (ADI-arvo)?

Stevia, eli stevioliglykosidit, luokitellaan lisäaineeksi, ja kaikille lisäaineille määritetään ADI-arvo. ADI (Acceptable Daily Intake) tarkoittaa hyväksyttävää päiväsaantia, ja se kertoo, kuinka paljon lisäainetta voi nauttia ilman riskejä. ADI-arvo ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa kohti. Stevian ADI-arvo on 4 mg stevioliekvivalenttia painokiloa kohti päivässä. Tämä arvo alittaa selvästi tason, jolla riskejä saattaa esiintyä.

Kuinka suurta määrää SteviaSokeria ADI-arvo 4 mg/kg/päivä vastaa?

Stevian ADI-arvo on 4 mg stevioliekvivalenttia painokiloa kohti päivässä. Yksi stevioliekvivalentti vastaa kolminkertaista määrää stevioliglykosideja (steviaa). Jos henkilö painaa 60 kg, ADI-arvo lasketaan seuraavasti: 60 x 4 x 3 mg steviaa/päivä = 720 mg steviaa/päivä.

Yksi gramma SteviaSokeria sisältää noin 0,45 prosenttia stevioliglykosideja (4,5 mg), joten ADI-arvo vastaa 160 grammaa SteviaSokeria. Tämä määrä vastaa makeudeltaan 320 grammaa tavallista sokeria, sillä yksi gramma SteviaSokeria on kaksi kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.

Muuntotaulukko:
160 g SteviaSokeria = runsas 3,5 dl

Oheisessa taulukossa on SteviaSokerin hyväksyttävä päivittäinen saanti (ADI, Acceptable Daily Intake). Alla olevat määrät on laskettu siten, että kuluttaja ei saa stevioliglykosideja muualta kuin SteviaSokerista.

Henkilön paino 60 kg 40 kg 20 kg 10 kg
Hyväksyttävä SteviaSokeri-määrä per henkilö per päivä 160 g = n. 3,5 dl 105 g = n. 2,4 dl 53 g = n. 1,2 dl 27 g = n. 0,6 dl

 


Miten SteviaSokeri pilkkoutuu elimistössä?

Sokeri ja stevioliglykosidit hajoavat eri tavoin. Ruoansulatusentsyymit pilkkovat sokerin glukoosiksi ja fruktoosiksi, jotka molemmat imeytyvät verenkiertoon ja osallistuvat aineenvaihduntaan tuottaen energiaa. Stevioliglykosideja ruoansulatusentsyymit eivät sitä vastoin pysty pilkkomaan. Paksusuolen bakteerit hajottavat stevioliglykosidit stevioliksi, josta suurin osa imeytyy ja erittyy virtsaan (stevioliglukuronidina). Loppu erittyy ulosteeseen. Näin stevioliglykosidit eivät osallistu lainkaan energia-aineenvaihduntaan.


Mistä saa lisää steviaa koskevaa tietoa?

Tässä muutamia linkkejä:
www.dansukker.fi
www.globalsteviainstitute.com
www.npsweet.com
www.purecircle.com