Sokeri auttaa marjoja säilymään!

KAUAN ELÄKÖÖN MARJAT!

Sokeri tunnetaan parhaiten makeudestaan. Sokerin rooli säilönnässä on kuitenkin huomattavasti monipuolisempi.

Sokeri

  • säilöö luonnollisesti
  • suojaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinia, myös pakastettaesssa
  • korostaa marjojen omaa makua ja aromia
  • parantaa hillojen rakennetta
  • auttaa säilyttämään marjojen värin pidempään

Sokeri säilöö luonnollisesti

Sokerin tärkein tehtävä marjoja ja hedelmiä säilöttäessä on estää pilaavien homeiden ja hiivojen kasvu. Marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti vettä: esimerkiksi mansikan tuorepainosta veden osuus on lähes 90 %. Pilaavat mikrobit tarvitsevat vettä elääkseen ja lisääntyäkseen. Sokerin säilyvyyttä parantava vaikutus perustuu siihen, että se sitoo vettä. Riittävästi sokeria sisältävissä säilykkeissä suurin osa vedestä on sokeriin sitoutuneena. Tällöin pilaavien mikrobien toiminta estyy.

Sokeri suojaa marjojen ja hedelmien C-vitamiinia

Tuoreet marjat ja hedelmät ovat tärkeitä C-vitamiinin lähteitä. C-vitamiini hajoaa herkästi mm. hapen, valon, lämmön ja hapettavien entsyymien sekä talousveden sisältämän kuparin ja raudan vaikutuksesta. Sokeri suojaa marjojen C-vitamiinia pakastettaessa ja hilloja keitettäessä estämällä C-vitamiinin hapettumista.

Sokeri korostaa marjojen omaa makua ja aromia

Kotimaiset marjat sisältävät luonnostaan vähemmän sokeria kuin tuontihedelmät. Pieni sokerilisä korostaa kotimaisten, hieman hapokkaiden marjojen omaa aromia ja tasapainottaa niiden makua. Ilman pientä sokerilisää happamalta maistuvat marjat saattaisivat jäädä kokonaan syömättä ja niiden sisältämät arvokkaat ravintoaineet käyttämättä.

Kotimaisten marjojen sokeripitoisuus on keskimäärin 5-7 %, kun banaanin, viinirypäleiden, appelsiinin ja muiden tuontihedelmien keskimääräinen sokeripitoisuus on 8-15 %. Kun kuorittua appelsiinia vastaavaan marja-annokseen lisätään teelusikallinen sokeria, annoksessa on yhtä paljon sokeria kuin appelsiinissa luonnostaan. Sokerin lisäämisen jälkeenkin marja-annoksessa on vielä huomattavasti enemmän kivennäis- ja hivenaineita kuin appelsiinissa.

Sokerin avulla saat sopivan sakeaa hilloa, jonka väri säilyy

Marjojen ja hedelmien luonnostaan sisältämä pektiini ja happo saavat yhdessä sokerin kanssa aikaan hillojen, hyytelöiden ja marmeladien kiinteän rakenteen. Sokerin avulla myös marjojen kaunis väri säilyy pitempään. Parhaiten väri säilyy, kun pidät hillot ja marmeladit viileässä, valolta suojattuna.

Sokerista on hyötyä myös marjoja pakastettaessa

Sokeri auttaa marjoja pysymään kuosissaan pakkasessa. Se suojaa myös niiden makua, väriä ja C-vitamiinia. Ilman sokerilisäystä pakastetut marjat maistuvat usein yllättävän happamilta, sillä poiminnan jälkeinen soluhengitys kuluttaa marjojen luontaista sokerivarastoa. Sokerin lisäys pakastusvaiheessa korvaa soluhengityksessä kulunutta sokeria, estää entsyymitoimintaa ja vähentää ilman hapen haitallista vaikutusta marjojen väriin.

Ja luonnollisesti sokeri saa marjat maistumaan!