Sopimusviljelijät - Dansukker

Sopimusviljelijät

Sopimusviljelijät

Sopimusviljelijät

Esko ja Sauli Nurmio

Sokerijuurikas on kuulunut sauvolaisen Nurmion suvun elämään jo vuosikymmenien ajan. Tilan vanhempi isäntä Esko Nurmio on viljellyt juurikasta jo yli 40 vuotta, ja hänen poikansa Saulikin jo kymmenen vuotta. Jo Eskon isä viljeli juurikasta aikoinaan, mutta piti välillä välivuosia. Tänä vuonna oli kuitenkin jo 41. peräkkäinen kevät, kun Nurmion tilalla oltiin juurikkaankylvötöissä. Nurmion tilalla viljellään myös viljaa, ja he vaihtelevat peltolohkoja viljan ja juurikkaan välillä. Viljelykierrosta huolehtiminen on tärkeää, sillä juurikas ei viihdy pitkään samalla peltolohkolla.

Juurikkaan kylvö aloitetaan tavallisesti huhti-toukokuussa, mutta kuten maanviljelytöissä aina, säiden armoilla ollaan. Ensimmäiset vihreät lehdet pilkistävät maasta noin 5–10 päivän jälkeen kylvöstä.

Erityiskasvina juurikas vaatii paljon työtä, ammattitaitoa ja erityisesti kokemusta. Pelloilla on käytävä viikoittain koko kasvukauden ajan. Juurikas työllistää viljelijää vapusta melkein jouluun asti. Pellolla pitää varsinkin kasvun alkuvaiheessa käydä päivittäin katsomassa tilannetta. Jos kasvinsuojelu aloitetaan liian myöhään, peli on menetetty.

Sokerijuurikas kerää juureensa makeutta koko lokakuun puoliväliin kestävän kasvukautensa ajan.  Erityisesti loppuvaiheessa juurikkaan laatu paranee ja sokeripitoisuus kasvaa. Juurikas nostetaan maasta täysin koneellisesti lokakuun loppuun mennessä. Noston jälkeen juurikkaat säilytetään aumassa tehtaalle siirtoon asti. Auman huoltaminenkin vaatii työtä, sillä auma pitää peittää, jos luvassa on pakkasta.

Yhteen suomalaiseen Dansukker Taloussokeri -pussiin käytetään noin 14 juurikasta. Jokaisen pussiin eteen tehdään siis iso työ.

;