Kohotettavat munkit

1½ tuntia
Vastapaistetut munkit tai munkkipossut kieritellään Siro erikoishienossa sokerissa.
Kohotettavat munkit
Arvioi: (22kpl)

Ainekset

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 1/2 dl Dansukker Taloussokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl kardemummaa
  • 2 munaa
  • 13-14 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sulatettua voita

Paistamiseen

  • rypsi- tai auringonkukkaöljyä, kookos- tai munkinpaistorasvaa

Koristeluun

  • Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Sekoita joukkoon suola, sokeri, hienonnettu kardemumma ja munat.

Lisää jauhoja vähitellen vatkaten, loput kädellä alustaen.

Kaada joukkoon sulatettu voi alustamisen loppuvaiheessa ja alusta taikina tasaiseksi.

Anna sen kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä pullia ja anna niiden kohota esim. leivinpaperin päällä pellillä lämpimässä paikassa liinalla tai muovilla peitettynä.

Kypsennä munkit kuumassa rasvassa (180º) kauniin ruskeiksi noin 5 minuuttia koosta riippuen.

Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Kierittele ne lämpiminä Siro erikoishienossa sokerissa.

Jos haluat tehdä munkkipossuja, kaaviloi taikina kohottamisen jälkeen noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Ota piparkakkupossumuotilla taikinalevystä leivonnaisia. Anna niiden kohota ja kypsennä sekä sokeroi kuten kohotettavat munkit.

Huom! Huolehdi, että öljy ei kuumene liikaa. Varaa kansi öljykattilan vierelle. Mikäli öljy syttyy palamaan, tukahduta liekit kattilan kannella, älä käytä vettä. 

Reseptin on laatinut

Dansukker