Suomen Sokeri 100 vuotta

 

Suomen Sokeri 100 vuottaVuoden 1918 marraskuussa Suomessa toimivat kuusi pientä sokeritehdasta yhdistyivät. Pietarsaaren Sokeritehtaasta, Vaasan Sokeritehtaasta, Töölön Sokeritehtaasta, Kotkan Sokeritehtaasta, Hietalahden Sokeritehtaasta ja Auran Sokeritehtaasta syntyi Suomen Sokeri Oy. Nykyään Suomessa on kaksi sokeritehdasta – sokeripuhdistamo Kirkkonummella ja juurikassokeritehdas Säkylässä.

 

Keko- eli toppasokerin paperointia Töölön sokeritehtaalla 1930-luvulla.

 

Juhlavuoden kunniaksi Suomen Sokeri toi nykyisen Dansukker Taloussokeri -pakkauksen rinnalle kolme retropakkausta, jotka vaihtuvat myymälöissä vuodenajan mukaan. Kaikki retropakkaukset sisältävät tuttua, 100 % suomalaista Dansukker Taloussokeria.

 

Sokerityttö-pakkaus jäljittelee vuonna 50-luvun puolivälissä kauppoihin tulleita pakkauksia. Tuolloin kaikki sokeriperheen pakkaukset uudistettiin tunnistettavaksi kokonaisuudeksi, jonka yhdistävänä tekijänä toimi Sokerityttö-kuvitus. Sokeritytöstä muodostuikin tuolloin Suomen Sokerin symboli.

 

Toppa-pakkaus on peräisin vuodelta 1961, jolloin mainospiirtäjä Arto Saukkonen Lappeenrannasta voitti Suomen tuohon mennessä suurimman pakkaussuunnittelukilpailun. Voittoisa design otettiin käyttöön koko sokerituoteperheessä vuoden 1962 aikana, ja se säilyi pakkauksissa 80-luvulle asti.

 

 

Marjakuosinen sokeripakkaus otettiin käyttöön 1990-luvun alussa. Tuolloin valkaisematon paperi oli uutta, ja myös alkuperäisen Marjat-sokeripakkauksen pussipaperi muutettiin ruskeaksi. Marjat viestivät sokerin luonnollisesta alkuperästä sekä sen käytöstä muun muassa marjojen säilönnässä. Marjateema ja luonnollisuus ovatkin näkyneet pakkauksissa tästä lähtien.

 

 

Nykyinen pakkaus viestii sokerin suomalaisuudesta. Dansukker Taloussokeri on kuluttajamarkkinoiden ainoa, 100 % suomalainen sokeri. Se valmistetaan kotimaisesta juurikassokerista, jota viljelee noin 600 sopimusviljelijää.

 

 

Suuren suosion ansiosta Sokerityttö ja muut retropussit pysyvät valikoimissa myös juhlavuoden jälkeen. Nyt kaupoissa oleva raikas, punavalkoinen Toppa tekee tilaa Sokeritytölle keväällä, ja kesällä on taas Marjat-kuosin vuoro. 

 

Makeaa muistelua
Kolmen retropakkauksen välillä järjestettiin äänestys suosikista. Sokerityttö-pakkaus keräsi yli puolet äänistä. Äänestämisen ohella kerrottiin yli 11 000 muistorikasta sokeriin liittyvää tarinaa menneiltä vuosilta. Muutamia niistä on nyt julkaistu. Luo myös uusia makeimpia muistoja uudistetuilla perinneresepteillä.

Lue makeimpia muistoja

 

Vuonna 1918 alkoi meidän tarinamme, johon mahtuu makeita, laadukkaita ja monipuolisia sokerituotteita jo 100 vuoden ajalta. Juhlavuoden kunniaksi esittelimme tarinoissa Suomen Sokeria eilen, tänään ja huomenna. 

Lue 100 tarinaa Suomen Sokerista

Seuraa somessa Suomen Sokeria:
Instagram
Facebook
Twitter