Sadonkorjuu

Loppukesästä nautitaan oman kasvimaan maistuvasta vihannessadosta tai hyödynnetään kauppojen ja torien runsaan värikästä tarjontaa. Kasviksista saa ruokaa sellaisenaan tai kevennystä ja lisuketta muihin ruokiin. Käytä juureksia myös leivonnaisiin.


Myskikurpitsapihvit ja raikas minttu-jogurttikastike

Myskikurpitsapihvit ja raikas minttu-jogurttikastike

15–20 pihviä
Helppoihin kasvispihveihin voit perunan ja myskikurpitsan sijaan raastaa erilaisia sesongin kasviksia.
Ainekset

4 keskikokoista perunaa
1 sipuli
500 g myskikurpitsaa
1 tl suolaa
1 muna
2 tl Dansukker Muscovadosiirappia
½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
(pieni nokare tuoretta inkivääriä)

Pannulle
öljyä

Raikas minttu-jogurttikastike
4 dl turkkilaista jogurttia
muutama varsi tuoretta minttua
1–2 tl limettimehua
ripaus suolaa
1 tl Dansukker Vaaleaa siirappia


Kuori perunat, sipuli ja myskikurpitsa. Raasta karkealla raastinterällä. Laita raaste kulhoon ja ripottele pinnalle suolaa ja sekoita. Anna seistä hetki. Puristele sitten ylimääräinen neste pois.

Lisää joukkoon muna, muscovadosiirappi ja jauhot. Kääntele tasaiseksi. Muotoile seoksesta pieniä pihvejä ja paista kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin.

Valmista seuraksi jogurttikastike. Sekoita turkkilaisen jogurtin joukkoon hienonnettua minttua, limetistä puristettua mehua, pieni ripaus suolaa ja vaaleaa siirappia. Tarkista maku.

Tarjoa pihvit raikkaan salaatin ja jogurttikastikkeen kanssa.

Vinkki!
Kasvispihveihin voit hyvin kätkeä myös jääkaapin jämäkasvikset ja nauttia sesongin kasviksista pihvien muodossa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Täytetyt kesäkurpitsat ja paprikat

Täytetyt kesäkurpitsat ja paprikat

6 annosta
Ainekset

200 g jauhelihaa
1 pieni sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
½ punainen mieto chilipaprika
½ tl suolaa
2 dl vettä
35 g tomaattipyreetä
1 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
mustapippuria myllystä maun mukaan
1 tl oreganoa tai basilikaa
150 g juustoraastetta

Lisäksi
2 paprikaa
1 kesäkurpitsa


Paista jauheliha kuumalla pannulla. Hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja chilipaprika. Lisää ne pannulle käännellen. Mausta suolalla. Lisää vesi, tomaattipyree, siirappi, mustapippuria ja oreganoa tai basilikaa. Anna kiehua hetki ja tarkista maku. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste.

Halkaise huuhdellut paprikat ja kesäkurpitsa. Poista paprikoista siemenet ja koverra kesäkurpitsan sisus. Paahda paprikan puolikkaita ja kesäkurpitsaa 250-asteisessa uunissa hetki ja täytä sitten täytteellä. Jatka kypsennystä 200-asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut väriä.

Vinkki!
Voit korvata jauhelihan myös kasviksilla, nyhtökauralla tai härkiksellä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Sadonkorjuupiirakka

Sadonkorjuupiirakka

8 annosta
Käytä kasviksia vaihdellen ja saat aina hieman erilaisen mutta herkullisen piiraan.
Ainekset

Pohja
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte
2–3 dl kantarelleja
1 sipuli
1/3 pientä kesäkurpitsaa
100 g kirsikka- tai miniluumutomaatteja
½ pieni paprika
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
2 tl Dansukker Ruokokidesokeria tai Fariinisokeria
2 kananmunaa
100 g juustoraastetta
2 ½ dl ruokakermaa tai kuohukermaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa


Sekoita hieman pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, ruisjauhot, leivinjauhe ja lopuksi kylmä vesi. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen. Painele se leivinpaperilla vuorattuun pyöreään uunivuokaan, jonka halkaisija on 24–26 cm. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin keskiritilätasolla noin 10 minuuttia.

Putsaa kantarellit ja paloittele niitä tarvittaessa. Hienonna sipuli ja kesäkurpitsa. Puolita tomaatit ja paloittele paprika. Hienonna valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy ja lisää kasvikset pannulle yhdessä ruokokidesokerin kanssa. Kääntele hetki, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Levitä ne esipaistetun piiraspohjan päälle.

Sekoita munat, juustoraaste ja kerma keskenään. Rouhi joukkoon mustapippuria ja lisää ripaus suolaa. Kaada seos piirastäytteiden päälle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa vielä noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin värinen. Tarjoa lämpimänä tai hieman jäähtyneenä.

Vinkki!
Tuplaa pohjan ja täytteiden ainekset ja valmista piiras uunipannulle. Näin saat tarjottavaa isommallekin joukolle.

Käytä sesonkien kasviksia vaihdellen ja saat aina herkullisen ja hieman erilaisen piiraan. Pohjataikinaan voit piilottaa myös hienonnettuja yrttejä tai pinaattia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jauhelihamureke ja kasvisspagetti

Jauhelihamureke ja kasvisspagetti

6 annosta
Ainekset

1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
2 dl vihannesmehua
700 g naudan jauhelihaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 kananmuna
n. 2 tl yrttisuolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl öljyä
2 kevät- tai kesäsipulin vartta
1 porkkana
2 rkl Dansukker Muscovadosiirappia

Kasvisspagetti
2–3 isoa porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
2 rkl Dansukker Muscovadosiirappia
mustapippuria myllystä  


Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada päälle vihannesmehu. Anna turvota noin viisi minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha, rakuuna, muna, yrttisuola ja rouhittua mustapippuria.

Hienonna sipulinvarret ja raasta porkkana. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja paista kevätsipulia ja porkkanaraastetta muutaman minuutin ajan kovalla lämmöllä käännellen. Lisää joukkoon muscovadosiirappi. Jäähdytä.

Sekoita jäähtynyt kasvisseos mureketaikinaan ja muotoile tasakokoiseksi murekkeeksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes mureke on kiinteä ja kauniin värinen.

Valmista murekkeen seuraksi herkullinen kasvisspagetti.

Kuori porkkanat ja hienonna valkosipulinkynnet. Käsittele porkkanat kuten kuorisit koko porkkanan kuorimaveitsellä, jolloin saat pitkiä suikaleita. Käsittele samoin kesäkurpitsa. Kuumenna öljy wokkipannussa ja kääntele kasviksia hetki kovalla lämmöllä. Mausta muscovadosiirapilla ja mustapippurilla.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Tomaattikeitto

Tomaattikeitto

4 annosta 40 minuuttia
Tuoretomaattikeitto saa tulisen ja mausteisen maun harissasta.
Ainekset

1 kg tomaatteja
2 keltasipullia
4–5 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
2 rkl oliiviöljyä
6 dl vettä
1 rkl Dansukker Fariinisokeria
1 tl suolaa
1 rkl Harissa-mausteseosta
tuoretta korianteria tai persiljaa


Kalttaa tomaatit kuumassa vedessä, kuori ja paloittele. Kuori ja kuutioi sipulit ja valkosipulit. Purista sitruunasta mehu.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppu. Lisää tomaatit, sitruunamehu ja vesi.  Anna kiehua hiljalleen kannen alla 20 minuuttia. Lisää fariinisokeri, suola sekä mausteseos ja kiehauta uudelleen. Tarkista maku.

Lisää valmiin keiton pinnalle hienonnettua korianteria tai persiljaa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Ainekset

2 kg keräkaalia
noin 3 rkl juoksevaa rasvaa
2 rkl Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia
tilkka vettä
kanaliemikuutio
(meiramia)
2 dl puuroriisiä
1 l vettä, suolaa
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
jauhettua valko- ja maustepippuria

Pinnalle
juoksevaa rasvaa
Dansukker Cane Syrup -ruokosokerisiirappia tai Tummaa siirappia


Leikkaa kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna rasva isossa kattilassa, nostele kaalisuikaleet kattilaan ja kuumenna välillä sekoitellen. Lisää joukkoon vesi, murennettu liemikuutio, siirappi ja meirami. Hauduta kaalia hiljalleen puolisen tuntia. Lisää tarvittaessa hieman vettä.

Huuhdo riisi siivilässä. Lisää riisit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä kypsäksi (noin 20 minuuttia) ja kaada siivilään valumaan.

