Leivo maistuvat joululeivät

Itse leivotun, lämpimän leivän tuoksua ja makua ei voi kukaan vastustaa. Mausteista limppua ja joulukinkkua, pähkinäleipää juustotarjottimelle, siirapin mehevöittämä leipä jouluviemisiksi – näillä ohjeilla leivot maukkaat joululeivät eri tarkoituksiin.


Gluteeniton joululeipä

Gluteeniton joululeipä

1–2 leipää
Ainekset

5 dl piimää
1 dl sulatettua voita tai margariinia tai öljyä
5 dl tattari & teff -gluteenitonta jauhoseosta
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
50 g rouhittuja saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä
8 kuivattua taatelia
1 rkl kuivattua anista


Mittaa piimä kulhoon ja sekoita joukkoon rasva.

Lisää kuivat aineet, siirappi ja rouhitut saksanpähkinät.

Poista taateleista kivet. Hienonna taatelit veitsellä ja sekoita ne taikinan joukkoon yhdessä aniksen kanssa.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan tai kertakäyttöiseen kartonkivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteeniton saaristolaisleipä

1 leipä 2½ tuntia
Herkuttele saaristolaisleivällä gluteenittomasti!
Ainekset

3,5 dl piimää
1 tl suolaa
1,2 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 pss kuivahiivaa
4 dl täysjyväriisijauhoja
1 dl tattarijauhoa
1 dl gluteenittomia kauraleseitä
1 dl kvinoaa
0,5 dl tapiokatärkkelystä
1 tl psylliumia
0,5 dl omenasosetta tai puolukkasurvosta
Voiteluun
2 rkl Dansukker Tummaa siirappia ja 2 tl vettä


1. Voitele pitkänomainen leipävuoka.
2. Lämmitä piimä ja siirappi kasarissa 42-asteiseksi. Lisää nesteeseen psyllium ja anna turvota.
3. Siivilöi jauhot keskenään samaan astiaan. Lisää kuivahiiva sekä loput kuivat aineet, ja sekoita kaikki keskenään huolellisesti.
4. Vatkaa psyllium haarukan tai vispilän avulla tasaisesti piimä-siirappiseokseen. Lisää seos osissa kuivien aineiden joukkoon. Sekoita kaikki huolellisesti keskenään. Lisää lopuksi vielä omenasose tai puolukkasurvos. Taikina jää löysähköksi.
5. Kaada taikina vuokaan ja anna kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 45 min. Aseta uuni lämpeämään 175 asteeseen.
6. Sekoita siirappi sekä vesi keskenään. Voitele leivän pinta siirapilla varovasti ennen paistamista.
7. Paista uunin keskitasolla 75–85 minuuttia. Jos leivän pinta tummuu liikaa, voit peittää sen foliolla paiston loppuajaksi.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Makea mausteleipä

Makea mausteleipä

Ainekset

2 ½ dl Dansukker Leipäsiirappia
3 tl suolaa
1 tl maustepippuria
1 rkl piparkakkumaustetta
(4 tähtianista)
5 dl huoneenlämpöistä piimää
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
1 kg vehnähiivaleipäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1 ½ dl appelsiinimehua
2 dl juoksevaa margariinia tai voisulaa

Pinnalle
½ dl Dansukker Leipäsiirappia
2 rkl vettä


Mittaa siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos ja kaada joukkoon huoneenlämpöinen piimä. Lisää kädenlämpöä hieman kuumempaan liemeen puhtaaksi pestyn appelsiinin raastettu kuori. Poista liemestä kokonaiset tähtianikset.

Mittaa jauhot ja hiiva kulhoon. Sekoita joukkoon lämmin piimäseos, appelsiinimehu ja rasva. Alusta pehmeähkö taikina. Anna kohota puolisen tuntia.

Jaa taikina kolmeksi palaksi. Muovaa palat leivinpöydällä pitkänomaisiksi ja aseta kartonkisiin leipävuokiin. Kohota hetki ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Sivele kypsät leivät siirappivedellä.

Vinkki!
Kartongista valmistetuissa leipävuoissa leivän voi antaa vaikka joululahjaksi.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Pähkinäleipä

Pähkinäleipä

2–4 leipää
Ainekset

5 dl lämmintä vettä (40 °C)
25 g tuorehiivaa
5 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
1 ¼ dl Dansukker Leipäsiirappia
1 ½ tl suolaa
250 g pähkinäsekoitusta
3 dl neljänviljan hiutaleita
1 dl juoksevaa margariinia
7–8 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Pinnalle

Dansukker Leipäsiirappia


Sekoita taikinakulhossa vesi, hiiva ja viisi desilitraa sämpyläjauhoja. Peitä ja anna taikinajuuren käydä 2–4 tuntia huoneenlämmössä.

Lisää siirappi, suola, pähkinät, hiutaleet, margariini ja puolet jauhoista. Sekoita rivakasti. Lisää loput jauhot ja alusta kimmoisa taikina. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja muotoile leiviksi tai sämpylöiksi. Peitä ja kohota.

Valuta kohonneiden leipien päälle siirappiraidat, pistele pinta haarukalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Peitä leivät uunista ottamisen jälkeen leivinpaperilla ja puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Vinkki!

Tarjoa pähkinäleipää aprikoosihillon ja juustojen kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Pienet joululimput

Pienet joululimput

4 kpl 2 tuntia
Leivo maukasta limppua joulukinkun kera nautittavaksi tai tutuille joululahjaksi.
Ainekset

5 dl tummaa olutta
1 pala (50 g) hiivaa
2 tl suolaa
1 dl Dansukker Leipäsiirappia tai Tummaa siirappia
1/2 dl juoksevaa margariinia
2–3 dl kuivattuja taateleita tai omenoita silputtuna
4 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 l hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Voiteluun
2 rkl Dansukker Tummaa siirappia
2 rkl kiehuvaa vettä
20 g voita tai margariinia


Kaada kädenlämpöiseksi lämmitetty olut kulhoon. Lisää hiiva, suola, siirappi, margariini, hedelmäpalat, maltaat ja ruisjauhot. Sekoita hyvin. Alusta hiivaleipä- tai vehnäjauhoilla kiinteäksi taikinaksi. Peitä ja kohota kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja leikkaa se neljään osaan. Pyöräytä taikinapaloista pienet limput ja siirrä ne leivinpaperoidulle pellille. Peitä ja kohota.

Voitele limput siirappi-vesi-voiseoksella. Pistele haarukalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valele limppuja paistumisen aikana seoksella. Peitä kypsät limput keittiöpyyhkeellä ja jäähdytä.

Katso video: Pienet joululimput

Vinkki!
Pienet limput ovat mainio lahjaidea.
Anna pala sinihomejuustoa ja pieni pullo madeiraa tai portviiniä limpun kera lahjaksi.

Limppu maistuu myös:
• kutsuilla sinihome- tai briejuuston kera
• marmeladin ja juuston kanssa
• tuorejuuston kanssa
• savuporon tai -naudan kanssa
• vappujuhlien sillipöydässä
• kesällä uusien perunoiden ja savukalan kanssa
• buffet-tarjoilussa
• eväsvoileipinä

Reseptin on laatinut

Dansukker

Fariininäkkäri

Fariininäkkäri

45 minuuttia + 6–8 tuntia
Joulun herkullisin lahjaidea: fariininäkkäriä, hilloa ja juustoa!
Ainekset

5 dl kylmää vettä
½ rkl suolaa
3 rkl Dansukker Fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
½ (25 g) palaa hiivaa
4 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita
3–4 dl ruisjauhoja
4 dl ohrajauhoja

Leipomiseen
ohrajauhoja

Pinnalle
Dansukker Fariinisokeria
vettä


1. Sekoita vesi, suola, fariinisokeri, kaneli ja hiiva. Kaada vehnäjauhot nesteeseen ja vatkaa seosta voimakkaasti.

2. Lisää huoneenlämmössä notkeaksi pehmennyt rasva, ruis- ja ohrajauhot. Sekoita ainekset napakaksi taikinaksi. Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan levätä jääkaapissa 6–8 tuntia tai yön yli.

3. Ota taikina huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen leipomista. Ripottele työpöydälle ohrajauhoja, paloittele taikina ja kauli siitä pieniä pyöreitä näkkileipiä. Tai kauli paloista 1–2 mm:n paksuisia, pellin kokoisia levyjä jauhotetun leivinpaperin päällä. Leikkaa levyyn palaviivat valmiiksi ennen paistoa ja vedä levy leivinpapereineen pellille. Pistele näkkileivät haarukalla, ropsauta hiukan vettä päälle pullasudilla ja ripottele fariinisokeria pinnalle.

4. Paista 200–225-asteisessa uunissa 8–15 minuuttia.

5. Tarkkaile paistoa, iso levy tarvitsee pitemmän paistoajan kuin pyöreät näkkileivät. Ohuemmaksi kaulitut taikinalevyn kohdat paistuvat nopeammin kuin paksummat. Käännä pelti tarvittaessa kerran paiston aikana.

Säilytä ilmavassa paikassa. Tarjoa sellaisenaan tai nauti hillon ja juuston kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä

3 kpl 3 ½ tuntia
Mehevä saaristolaislimppu maistuu arkena ja juhlapöydässä.
Ainekset

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl Dansukker Tummaa siirappia tai Leipäsiirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
siirappivettä
(1 osa siirappia, 3 osaa vettä)


Lämmitä piimä ja sekoita joukkoon hiiva ja muut ainekset. Anna taikinan nousta 1½ tuntia.

Jaa taikina kolmeen litran kartonkivuokaan. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa noin 2 tuntia. Valele siirappivedellä, kun leivät ovat kypsyneet noin 1½ tuntia.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään.

Anna leipien tekeytyä viileässä pari–kolme päivää, niin ne ovat parhaimmillaan.

Vinkki!
Anna leipä lahjaksi kartongista valmistetussa leipävuoassa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Makea karpaloleipä

Makea karpaloleipä

Ainekset

5 dl piimää
50 g hiivaa
3 tl suolaa
2 dl omenasosetta
1 1⁄2 dl Dansukker Leipäsiirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 dl öljyä
noin 10 dl hiivaleipäjauhoja
3–4 dl ruisjauhoja
2 dl kuivattuja karpaloita

Pinnalle

1⁄2 dl Dansukker Cane Syrup Ruokosokerisiirappia tai
Tummaa siirappia
1 rkl vettä


Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja lisää muut ainekset. Alusta pehmeähkö taikina ja anna sen kohota vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia.

Vaivaa taikinasta jauhotetulla leivinalustalla ilmakuplat ja leivo kaksi pyöreää limppua. Nosta leivät leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota vielä noin 20 minuuttia.

Pistele leivät haarukalla ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Voitele leivät paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Piparkakkusämpylät

Piparkakkusämpylät

noin 24 kpl
Ainekset

5 dl vettä tai maitoa
3 tähtianista
50 g hiivaa
½–1 dl Dansukker Leipäsiirappia
2 tl suolaa
1 rkl piparkakkumaustetta
5 dl sämpyläjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl öljyä tai juoksevaa rasvaa

Pinnalle

500 g piparkakkutaikinaa


1. Mittaa neste ja tähtianikset kattilaan, kiehauta tai kuumenna mikrossa. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Poista tähtianikset liemestä. Lisää joukkoon muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Kohota leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa puolisen tuntia.

2. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota noin 15 minuuttia.

3. Kauli piparkakkutaikina levyksi ja ota muotilla sydänpipareita. Sivele sämpylöiden pinta vedellä ja aseta piparkakku sämpylän päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jouluiset leipäset

Jouluiset leipäset

8 kpl
Ainekset

1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä
1 1/2 dl hienonnettuja kuivattuja viikunoita
1 dl rusinoita
1 dl hienonnettuja kuivattuja aprikooseja
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 rkl Dansukker Leipäsiirappia
2 rkl öljyä
2 dl maitoa


Sekoita pähkinät, viikunat, rusinat, aprikoosit ja kuivat ainekset keskenään. Lisää siirappi, öljy ja maito ja alusta taikina. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile siitä pyöreitä leipiä (halkaisija noin 15 cm). Pane leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tee niiden keskelle ristiviilto. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen syömistä. Nauti esimerkiksi juuston ja hillon tai marmeladin kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker