Käydään pöytään

Herkkua on siinä monenlaista... Jouluna syödään pitkään ja hartaasti. Perinteisten jouluruokien lisäksi on mukava kokeilla myös uudenlaisia makuja.
Nautinnollista jouluateriaa!


Suutarinlohi

Suutarinlohi

12 h + 15 min
Suutarinlohi on perinteinen joulupöydän ja muiden pitopöytien kalaherkku. Se on myös loistava arkitarjottava vaikka ruisleivän päällä.
Ainekset

500 g silakkafileitä
1 dl merisuolaa

Mausteliemi
1 dl etikkaa
1 dl vettä
1 dl Dansukker Taloussokeria
1 sipuli
1 iso porkkana
1–2 laakerinlehteä
1 rkl maustepippureita
 


Laita silakkafileet teräskulhoon ja ripottele joukkoon merisuolaa. Suojaa foliolla tai kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.

Mittaa etikka, vesi ja sokeri kasariin ja kiehauta, kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.

Kääri suolatut silakkafileet rulliksi. Kuori sipuli ja porkkana ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita ne kerroksittain lasipurkkiin silakkarullien kanssa. Ripottele joukkoon maustepippurit ja kaada päälle jäähtynyt mausteliemi.

Anna kalan maustua jääkaapissa muutama päivä. Tarjoa!

Reseptin on laatinut

Dansukker

Smetanasilli

Smetanasilli

30 min
Smetanasilli on lempeä suolakala, joka maistuu ruisleivän tai höyrytettyjen perunoiden kanssa arkena ja pitopöydässä.
Ainekset

150 g matjessillifileetä
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 omena
150 g smetanaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl Dansukker Taloussokeria
tuoretta tilliä maun mukaan

Lisäksi
2 keitettyä munaa
 


Huuhtele sillifileet ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi. Kuori punasipuli ja omena ja hienonna sipuli hienoksi ja kuutioi omena pieniksi kuutioiksi.

Sekoita ainekset smetanan joukkoon. Purista mausteeksi sitruunamehua ja lisää sokeri ja hienonnettua tilliä.

Kuori keitetyt munat ja hienonna munanvalkuaiset. Sekoita valkuaiset kastikkeen joukkoon ja lisää lopuksi sillipalat sekoittaen. Koristele annos hienonnetulla keltuaisella.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Waldorfinsalaatti

Waldorfinsalaatti

4–6 annosta
Ainekset

2 vihreää omenaa
150 g juuriselleriä tai 4 lehtisellerinvartta
2 dl punaisia tai vihreitä rypäleitä
2–3 dl ananaspaloja
1 dl saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena

Kastike
2 dl majoneesia
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu
1–2 tl Dijon-sinappia
1 rkl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria tai Ruokokidesokeria

Koristeluun
oreganoa, lehtipersiljaa tai muuta yrttiä


Kuori omenat ja paloittele pieniksi kuutioiksi.

Kuori ja leikkaa juuriselleri pieniksi paloiksi tai suikaloi lehtisellerin varret.

Puolita rypäleet ja leikkaa ananaspalat sopiviksi suupaloiksi.

Rouhi joukkoon pähkinöitä.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kääntele salaattiainesten joukkoon. Tarkista maku. Koristele tuoreilla yrteillä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Granaattiomenalohi

Granaattiomenalohi

6 annosta 1 vrk
Granaattiomena värjää kauniisti ja maustaa graavilohen.
Ainekset

500 g lohifileetä
25 g karkeaa merisuolaa
15 g Dansukker Taloussokeria
1 ruukku tilliä tai kirveliä
1 granaattiomena


Pyyhkäise lohifileen pinta talouspaperilla.

Sekoita suola, sokeri, silputut tillin- tai kirvelinvarret ja osa lehdistä sekä granaattiomenan puolikkaan siemenet. Rouhi seosta hiukan niin, että granaattiomenan siemenistä irtoava mehu värjää seoksen punaiseksi.

Laita lohifileen pala pieneen vuokaan nahkapuoli alaspäin ja levitä suolaseos kalan pinnalle. Peitä vuoka kelmulla, siirrä jääkaappiin ja anna maustua 6 tunnista seuraavan päivään.

Nosta lohifilee vuoasta, pyyhkäise suolaseos pinnasta ja leikkaa filee suoriksi ja ohuiksi viipaleiksi kalan nahkaa myöten. Siirrä viipaleet tarjoiluvadille, silppua yrttiä ja kopistele granaattiomenan puolikkaasta siemenet viipaleiden päälle.

Tarjoa saaristolaisleivän kanssa.

Vinkki!
Pyöräytä granaattiomenaa pari kierrosta työlaudan päällä yhtä aikaa kädellä kevyesti painaen. Halkaise granaattiomena ja kopistele puolikkaista siemenet esim. puukauhalla tai veitsen kahvalla suoraan kulhoon.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Fariini-sinappikuorrutus kinkulle tai porsaan uunifileelle

Fariini-sinappikuorrutus kinkulle tai porsaan uunifileelle

Maistuva joulukinkin kuorrutus
Ainekset

1 prk (210 g) ranskalaista sinappia tai jyväsinappia
½ tl rakuunaa
1 dl Dansukker Fariinisokeria
¼–½ dl rouhittua mustapippuria


Sekoita aineet. Levitä seos nahattomaksi kuoritun kinkun pinnalle ja ruskista kinkkuun kaunis pinta 225-asteisessa uunissa.

Puolentoista kilon uunifileelle riittää puoli annosta kuorrutetta.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Luumutäytteinen kalkkunanrinta

Luumutäytteinen kalkkunanrinta

6 annosta
Ainekset

1 (1–1,3 kg) kalkkunan rintapala
1 tl suolaa
½ tl karkeaksi rouhittua mustapippuria

Täyte
1 iso punasipuli
4–5 tuoretta luumua
1–2 vihreää chiliä tai jalapenoa
1 (luomu)sitruuna
2 rkl öljyä
¾ dl Dansukker Fariinisokeria
1 dl rusinoita
¾ tl suolaa

sitomiseen paistinarua ja kääreeksi alumiinifoliota

viimeistelyyn voita ja öljyä


Leikkaa kalkkunan rintapala parilla pitkittäisviillolla levymäiseksi ja nuiji levy kevyesti. Mausta levy suolalla ja pippurilla. Jos käytät miedosti suolattua kalkkunanrintaa, vähennä suolan määrää.

Lohko kuorittu punasipuli ja pestyt luumut. Silppua chili tai jalapeno, raasta hyvin pestyn sitruunan keltainen kuori ohueksi raasteeksi, halkaise sitruuna ja purista puolikkaista mehu. Kuumenna öljy pannussa, kiehauta chilisilppu öljyssä, älä kuitenkaan ruskista ja lisää sipuli- sekä luumulohkot pannuun. Kypsennä noin 5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Lisää fariinisokeri kypsentämisen puolivälissä. Lisää lopuksi rusinat sekä sitruunankuoriraaste- ja mehu, mausta suolalla. Jäähdytä.

Levitä täyte kalkkunalevyn päälle ja rullaa levy. Sido rulla paistinarulla ja kääri se tiiviisti alumiinifolioon ja pyöritä päät kiinni karkkipaperin tapaan.

Siirrä kalkkunarulla uunivuokaan folion sauma ylöspäin. Kaada vuokaan kuumaa vettä rullan puoliväliin asti ja työnnä vuoka 175-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 45 minuuttia kunnes rullan sisälämpötila näyttää 60 astetta. Ota vuoka uunista, nosta kalkkunarulla vesihauteesta ja anna sen levätä kääreessään vielä noin 20 minuuttia.

Avaa kääre, säästä paistoliemi. Paista kalkkunarullaan kaunis väri voi-öljyseoksessa paistinpannussa. Poista naru ja leikkaa rulla viipaleiksi. Tarjoa karamellisoitujen juuresten kanssa.

Vinkki!
Valmista kastike kalkkunarullan paistoliemestä, kanaliemestä, mausteista ja karpalohillosta. Siivilöi kastike, saosta tärkkelyksellä ja mausta kermalla.

 

Karamellisoidut juurekset
6 annosta

3 kookasta porkkanaa
2 palsternakkaa
1 lanttu
6 keskikokoista perunaa
½ dl Dansukker Tummaa siirappia
30 g voita sulatettuna
1 tl suolaa
½ tl karkeaksi rouhittua valkopippuria
1 ruukku lehtipersiljaa

Kuumenna uuni 200–225 asteeseen.

Leikkaa kuoritut juurekset rouheiksi lohkoiksi pitkittäin. Levitä lohkot voidellulle uunipannulle, valuta siirappi päälle ja ripottele mausteet pinnalle, sekoita kevyesti.

Työnnä pannu uuniin ja paista noin 30 minuuttia, kunnes juureslohkot ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Silppua päälle lehtipersiljaa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

Ainekset

2 1/2 kg jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3/4 dl vehnäjauhoja
n. 8 dl maitoa
2–3 rkl Dansukker Tummaa Siirappia
2 tl suolaa tai maun mukaan


Kuori perunat ja keitä suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja soseuta perunat. Jäähdytä 55–70-asteiseksi (mittaa lämpötila vaikkapa kinkkumittarilla). Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi.

Laita kannella suojattu sosekattila 60-asteiseen uuniin ja lisää tunnin kuluttua loput vehnäjauhot sekoittaen. Anna soseen imeltyä uunissa vähintään kolme tuntia tai yön yli.

Lisää keitinvesi ja maito, kunnes saat löysähkön, vellimäisen soseen. Lisää siirappi ja suola. Tarkista maku.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin kolme tuntia, kunnes pinta on kauniin värinen ja perunalaatikko on valmis.

Huom! Suola lisätään vasta imellyttämisen jälkeen, sillä se hidastaa imeltymistä. Jätä uunivuoat vajaiksi, sillä seos kuohuu helposti yli.

Vinkki!
Voit pakastaa perunalaatikon ennen kypsennystä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Mausteinen vadelmahyytelö

Mausteinen vadelmahyytelö

noin 2 dl
Ainekset

200 g vadelmia, pakaste
3 dl vettä
10 valkopippuria
1 maustemitallinen chilirouhetta
100 g (1 ¼ dl) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
rosmariininoksa


1. Mittaa vadelmat, vesi, pippurit ja chilirouhe pieneen kasariin tai kattilaan.

2. Keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia ja siivilöi.

3. Kaada mehu, 2 ½ dl, takaisin kattilaan, jos mehua on vähemmän lisää vettä. Lisää hillo-marmeladisokeri ja rosmariininoksa ja keitä hiljaa poreillen 15 minuuttia.

4. Poista rosmariini, kuori mahdollinen vaahto ja purkita. Säilytä jääkaapissa. 

Tarjoa vadelmahyytelö pateiden tai liharuokien kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jouluinen punasipulimarmeladi

Jouluinen punasipulimarmeladi

Ainekset

200 g kuorittuja punasipuleita
1/2 dl vettä
1 dl punaviinietikkaa
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Kuori ja silppua punasipulit. Pane silppu kattilaan, lisää vesi ja punaviinietikka. Keitä sipulikuutioita kannella peitettynä 5 minuuttia. Lisää hillo-marmeladisokeri kattilaan ja jatka kypsentämistä 5–10 minuuttia. Jäähdytä vartti ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Bataattisoselaatikko

Bataattisoselaatikko

1½ tuntia
Bataattisoselaatikosta on tullut suosittu lisä joululaatikoiden joukkoon.
Ainekset

1 kg bataattia
½ tl suolaa
vettä
pieni pala tuoretta tai kuivattua inkivääriä
1 tähtianis
1 tl suolaa
2 munaa
1 dl Dansukker Tummaa Siirappia
1 dl (gluteenittomia) korppujauhoja
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
(ripaus muskottipähkinää)

Pinnalle

(gluteenittomia) korppujauhoja
muutama nokare voita


Kuori bataatti ja paloittele se kattilaan. Lisää suola ja vettä sen verran, että bataattipalat peittyvät. Lisää joukkoon inkivääri ja tähtianis. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes bataatti tuntuu kypsältä. Poista inkivääripala ja tähtianis. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon suola, munat, siirappi, korppujauhot ja kerma, sekoita tasaiseksi.

Kaada sose uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50–60 minuuttia.

Vinkki!
Alumiinivuoassa valmistettu bataattisoselaatikko on mainio ruokalahja.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Punajuurilaatikko

Punajuurilaatikko

6–8 annosta 1–2 tuntia
Punajuurilaatikko on ihastuttava loppuvuoden laatikkoruoka, joka maistuu myös joulupöydässä kinkun tai kalkkunan seurana.
Ainekset

1 kg punajuuria
vettä
TAI 800 g valmista punajuurisosetta
1 dl korppujauhoja tai kuskusia
4–5 dl kuohu- tai ruokakermaa
2 munaa
1 ½ dl Dansukker Tummaa Siirappia
1 ½ tl suolaa
½–1 tl kuivattua timjamia tai rosmariinia


Kuori punajuuret kertakäyttökäsineet kädessä ja paloittele. Laita ne kattilaan ja valuta päälle vettä, kunnes peittyvät. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Sekoita soseeseen korppujauhot tai kuskus ja kerma. Anna turvota noin viisi minuuttia.

Lisää munat, siirappi, suola ja yrttimauste. Tarkista maku.

Kaada seos uunivuokaan ja kypsennä 200-asteessa noin 40–50 minuuttia.

Vinkki!
Voit oikaista ja käyttää myös kaupan valmista punajuurisosetta.
 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Maksapatee

Maksapatee

Ainekset

400 g broilerin tai naudan maksaa
100 g pekonia
4 paahtoleipäviipaletta
1 ½ dl kermaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1 tl oreganoa tai timjamia
1 rkl Dansukker Tummaa siirappia

Pinnalle
laakerinlehtiä

Viimeistelyyn
1 dl puolukkamehua
½ dl Dansukker Hyytelösokeria


Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittajaan. Pyöräytä tasaiseksi massaksi.

Kaada seos vuokaan. Asettele pinnalle muutama laakerinlehti. Kypsennä vesihauteessa kannella tai foliolla peitettynä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä.

Tarjoa kylmänä. Tarjolle tuotaessa voit kiehauttaa puolukkamehusta ja hyytelösokerista pinnalle marjahyytelön.

Tarjoa pateen kanssa Dansukker Taloussokerilla makeutettuja etikkasieniä.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Fariini-sinappikastike graavi- tai kylmäsavulohelle

Fariini-sinappikastike graavi- tai kylmäsavulohelle

15 minuuttia
Maukas kastike graavatulle tai kylmäsavulohelle
Ainekset

1/2 dl dijon-sinappia (mielellään kokojyväsinappia)
1–2 rkl Dansukker Fariinisokeria


Sekoita sinappi ja fariinisokeri. Anna maustua 15 minuuttia. Sekoita ennen tarjoamista. Nauti lohen ja saaristolaisleivän kanssa.

Reseptin on laatinut

Dansukker

Marinoitua kalkkunanfileetä ja ruusukaalia

Marinoitua kalkkunanfileetä ja ruusukaalia

4 annosta
Ainekset

1 (n. 800 g) kalkkunanfilee 

Marinadi

2 rkl öljyä
1 rkl Dansukker Fariinisokeria
1/2 tl suolaa
1 dl smetanaa tai maustamatonta jogurttia
1 rkl balsamietikkaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä 

Ruusukaalilisäke

1 l vettä
1 tl suolaa
200 g ruusukaaleja
3 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä
1–2 dl paahdettuja vihreitä soijapapuja
1 rkl Dansukker Fariinisokeria tai Tummaa siirappia
1 rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä


Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita muovipussiin tai tilavaan kulhoon. Laita joukkoon kalkkunan filee ja kääntele marinoimisen aikana. Anna fileen maustua mielellään yön yli.

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä. Laita paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää sisälämpötilaksi 72 astetta. Anna fileen levätä hetki ennen kuin poistat paistomittarin.

Valmista seuraksi ruusukaalilisäke. Kiehauta suolalla maustettu vesi. Leikkaa ruusukaaleista kannat ja puolita halutessasi. Keitä ruusukaaleja hiljalleen noin viisi minuuttia. Valuta.

Kuumenna öljy pannussa. Lisää ruusukaalit ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Kääntele hetken aikaa ja lisää muut ainekset. Paista hetki, kunnes ruusukaalit ovat saaneet hieman väriä.

 

Reseptin on laatinut

Dansukker

Jalo joulusinappi

Jalo joulusinappi

noin 3 dl
Ainekset

1 dl sinappijauhetta
1 dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 tl perunajauhoja
1 dl kermaa
3 rkl omenaviinietikkaa
loraus konjakkia


1. Siivilöi kuivat aineet paksupohjaiseen kattilaan.
2. Lisää kerma ja siirappi, sekoita. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja saostuu.
3. Ota kattila pois liedeltä. Lisää viinietikka ja halutessasi vähän konjakkia.
4. Purkita.
5. Jäähdytä ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Sinappi on valmista seuraavana päivänä.

Vinkki!
Koristele sinappipurkki kauniisti ja anna lahjaksi.


Resepti: Aki Wahlman


Enemmän reseptejä

Muita joulupöydän reseptejä löydät täältä »