Paahda jauheliha muruiseksi seokseksi, mausta ja kaada riisien kanssa kaalin joukkoon. Sekoita ja lusikoi seos kahteen laakeaan, voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Tarjoa puolukkahillon kera.

Vinkki!
Tee puolukkahillo itse. Keitä litra puolukoita ja 250 g Dansukker Hillosokeria noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja tölkitä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Uunipunajuuria ja fetajuustoa

Uunipunajuuria ja fetajuustoa

4 annosta 1 tunti
Makeat uunipunajuuret ja suolainen fetajuusto ovat maistuva makupari.
Ainekset

8 punajuurta
1 rkl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
2 rkl juoksevaa margariinia
1–2 tl sormisuolaa
200 g fetajuustoa
50 g pinjansiemeniä
Kastike
1/2 dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia
3 rkl öljyä
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 maustemitallinen (1/5 tl) jauhettua fenkolia


Pese punajuuret ja keitä niitä noin 30 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. Huuhtele ne kylmässä vedessä ja hankaa kuoret irti. Lohko punajuuret neljään osaan ja laita voideltuun uunivuokaan. Sekoita siirappi ja margariini ja kaada punajuurien päälle. Ripottele pinnalle suolaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla. Jaa punajuuret tarjoilulautasille. Murenna joukkoon fetajuusto ja ripottele pinnalle pinjansiemenet. Pirskottele päälle kastike tai tarjoa se erikseen.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kesäkurpitsa-vuohenjuustolasagne

Kesäkurpitsa-vuohenjuustolasagne

4–6 annosta
Ainekset

1 kesäkurpitsa
2 isoa sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g ruusukaalia
3 isoa porkkanaa
200 g palsternakkaa tai juuriselleriä
200 g herkkusieniä
2 rkl öljyä
2 rkl Dansukker Fariinisokeria
500 g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Provencen yrttiseosta tai muuta yrttimaustetta

Juustokastike
75 g voita tai margariinia
¾ dl vehnäjauhoja
7 ½ dl maitoa
100 g juustoraastetta
(ripaus suolaa)
200 g vuohenjuustoa


Huuhtele kesäkurpitsa ja vedä siitä koko pituudelta lastuja juustohöylällä. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita ruusukaalit. Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka tai juuriselleri. Viipaloi tai lohko herkkusienet.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipulit, ruusukaalit, juurekset, herkkusienet ja fariinisokeri. Kääntele hetki. Lisää joukkoon tomaattimurska. Mausta mustapippurilla, suolalla ja yrttiseoksella. Anna kiehua hiljalleen 10–20 minuuttia. Tarkista maku.

Valmista juustokastike. Mittaa rasva kattilaan ja sulata se miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, mutta älä ruskista. Lisää maito sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kastike sakenee. Sekoita valmiin kastikkeen joukkoon juustoraaste ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Jaa kastikkeet ja kesäkurpitsalastut uunivuokaan kerroksittain siten, että voit viipaloida väliin myös vuohenjuustoa. Jätä päälle kerros juustokastiketta ja vuohenjuustoa.

Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ruoka on kauniin värinen. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki!
Mikäli käytät suurustamisessa gluteenitonta jauhoa, on ruoka myös keliaakikolle sopivaa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kaali-jauhelihapiirakka

Kaali-jauhelihapiirakka

uunipellillinen
Ainekset

1 dl perunasosejauhetta
1 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
200 g sulatettua voita
1 dl vettä

Täyte

25 g voita
400 g jauhelihaa
1 pieni keräkaali (n. 700 g) raasteena
2 isoa sipulia silppuna
2–3 porkkanaa suikaleina
1 omena suikaleina
¾ dl Dansukker Tummaa Siirappia
2–3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl suolaa tai maun mukaan
½–1 tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria myllystä
3 munaa
200 g juustoraastetta
2 dl kermaa
1 ruukku persiljaa silputtuna


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi ja vesi. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Sulata voi suuressa pannussa tai kattilassa. Paista jauheliha. Lisää joukkoon kaali, sipuli, porkkana ja omena. Kääntele seosta, kunnes kaali pehmenee ja menee kasaan. Lisää joukkoon siirappi, valkosipuli ja mausteet. Tarkista maku. Sekoita joukkoon kaikki loput ainekset. Kaada täyte piiraspohjan päälle. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

Tarjoa piiras lämpimänä.

Vinkki!
Mikäli haluat valmistaa pienemmän piiraan, valmista puolikas annos ja tee piiras pyöreään, halkaisijaltaan 24–26 cm piirasvuokaan.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Punajuuri-pomeranssilimppu

Punajuuri-pomeranssilimppu

2 leipää
Ainekset

5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 tl inkivääriä
½ dl Dansukker Leipä- tai Tummaa siirappia
500 g kypsää punajuurisosetta
1 kg hiivaleipäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Pinnalle

½ dl Dansukker Leipä- tai Tummaa siirappia
1 dl vettä 


Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva. Lisää mausteet, siirappi ja punajuurisose, jota saa myös valmiina. Lisää jauhot ja öljy. Alusta pehmeähkö taikina, joka irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Lisää tarpeen mukaan jauhoja. Nostata taikinaa puolisen tuntia.

Leivo taikina vuokaleiviksi, limpuiksi tai sämpylöiksi. Kohota ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Paista sämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia. Sivele valmiit leivät siirappivedellä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Keltajuurikakku

Keltajuurikakku

12 annosta 1 tunti 15 minuuttia
Tämä maistuva kakku kuorrutetaan ihastuttavalla mascarponejuustolla. Keltajuuren voi halutessaan korvata punajuurella.
Ainekset

3 munaa
1 ½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 ½ dl Dansukker Fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
4 dl raastettua keltajuurta
1 ½ dl rypsiöljyä
Kuorrutus
300 g mascarponejuustoa
3 dl Dansukker Tomusokeria
1 tl Dansukker Vaniljasokeria
(1/2 luomulimetin raastettu kuori)
Pinnalle
kardemummaa


Riko munat kulhoon. Mittaa joukkoon sokerit, vehnäjauhot, leivinjauhe, mausteet, keltajuuriraaste ja öljy. Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun noin litran vetoiseen kakkuvuokaan.

Paista 175 asteessa keskiritilätasolla noin 50 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa.

Valmista kuorrutus. Vatkaa mascarponejuuston joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja halutessasi limetin raastettua kuorta. Tarkista maku.

Levitä jäähtyneen kakun pinnalle ja ripottele päälle halutessasi kardemummaa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Helppo porkkanakakku

Helppo porkkanakakku

noin 18 palaa 1 tunti + 1 vrk
Anna porkkanakakun mielellään mehevöityä jääkaapissa 1–2 vuorokautta ennen tarjoilua.
Ainekset

2 ½ dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
¾ tl kanelia
4 dl (n. 240 g) porkkanaa hienoksi raastettuna
1 dl öljyä
2 kananmunaa
Kuorrutus
200 g maustamatonta tuorejuustoa
¾ dl Dansukker Tomusokeria
¼ tl Dansukker Vaniljasokeria


Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla 20 x 30 cm kokoinen uunivuoka.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sekoita porkkanaraaste ja öljy joukkoon. Vatkaa kananmunat yksitellen sähkövatkaimella taikinaseokseen. Jatka vatkaamista keskinopeudella pari minuuttia. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kuorrutuksen aineet keskenään ja sivele seos kakun pinnalle. Anna kakun mielellään mehevöityä jääkaapissa 1–2 vuorokautta ennen tarjoilua. Koristele sitruunamelissalla tai pähkinärouheella.

Vinkki!
Käytä maidottomaan kuorrutukseen esim. soijatuorejuustoa tai vaahdotettua kaurapohjaista vispikermaa. 

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Kesäkurpitsakuppikakut

Kesäkurpitsakuppikakut

6 isoa tai 12 keskikokoista 30 minuuttia
Kesäkurpitsaraaste antaa mehevyyttä leivonnaisiin.
Ainekset

1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 dl rypsiöljyä
1 dl Dansukker Muscovadosiirappia
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
2 dl maitoa
4 dl raastettua kesäkurpitsaa
1–2 tl Dansukker Kanelisokeria

Kuorrute
200 g tuorejuustoa
3 dl Dansukker Tomusokeria
2 tl Dansukker Vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua

Pinnalle
ripaus Dansukker Kanelisokeria


Mittaa taikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200–225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kuorrutteen ainekset sekaisin ja lusikoi jäähtyneiden muffinien päälle. Ripottele pinnalle hieman kanelisokeria.

Säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka.

Reseptin on laatinut

Dansukker