Kinuskinen muscovadokakku

Tumma muscovadosokeri antaa herkullisen maun tämän joulukakun täytteeseen ja kinuskikiilteeseen.

1 vrk + 6 tuntia

Arviot (0 kpl)

Ainekset

Pohja
100 g suolarinkeleitä (Pretzel) tai suolatikkuja
100 g täysjyvä-digestivekeksejä
1 rkl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
75 g voita tai margariinia
Muscovadotäyte
7 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
2 ½ dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
½ dl vettä
175 g jäisiä karpaloita (tai puolukoita)
Suolakinuskikiille
2 liivatelehteä
2 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
⅛ tl suolaa
(pinnalle halutessasi sormisuolaa)
Koristelu
tummaa suklaata
irtokarkkeja
pieniä suklaakeksejä
suolarinkeleitä
 

Ohjeet

Aloita täytteen valmistelu edellisenä päivänä. Mittaa kuohukerma ja muscovadosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Älä jatka keittämistä vaan ota liedeltä heti, kun sokeri on liuennut. Jäähdytä. Kaada kastike kulhoon ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (kts. vinkeistä tarkempaa tietoa vuoan koosta). Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperista leikattuja suikaleita (leivinpaperit pysyvät kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä). Murskaa suolarinkelit ja digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksi-rinkelimurskan ja sokerin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Vatkaa sitten kylmä muscovadokastike vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä välillä). Yhdistä vaahdot keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Kaada ohuena nauhana rauhallisesti sekoittaen täytevaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon karpalot. Kaada täyte vuokaan ripein ottein, sillä jäiset karpalot jähmettävät täytteen nopeasti. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan muscovadosokeri, kerma, maito ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada muscovadokastike täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Laita pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa kulmaan pieni aukko. Pursota valkoisten suklaarakeiden päälle tummat pisteet. Liimaa silmät ja kuono suklaakeksien päälle.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Halutessasi ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Asettele päälle poron päät ja suolarinkelit sarviksi.

Vinkit!
Huom! Valmista täytteeseen tuleva, kuohukermasta ja muscovadosokerista tehtävä kinuskikastike edellisenä päivänä. Aikataulun ollessa tiukka voit tehdä kastikkeen samana päivänä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nopeuta viilentymistä pakastimessa. Kastike vaahtoutuu vain täysin kylmänä.

Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten sekä pohja että täyte ovat tavallista paksumpia. Kakun korkeus on 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.

Kakun valmistaminen etukäteen pakastimeen on mahdollista. Kertaalleen sulatettuja raaka-aineita ei ole hyvä pakastaa uudelleen, joten sekoita pakastetut karpalot täytteeseen jäisinä ja laita kakku pakastimeen jäädytysteholle heti vuokaan kaatamisen jälkeen. Tee kiille kakkuun vasta sulattamisen jälkeen.

Jos haluat munattoman kakun, tarkista keksien ja suolarinkeleiden sopivuus ennen käyttöä.

Resepti ja kuva: Kinuskikissa

Tervetuloa kysymään Dansukker-tuotteista ja niiden käytöstä.

Parhaat juustokakut

Suositut juustokakut voidaan hyydyttää liivatteella tai paistaa uunissa. Kakun pohja voidaan tehdä keksimurskasta tai kakkutaikinasta. Juustokakun täytteenä voi myös olla muuta kuin tuorejuustoa, esimerkiksi rahkaa.

Hilloa pakastemarjoista

Hillon valmistus pakastemarjoista Dansukker Hillosokereilla on helppoa ja nopeaa. Katso maittavat reseptit!

Herkullisia broileriruokia

Broilerista valmistat helposti ja nopeasti kaikille maistuvaa arkiruokaa tai vähän juhlavammankin aterian.

Tavataan brunssilla

Brunssi on myöhäisen aamiaisen ja aikaisen lounaan yhdistelmä (engl. brunch = breakfast + lunch). Perinteisellä brunssilla nautitaan erilaisista suolaisista ja makeista ruokatarjoiluista, tuoremehuista, hyvästä kahvista/teestä sekä kuohuvista juomista.

Saisiko olla lettuja, pannaria tai vohveleita?

Isot ja pienet herkkusuut pitävät letuista, lätyistä, plätyistä, räiskäleistä, ohukaisista, lettusista, pannukakuista ja pannarista. Nämä sekä rapeat vohvelit nautitaan tietenkin itse tehdyn marjahillon kera.

Muffinit ja kuppikakut

Helppotekoista muffinitaikinaa voi muunnella ja maustaa monella tavalla. Kuppikakuksi (engl. cupcake) muffini muuttuu, kun se saa päälleen värikkään kuorrutuksen.