Usein kysyttyä Dansukker-sokereista


Kidesokerit

Taloussokeri

Siro erikoishieno sokeri

Miten Siro eroaa Taloussokerista?
Siro on Taloussokeriin verrattuna pienikiteisempää sokeria. Se sopii erinomaisesti leivontaan, sillä pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa ja vaahdotettaessa taikinasta tulee kuohkeampaa. Pienet kiteet myös sulavat nopeammin, mikä nopeuttaa vaahtoutumista. Siro sopii mainiosti myös koristeluun, sillä pienet kiteet tarttuvat hyvin leivonnaisen pintaan (esim. donitsit).
1 dl Taloussokeria painaa n. 88 g, 1 dl Siroa painaa n. 90 g, eli käytännössä Taloussokerin voi korvata suoraan Sirolla leivonnassa ja jälkiruoissa.

Luomukidesokeri

Mistä Luomukidesokeri on tehty?
Luomusokeri on valmistettu luomuruokosokerista, joka on tuotettu luonnonmukaisesti viljellyistä sokeriruo'oista.

Ruokokidesokeri

Mistä Dansukker Ruokokidesokerin sokeri on peräisin?
Dansukker Ruokokidesokeri on Reilun kaupan tuote. Sokeri tulee Malawista.

Voiko ruokokidesokeria käyttää leivonnassa?
Kyllä voi, kidesokerin tapaan. Ruokokidesokeri ei kuitenkaan vaahtoudu yhtä hyvin kuin Siro. Ruokosokeri antaa leivonnaiselle enemmän väriä ja aromia.

Onko ruskea sokeri terveellisempää kuin tavallinen sokeri?
Periaatteessa ruskeassa sokerissa on jäljellä enemmän hiven- ja kivennäisaineita (Dansukker-sokereista Muscovadossa eniten). Käytännössä niiden ravitsemuksellinen merkitys on pieni, kun sokeria käytetään pieniä määriä.

Onko ruokosokeri värjättyä?
Ei ole. Ruokosokerin väri on luonnollinen ja peräisin sokeriruo’osta. Sokeria puhdistettaessa ruokosokeri voidaan jättää tummemmaksi, jolloin sen luonnolliset aromiaineet ja melassi antavat oman makunsa ruskealle sokerille. Sen sijaan juurikaspohjainen sokeri pitää aina puhdistaa kokonaan, koska juurikkaassa on voimakas ”maan maku”.


Palasokerit

Miksi Sirkku- ja Pulmu-pakkaukset ovat vajaita?
Palasokeripakkaukset pakataan täyteen pakkauslinjalla. Varastoinnin/kuljetuksen aikana palat hakevat paikkansa/lomittuvat pakkauksessa, jolloin ne vievät vähemmän tilaa ja pakkaus saattaa näyttää avattaessa vajaalta. Sisältö on kuitenkin 750 g palasokeria.

Kuinka monta kaloria yksi palasokeri sisältää?
Yksi palasokeri (Sirkku) sisältää noin 10 kcal.

Mistä Ruokopalasokerin sokeri on peräisin?
Ruokopalasokeriin käytettävä sokeri tulee Malawista ja se on reilun kaupan ruokosokeria. Sokeri puristetaan paloiksi Kantvikissa Kirkkonummella.

Kaapista löytyi vanhaa palasokeria, voiko käyttää?
Kuivassa ja huoneenlämmössä säilytettynä sokeri säilyy lähes rajattomasti.


Hillosokeri, Hillo-Marmeladisokeri

Mitä pektiini on?
Pektiini on marjojen ja hedelmien sisältämä, ”luonnon oma” hyytelöimisaine. Se saa aikaan hillojen, hyytelöiden ja marmeladien hyytelöitymisen yhdessä sokerin ja hapon kanssa. Kasvisolujen tukirakenteet koostuvat pektiinistä. Hedelmien ja marjojen pektiinimäärät vaihtelevat lajin ja kypsyysasteen mukaan.

Valmistin hillon Hillosokerista. Miksi hillo ei hyydy?
Yleensä liian löysään hilloon on syynä liian lyhyt keittoaika. Keittoaika alkaa siitä, kun seos alkaa kuplia = kiehua kevyesti kattilassa. Jos hilloa keitetään liian vähän, hillosokerin hyytelöimisaine pektiini ei todennäköisesti ehdi liueta nesteeseen. (huom! liian pitkä keittoaika voi heikentää pektiinin tehoa). Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi suosittelemme käyttämään Hillosokeri- ja Hillo-marmeladisokeripakkauksien ohjeissa annettuja määriä.

