Fariininäkkäri

45 minuuttia + 6–8 tuntia
Joulun herkullisin lahjaidea: itse tehtyä fariininäkkäriä sekä hilloa ja juustoa!
Fariininäkkäri
Arvioi: (9kpl)

Ainekset

  • 5 dl kylmää vettä
  • ½ rkl suolaa
  • 3 rkl Dansukker Fariinisokeria
  • 1 ½ tl kanelia
  • ½ (25 g) palaa hiivaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 75 g margariinia tai voita
  • 3–4 dl ruisjauhoja
  • 4 dl ohrajauhoja

Leipomiseen

  • ohrajauhoja

Pinnalle

  • Dansukker Fariinisokeria
  • vettä

1. Sekoita vesi, suola, fariinisokeri, kaneli ja hiiva. Kaada vehnäjauhot nesteeseen ja vatkaa seosta voimakkaasti.

2. Lisää huoneenlämmössä notkeaksi pehmennyt rasva, ruis- ja ohrajauhot. Sekoita ainekset napakaksi taikinaksi. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa 6–8 tuntia tai yön yli.

3. Ota taikina huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen leipomista. Ripottele työpöydälle ohrajauhoja, paloittele taikina ja kauli siitä pieniä pyöreitä näkkileipiä. Tai kauli paloista 1–2 mm:n paksuisia, pellin kokoisia levyjä jauhotetun leivinpaperin päällä. Leikkaa levyyn palaviivat valmiiksi ennen paistoa ja vedä levy leivinpapereineen pellille. Pistele näkkileivät haarukalla, ropsauta hiukan vettä päälle pullasudilla ja ripottele fariinisokeria pinnalle.

4. Paista 200–225-asteisessa uunissa 8–15 minuuttia.

5. Tarkkaile paistoa, iso levy tarvitsee pitemmän paistoajan kuin pyöreät näkkileivät. Ohuemmaksi kaulitut taikinalevyn kohdat paistuvat nopeammin kuin paksummat. Käännä pelti tarvittaessa kerran paiston aikana.

Säilytä ilmavassa paikassa. Tarjoa sellaisenaan tai nauti hillon ja juuston kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker