Karpalosämpylät

1½ tuntia
Kuivattua karpaloa sisältävät joulusämpylät leivotaan ruis- ja vehnäjauhoista.
Karpalosämpylät
Arvioi: (0kpl)

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 5 dl piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl suolaa
  • 0,5 dl Dansukker Tummaa siirappia
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 5 dl karkeita ruisjauhoja
  • n. 16 dl vehnäjauhoja
  • 200 g kuivattuja karpaloita

Lämmitä vesi ja piimä kädenlämpöiseksi. Liuota seokseen hiiva, suola ja siirappi. Lisää myös piparkakkumauste. Sekoita mukaan ensin kaikki ruisjauhot ja lisää sitten n. puolet vehnäjauhoista. Lisää myös karpalot ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikinaan lisää vehnäjauhoja kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa riittävästi käsistä. Kohota taikinaa n. 30 minuuttia ja leivo siitä n. 20-25 sämpylää tai 2-3 pientä leipää. Kohota leivät tai sämpylät ja valele niiden pinta vesi-siirappiseoksella. Koristele kuorituilla manteleilla ja paista 200-asteisessa uunissa sämpylöitä 10-15 minuuttia ja leipiä n. 30 minuuttia.

Resepti: Teresa Välimäki