Miksi hillosta tuli liian kiinteää?
Marjat ovat luonnontuotteita, joissa luontaisen pektiinin määrä voi vaihdella. Runsaasti pektiiniä sisältävät marjat hyytelöittävät hilloa jo itsessään.

Voinko käyttää Hillosokeria, jos parasta ennen päiväys on mennyt umpeen?
Vanhentunutta Hillosokeria ei kannata käyttää säilönnässä, sillä Hillosokerin sisältämä pektiini menettää hyytelöimiskykynsä vanhetessaan.
Parasta ennen -päiväyksen jälkeen Hillosokeria voi kuitenkin käyttää esim. marjapiirakoissa ja marjaruokien makeuttamiseen.

Löysin kaapistani viime vuonna ostetun Hillosokeri-pussin. Sokerissa on tummia pilkkuja, voiko sitä vielä käyttää?
Tummat pilkut ovat todennäköisesti pektiiniä, joka tummuu ajan myötä sitruunahapon vaikutuksesta. Pektiinin tummumisella ei ole vaikutusta Hillosokerin toimivuuteen, vaan tuotetta voi käyttää normaalisti, mikäli parasta ennen -päiväys ei ole vielä umpeutunut.

Miten valmistan lisäkehyytelöä Hillosokerilla?
Esimerkiksi pihlajanmarjahyytelöä valmistettaessa Hillosokeria käytetään 100 g/1 dl keitettyä mehua.

Hillo-marmeladisokeria käytettäessä hyytelön perusohje on 2 pkt (2 x 330 g) Hillo-marmeladisokeria/1 litra keitettyä mehua.

Hyviä säilöntäreseptejä löydät osoitteesta www.dansukker.fi, kohdasta reseptit ja Onks hilloo? -esitteestämme. Tutustu myös Hillo-Infoon ja parhaisiin pakastusvinkkeihin.

Miten Hillo-marmeladisokeri eroaa Hillosokerista, muuten kuin pakkauskoossa?
Hillo-marmeladisokerilla valmistettu hillo on kiinteämpää ja sisältää vähemmän sokeria (lisättyä sokeria noin 25 %) ja enemmän marjaa (75 %). Hillosokerilla vastaavat luvut noin 33 % ja 67 %.
Sokeri auttaa hilloja säilymään. Täten pienemmän sokerimäärän vuoksi Hillo-marmeladisokerilla valmistettu hillo säilytetään jääkaapissa, kun taas hieman enemmän sokeria sisältävä ”Hillosokeri-hillo” säilyy avaamattomana tarvittaessa myös huoneenlämmössä.

Käytin vahingossa Hillosokeria Taloussokerin sijaan leivonnassa, mitä tapahtuu?
Välttämättä ei tapahdu mitään, mutta leivonnaisesta saattaa tulla likilaskuinen. Riippuu, kuinka paljon taikinassa on käytetty sokeria (Hillosokeri sisältää sokeria 98 %).

Voiko Hillosokeria käyttää leivontaan?
Emme suosittele.

Voiko Hillosokeria ripotella pakastettaviin marjoihin?
Maun, värin ja C-vitamiinin säilyttämiseksi pakastettaviin marjoihin ripotellaan Taloussokeria tai pienikiteisempää Siroa. Hillosokerilla taas keitetään pakastemarjoista hilloa.

Voiko Hillosokerilla tehdyn hillon pakastaa?
Pektiini kestää pakastamisen, mutta pakastus on sinänsä turhaa, sillä Hillosokeri-hillo säilyy ilman sitä. Yksi vaihtoehto on tehdä hillo talven mittaan pienissä erissä pakastemarjoista Hillosokerilla tai Hillo-marmeladisokerilla.

Käytin vahingossa Hillosokeria kotikaljan käymisastiaan, tuleeko hyytelöä?
Käyminen saattaa lähteä hitaammin kuin tavallisella sokerilla. Pektiini vaatii keittämisen, että alkaa hyytelöittää.

Voinko käyttää Hillosokeria marjapiirakoiden täytteissä?
1 dl Hillosokeria 5 dl:aan kevyesti murskattuja marjoja hyydyttää ja makeuttaa marjatäytteen. Hyytyminen paiston jälkeen kestää jonkin aikaa.

Onko Hillosokerilla, Hillo-marmeladisokerilla tai Minihillosokerilla tehty hillo paistonkestävää?
Ei ole.


Tomusokerit

Mitä tärkkelystä tomusokeri sisältää ja miksi?
Tomusokerin, Kaakao- ja Mansikanmakuisen tomusokerin tärkkelys on perunatärkkelystä. Sitä tarvitaan, ettei tomusokeri paakkuuntuisi. Kaikki Dansukker Tomusokerit ovat gluteenittomia.

Mikä on sopiva sekoitussuhde kakkukuorrutukselle?
2 dl tomua, 1-2 rkl vettä (lisää varovasti)

Mikä oli vanhan tomusokeripakkauksen koko?
Vanha Suomen Sokeri Oy:n pakkaus oli 225 g. Dansukker-tomusokeripakkaus oli aluksi 250 g, joka muutettiin 500 g pakkaukseksi 2000-luvun alussa. Jos kyse on hyvin vanhoista resepteistä, niissä mainittu ”1 pkt tomusokeria” tarkoittanee ensiksi mainittua 225 gramman pakkausta.

Sisältääkö Kaakaotomusokeri laktoosia?
Ei sisällä. Kaakaotomusokerin kaakao on laktoositonta ja maidotonta.


Rapea Raesokeri

Miksi raesokeri ei ole enää yhtä kovaa/pehmeää kuin ennen?
Raesokerin reseptiä ei olla muutettu. Aikaisemmin Dansukker-valikoimassa oli myös Kova Raesokeri, jonka myynti on kuitenkin lopetettu.

Miten raesokeri valmistetaan?
Rapea raesokeri valmistetaan sokeripaloista murskaamalla.


Fariinisokeri

Mistä fariinisokeri on valmistettu?
Fariinisokeri on valmistettu kidesokerista ja elintarvikemelassista (ruokosokerisiirapista)

Miten kovettuneen Fariinisokerin saa pehmeäksi?
Kovettunut Fariinipussi pehmenee laittamalla pussiin 0,5-1 tl vettä/0,5 kg Fariinia ja pussi suljetaan huolellisesti. Sokeri pehmenee 1-2 päivässä.
Avattu fariinipussi kannattaa säilyttää huolellisesti suljettuna tiiviissä muovirasiassa tai lasipurkissa kovettumisen estämiseksi.


Hyytelösokeri

Sisältääkö Hyytelösokeri liivatetta?
Hyytelösokeri ei sisällä liivatetta, vaan hedelmäpektiiniä. Hyytelösokeri on täysin kasvipohjainen tuote ja sopii siten myös kasvissyöjille tai muille eläinkunnan tuotteita välttäville. Hyytelösokeri on gluteeniton.

Voiko Hyytelösokeria käyttää kuten liivatetta?
Hyytelösokerilla syntyy helposti herkulliset jälkiruokahyytelöt ja kakkukiilteet (hyytelösokerikuorrutukset). Hyytelösokeri toimii eri tavalla kuin liivate. Hyytelösokerin määrän lisääminen ei välttämättä lisää syntyvän hyytelön lujuutta. Hyytelöitä ja kakkukuorrutuksia tehtäessä kannattaa noudattaa Hyytelösokeri-pakkauksen resepteissä annettuja määriä.

Voiko Hyytelösokeria käyttää maitopohjaisiin tuotteisiin?
Ei voi, sillä maidon valkuaisaine (proteiini) voi saostua/heroittua pektiinin vaikutuksesta. Hyytelösokeri Multi sopii käytettäväksi myös maitopohjaisten tuotteiden kanssa (ks. lisätietoa kohdasta Hyytelösokeri Multi).

Miksi hyytelösokerikuorrutus ei hyydy, jos se tehdään tuoremehuun?
Happamuus vaikuttaa pektiinin toimintaan ja se ei toimi hyvin happamassa ympäristössä. Tuoremehujen happamuudet vaihtelevat suuresti, osa mehuista toimii hyytelösokerin kanssa, osa ei (kuten ei myöskään kalsiumilla täydennetyt mehut).

Voiko Hyytelösokeria käyttää parasta ennen -päivän jälkeen?
Emme suosittele, sillä pektiinin toimivuus ei ole taattu.

Voiko Hyytelösokeria ja Hyytelösokeri Multia käyttää säilöntään ja lisäkehyytelöiden valmistukseen?
Nimestään huolimatta Hyytelösokerit eivät sovi lisäkehyytelöiden valmistukseen. Käytä herukkahyytelöihin yms. Taloussokeria, Hillosokeria tai Hillo-marmeladisokeria.


Hyytelösokeri Multi

Mikä ero on Hyytelösokerilla ja Hyytelösokeri Multilla?
Hyytelösokeri Multia voidaan käyttää myös maitopohjaisten tuotteiden kanssa: Hyytelösokeri Multin hyytelöimisaineet ovat karrageeni ja johanneksenleipäpuujauhe, joiden ansiosta tuotetta voi käyttää myös maitotaloustuotteiden, kuten kerman kanssa.

Perinteisen Hyytelösokerin hyytelöimisaineena on pektiini, joka on tehokas hyytelöittäjä, mutta joka vaatii toimiakseen sopivan happaman ympäristön. Tämän johdosta tuote ei sovi käytettäväksi maitopohjaisten tuotteiden kanssa.

Hyytelösokeria Multia tarvitaan hyytelöinnissä Hyytelösokeria enemmän. Karrageeni ja johanneksen leipäpuunjauhe eivät ole yhtä tehokkaita hyytelöittäjiä kuin pektiini.

Hyytelösokeri Multin avulla voit valmistaa helposti hyytelöitäviä, kermapohjaisia jälkiruokia, kuten kermavanukkaita, mousseja ja pehmeitä torttutäytteitä. Myös trendikäs Pannacotta syntyy vaivattomasti Hyytelösokeri Multilla.

Hyytelösokeri Multilla syntyvä hyytelö on pehmeää ja ”lusikoitavaa”. Tuote ei sovellu kiinteämpää rakennetta vaativien, leikattavien hyytelökakkujen valmistamiseen.


Vaniljasokeri

Mitä ovat tummat pilkut vaniljasokerissa?
Tummat pilkut ovat aitoa vaniljaa (vrt. vaniljatangon väri)

Miksi kermavaahdosta tulee kitkerää kun sen makeuttaa vaniljasokerilla?
Vaniljasokeri on paljon vahvempaa kuin synteettisesti valmistettu vanilliinisokeri, täten sitä käytetään vähemmän. Vaniljasokeri on tarkoitettu maustamiseen, ei makeuttamiseen. Aito vanilja voi maistua kitkerälle jos sitä on liikaa ruoassa.


Tumma Muscovado

Mitä tumma muscovado on?
Tumma muscovado on kosteaa, hienokiteistä ruokosokeria, jota ei ole puhdistettu yhtä paljon kuin esim. Ruokokidesokeria. Muscovadon tumma väri ja aromikas lakritsainen maku tulee ruokosokerin melassista.

Nyrkkisääntönä on, että mitä tummempaa ruokosokeri on, sitä vähemmän sitä on puhdistettu ja sitä enemmän siinä on jäljellä melassia ja kivennäis- ja hivenaineita. Jälkimmäisillä ei kuitenkaan ole ravitsemuksellista merkitystä, kun sokerin käyttömäärät ovat pieniä.

Miten kovettuneen muscovadon saa pehmeäksi?
Muscovadosokeri on kostea sokeri, jolle on luonteenomaista kovettuminen kun se pääsee kosketuksiin ilman kanssa. Sen saa uudelleen pehmeäksi parissa vuorokaudessa laittamalla pussiin esim. palan kostutettua voipaperia tai omenaviipaleen. Tämän jälkeen pussi suljetaan hyvin, laitetaan kannelliseen purkkiin, kansi tiiviisti kiinni ja purkki jääkaappiin.
HUOM! Muscovadon sisältämät paakut ovat osa Muscovadon ”luonnetta”, eivät laatuvirhe.


Iso Kandisokeri

Mitä Iso kandisokeri on?
Iso kandisokeri on valmistettu kiteyttämällä sokeria hitaasti korkeassa lämmössä. Tällöin sokeri karamellisoituu, jolloin kandiin saadaan ruskea väri ja karamellimainen maku.

Mitä on rintasokeri?
Rintasokeri oli vanhan ajan kovaa sokeria, jota sai ostaa mm. apteekista. Isoa kandisokeria voi epävirallisesti pitää nykyajan rintasokerina, sillä ne ovat olemukseltaan lähellä toisiaan.


Siirapit

Miksi siirappia ei saa säilyttää jääkaapissa?
Siirappi saattaa kiteytyä jääkaapissa. Se kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.

Voiko Leipäsiirappia käyttää tumman siirapin tavoin, esim. pipareihin?
Leipäsiirapin mallas antaa oman, tunnusomaisen makunsa, joten emme suosittele Leipäsiirapin käyttämistä esim. pipareiden tai maustekakkujen valmistukseen. Leipäsiirappi sopii erinomaisesti leipä- ja sämpylätaikinoihin.

Mitä on Vaalean siirapin tärkkelys?
Tärkkelys on valmistettu maissista tai vehnästä, mutta se on niin puhdistettu, että se ei sisällä enää gluteenia.

Siirappipurkin kyljessä oli aikoinaan maustekakun ohje. Saako sitä nykyään enää mistään?
Ohje löytyy nettisivujemme (www.dansukker.fi) reseptit-osiosta, Maustekakku-nimisenä.


Glukoosisiirappi

Mitä Dansukker Glukoosisiirappi on?
Dansukker Glukoosisiirappi on vehnätärkkelyksestä valmistettu erikoissiirappi. Se eroaa muista siirapeista paitsi valmistusaineensa, myös sokerikoostumuksensa suhteen: glukoosisiirappi sisältää glukoosin lisäksi maltoosia sekä pitkäketjuisia sokereita. Glukoosisiirappi estää tavallisen sokerin kiteytymistä, jolloin esim. fudge-tyyppisiin makeisiin saadaan helposti leikattava lyhyt rakenne. Jäätelössä ja sorbetissa Glukoosisiirappi estää jääkiteiden kasvua. Rakenteesta tulee samettisen pehmeä. Glukoosisiirappimme ei sisällä fruktoosia.

Onko Dansukker Glukoosisiirappi gluteeniton?
On. Dansukker glukoosisiirappi on valmistettu vehnätärkkelyksestä, mutta gluteenipitoisuus pienenee valmistusprosessin aikana alle 0,002 prosenttiin (alle 20 ppm).
Kun gluteenipitoisuus on alle 0,002 prosenttia, tuote voidaan luokitella gluteenittomaksi.


Yleistä sokerista

Onko Suomessa enää kotimaista sokeria?
Suomen Sokeri Oy valmistaa ja myy sokerituotteita Suomessa. Suomen Sokerin käyttämästä raaka-aineesta noin puolet on kotimaista juurikassokeria. Loput raaka-aineesta on ruokosokeria, jota tuodaan Suomeen mm. Afrikasta. Sokerin tuonti on välttämätöntä, sillä Suomi ei ole omavarainen sokerin suhteen.

Sokeri erotetaan juurikkaista Säkylän juurikassokeritehtaassa ja toimitetaan Kirkkonummelle Kantvikin sokeripuhdistamoon pakkaamista varten tai erikoissokereiden raaka-aineeksi. Ruokosokeri tuodaan puolestaan laivoilla Kantvikiin, jossa se puhdistetaan ja pakataan.

Kirkkonummen Kantvikista tulevat mm. kotimaiset Dansukker Talous-, Siro- ja Hillosokerit, Sirkku ja Pulmu palasokerit sekä Hyytelösokeri. Osa Suomessa myytävistä Dansukker-tuotteista valmistetaan Ruotsissa tai Tanskassa. Valmistusmaa on merkitty pakkauksiin. Ainoa poikkeus on Iso kandisokeri, joka valmistetaan Saksassa.

Onko sokeri valkaistua?
Sokeria ei valkaista, vaan sokeri erotetaan sokerijuurikkaista ja vain puhdistetaan. Sokerikide on väritön, kuten lumihiutale, mutta valon heijastuminen kiteen pinnasta saa sokerin näyttämään valkoiselta.

Miksi suomenkielinen nimi on pakkauksissa alimpana vaikka sokeri valmistettaisiin Suomessa?
Kielijärjestyksestä on aikoinaan sovittu Dansukker-maiden kesken.